Μετά τις απολύσεις σε Meta και Twitter δεκάδες εταιρείες προειδοποιούν για «ανεύθυνη καινοτομία»

Μετά τις απολύσεις σε Meta και Twitter δεκάδες εταιρείες προειδοποιούν για «ανεύθυνη καινοτομία»
Τι είναι η "ανεύθυνη καινοτομία";

Του David Meyer

Η ανεύθυνη καινοτομία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την Αμερική, προειδοποιεί μια ομάδα εταιρειών τεχνολογίας και επενδυτικών εταιρειών.

Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει την εταιρεία λογισμικού Grammarly, τον διαδικτυακό λιανοπωλητή Warby Parker, το Thrive Capital VC του Joshua Kushner και τα καταπιστεύματα δωρεών των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Πρίνστον, συναντήθηκε στην εναρκτήρια σύνοδο Responsible Innovation Founders Summit που ξεκίνησε χθες στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο και στο διαδίκτυο.

Στην ημερήσια διάταξη: μια μελέτη που δείχνει ότι τα περισσότερα στελέχη τεχνολογίας, εργαζόμενοι και ενημερωμένοι πολίτες πιστεύουν ότι ο κλάδος της τεχνολογίας δεν έχει επιτύχει τους στόχους της υπεύθυνης καινοτομίας μέχρι στιγμής και ότι χωρίς στοχευμένα πλαίσια γύρω από την υπεύθυνη καινοτομία, ο κλάδος θα προκαλέσει περισσότερο αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο παρά θετικό στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η υπεύθυνη καινοτομία; Η ιδέα ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να εξετάσουν —και να βελτιώσουν— τις κοινωνικές συνέπειες των καινοτομιών τους.

Το κίνημα υπεύθυνης καινοτομίας χρονολογείται τουλάχιστον από το 2016, όταν η βρετανική εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica φέρεται να έκανε κατάχρηση των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να προσπαθήσει να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Στον απόηχο αυτού του σκανδάλου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου επέβαλε στο Facebook πρόστιμο ρεκόρ 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε απάντηση, το Facebook (τώρα Meta) και άλλες εταιρείες τεχνολογίας δημιούργησαν τις πρώτες τους ομάδες «υπεύθυνης καινοτομίας» (RI), επιφορτισμένες να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα και οι διαδικασίες τους λειτουργούν δίκαια και επί ίσοις όροις.

Αλλά σήμερα, αυτές οι αρχικές ομάδες RI εξαφανίζονται. Η Meta διέλυσε ήδη την υπεύθυνη ομάδα καινοτομίας της το καλοκαίρι, εν όψει περαιτέρω απολύσεων σε όλη την εταιρεία που ανακοινώθηκαν για αυτήν την εβδομάδα. Και το Twitter πήρε μια παρόμοια απόφαση την περασμένη εβδομάδα, απολύοντας την ομάδα «ηθικής τεχνητής νοημοσύνης» πριν απολύσει το μισό προσωπικό την Παρασκευή.

Όταν μίλησα για αυτό με τον Zvika Krieger, τον πρώην επικεφαλής υπεύθυνης καινοτομίας στη Meta (και πρώην συνάδελφό μου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ), μου έδειξε το μακροοικονομικό περιβάλλον: «Μόλις σφίξει το ζωνάρι, υπάρχει ένας υψηλότερος πήχης για το πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχουν οι ομάδες RI». Η Meta έχει ακόμα χιλιάδες υπαλλήλους σε τομείς όπως η ιδιωτική ζωή, η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση, σημείωσε, επειδή «κανείς δεν θέλει να βρίσκεται σε μια πλατφόρμα με τοξικό λόγο».

Αλλά για τον Heman Taneja, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας VC General Catalyst και πρόεδρο των Responsible Innovation Labs, οι απολύσεις στη Meta και στο Twitter καταδεικνύουν ένα βαθύτερο ζήτημα. Σε εταιρείες Big Tech όπως η Meta, μου είπε, «η σωστή καθοδήγηση, διακυβέρνηση και το σωστό επιχειρηματικό μοντέλο δεν ακολουθήθηκαν από νωρίς. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθειά τους για υπεύθυνη καινοτομία ήταν αντιδραστική και προσπάθησαν να το κρύψουν».

Αντί να υιοθετήσουν μια τέτοια αντιδραστική προσέγγιση, είπε, οι καινοτόμες εταιρείες θα πρέπει να αναλογιστούν τον κοινωνικό αντίκτυπό τους και τις δευτερογενείς και τριτογενείς επιπτώσεις τους από νωρίς. Στο δικό του χαρτοφυλάκιο, ο Taneja επισημαίνει εταιρείες όπως η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Stripe και ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη Transcarent. Έχουν θετικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, επομένως «δεν χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ επιρροής και απόδοσης», πιστεύει. «Θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μακροπρόθεσμα. Θα δημιουργήσουν τη μέγιστη οικονομική απόδοση».

Πηγή: Fortune.com