Γάζα: Το σχέδιο 135 ημερών της Χαμάς για λήξη του πολέμου – Η πρόταση 3 φάσεων στο Ισραήλ

Γάζα: Το σχέδιο 135 ημερών της Χαμάς για λήξη του πολέμου – Η πρόταση 3 φάσεων στο Ισραήλ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που θα σήμαινε εκεχειρία για 4,5 μήνες στη Γάζα, κατά τη διάρκεια των οποίων όλοι οι όμηροι θα απελευθερώνονταν, το Ισραήλ θα απέσυρε τα στρατεύματά του από τον παλαιστινιακό θύλακα και θα επιτυγχανόταν συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Δεν υπήρξε άμεση δημόσια απάντηση από το Ισραήλ, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις εκεχειρίας, διάρκειας 45 ημερών η καθεμία.

Οι μαχητές θα ανταλλάξουν τους υπόλοιπους ισραηλινούς ομήρους που αιχμαλώτισαν στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους, θα μπορούσε να αρχίσει η ανοικοδόμηση της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρούσαν πλήρως.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε τη νύχτα στο Ισραήλ μετά από συνάντηση με τους ηγέτες των διαμεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου, στην πιο σοβαρή διπλωματική ώθηση του πολέμου μέχρι στιγμής με στόχο την επίτευξη μιας εκτεταμένης εκεχειρίας.

Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η αντιπρόταση της Χαμάς δεν απαιτεί εγγύηση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός από την αρχή, αλλά ότι ο τερματισμός του πολέμου θα πρέπει να συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας πριν απελευθερωθούν οι τελευταίοι όμηροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 3 φάσεις του σχεδίου

Σύμφωνα με το έγγραφο, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 45 ημερών, όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, οι άνδρες κάτω των 19 ετών και οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα απελευθερώνονταν, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ θα απέσυρε επίσης τα στρατεύματά του από κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης.

Η εφαρμογή της δεύτερης φάσης δεν θα άρχιζε μέχρις ότου οι πλευρές ολοκληρώσουν «έμμεσες συνομιλίες για τις απαιτήσεις που απαιτούνται για τον τερματισμό των αμοιβαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων και την επιστροφή στην πλήρη ηρεμία».

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ανδρών ομήρων και «την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα σύνορα όλων των περιοχών της Λωρίδας της Γάζας».

Οι σοροί των θυμάτων και τα λείψανα τους κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης. Η εκεχειρία θα αύξανε επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας προς τους απελπισμένους πολίτες της Γάζας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πείνα και τρομερές ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ άρχισε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα αφού μαχητές από τηςΧαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 253 ομήρους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 27.585 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, ενώ χιλιάδες άλλοι φοβούνται ότι έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com