Μετά το Brexit… η επιστροφή; Πώς οι δασμοί Τραμπ στην ΕΕ μπορεί να φέρουν επενδύσεις ξανά στη Βρετανία

Μετά το Brexit… η επιστροφή; Πώς οι δασμοί Τραμπ στην ΕΕ μπορεί να φέρουν επενδύσεις ξανά στη Βρετανία
(FILES) In this file photograph taken on June 28, 2016, a man waves both a Union flag and a European flag together on College Green during an anti-Brexit protest outside The Houses of Parliament in central London. - The 27 EU member states gave the green light on December 28, 2020, for the post-Brexit trade deal to go into effect on January 1,2021, a spokesman said. Ambassadors from EU capitals met in Brussels to nod through the accord, using a procedure which will take effect at 3:00 pm (1400 GMT) on December 29. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) Photo: AFP
Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 30% στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 1ης Αυγούστου, ανοίγει ένα απρόσμενο παράθυρο ευκαιρίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επιχειρεί να ανακτήσει τον χαμένο επενδυτικό του ρόλο μετά το Brexit.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ οδήγησε πλήθος επιχειρήσεων σε μετεγκατάσταση εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου, παίρνοντας μαζί τους θέσεις εργασίας, κεφάλαια και δραστηριότητες. Η απομάκρυνση αυτή ενδέχεται τώρα να αντιστραφεί – και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το CNBC η απειλή του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Αυγούστου 2025, ενδέχεται να μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε «έμμεσο νικητή» της εμπορικής διαμάχης, όπως επισημαίνει ο Alex Altmann, εταίρος της Lubbock Fine και αντιπρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία. Με χαμηλότερους αμερικανικούς δασμούς, η Βρετανία καθίσταται ελκυστική για εταιρείες που αναζητούν πρόσβαση στις ΗΠΑ, ενδεχομένως προσελκύοντας ξανά παραγωγικές μονάδες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μετά το Brexit. Ένα χάσμα δασμών θα ήταν σημαντική ευκαιρία για τη χώρα να ανακτήσει τη θέση της ως μεταποιητικός κόμβος», δηλώνει ο Altmann. Ήδη, το Λονδίνο έχει εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς του χάλυβα και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ επιχειρεί παράλληλα μια «επανεκκίνηση» των εμπορικών σχέσεων με τις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων του Brexit, που μέχρι σήμερα ήταν ορατές σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Σύμφωνα με το Office for Budget Responsibility, οι εξαγωγές και εισαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι θα παραμείνουν 15% χαμηλότερες μακροπρόθεσμα, ενώ το ΑΕΠ είναι ήδη 5% χαμηλότερο σε σχέση με ένα υποθετικό σενάριο παραμονής στην ΕΕ.

Παρότι ορισμένες πολυεθνικές –όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan– μετέφεραν δραστηριότητες σε Παρίσι, Άμστερνταμ και Φρανκφούρτη, η φυγή δεν ήταν τόσο δραματική όσο αναμενόταν. Το ερώτημα τώρα είναι αν οι δασμοί Τραμπ θα προκαλέσουν το αντίθετο ρεύμα.

Ο ενθουσιασμός, ωστόσο, συγκρατείται από ειδικούς όπως ο Carsten Nickel, CEO της Teneo, ο οποίος σημειώνει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί και ότι η επιστροφή επενδύσεων δεν είναι εύκολη ή άμεση διαδικασία. «Η μετακίνηση παραγωγικών μονάδων είναι πολυετής, αν όχι δεκαετής υπόθεση», υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι η Βρετανία διατηρεί πλεονέκτημα στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όχι στη βαριά μεταποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να διεκδικεί εκ νέου ρόλο-κλειδί στην παγκόσμια επενδυτική σκακιέρα – όχι με όρους Ευρώπης, αλλά ενδεχομένως με όρους γεωπολιτικού realignment ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: