Μετά τις BP, Shell και η Total Energies σταμάτησε τις διελεύσεις πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Μετά τις BP, Shell και η Total Energies σταμάτησε τις διελεύσεις πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα
(FILES) A picture taken during an organised tour by Yemen's Huthi rebels on November 22, 2023 shows the Galaxy Leader cargo ship (R), seized by Huthi fighters two days earlier, approaching the port in the Red Sea off Yemen's province of Hodeida. Heavy air strikes pounded rebel-held cities in Yemen early on January 12, 2024, according to the Huthi rebels' official media and AFP correspondents. The capital Sanaa, Hodeida and Saada were all targeted, the Huthis' official media said, blaming "American aggression with British participation". (Photo by AFP) Photo: AFP
Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζουν ιδιαίτερα τις αγορές προϊόντων στην Ευρώπη ιδιαίτερα.

Ακόμα ένα κολοσσός της ενέργειας ανακοίνωσε πως έχει σταματήσει τις διελεύσεις πλοίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, λόγω των ανησυχιών που έχουν δημιουργηθεί από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά πλοίων που σχετίζονται με τη Δύση.

Όπως ανακοίνωσε ο CEO της TotalEnergies, Πατρίκ Πουγιάν, η εταιρεία δεν έχει στείλει πλοία μέσω του νότιου στενού που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ για αρκετές εβδομάδες.

Ο ίδιος υποστήριξε την Τετάρτη πως το κόστος διέλευσης από την Ερυθρά Θάλασσα έχει αυξηθεί, εν μέρει λόγω του υψηλότερου κόστους ασφάλισης.

«Η σύγκρουση μεταξύ των Χούθι και του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην περιοχή. Γι’ αυτό είμαστε προσεκτικοί και δεν διασχίζουμε πλέον την Ερυθρά Θάλασσα» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως τη διέλευση της Ερυθράς Θάλασσας αποφεύγουν όμιλοι όπως η BP, η Shell και η Qatar Energy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Χούθι στοχεύουν εμπορικά πλοία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, προκαλώντας διαταραχές στη διεθνή εμπορική κίνηση και αναγκάζοντας ορισμένα πλοία να αλλάξουν πορεία γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

«Είναι τέσσερις ημέρες για να διανύσουμε ολόκληρο το ταξίδι σε σύγκριση με το να περάσουμε από την Ερυθρά Θάλασσα για ένα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)» σύμφωνα με τον επικεφαλής της Total Energies.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) ανέφερε την Τετάρτη ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων πετρελαίου λόγω των πλοίων που εκτρέπονται για να αποφύγουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζουν ιδιαίτερα τις αγορές προϊόντων στην Ευρώπη ιδιαίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: