Μετά το Ορμούζ το Ιράν απειλεί να «μπλοκάρει» και την Ερυθρά Θάλασσα – Ο ρόλος των Χούθι

Μετά το Ορμούζ το Ιράν απειλεί να «μπλοκάρει» και την Ερυθρά Θάλασσα – Ο ρόλος των Χούθι
Supporters of the Iran-backed Houthi movement hold up the Lebanese flag (L), the yellow Lebanese Hezbollah party flag and a portrait of its slain leader Hassan Nasrallah (C-R) as they rally in solidarity with Iran and Lebanon in the Yemeni capital Sanaa on April 17, 2026. The Middle East war has created an "unprecedented shock" for the region's economies with no guarantee of a quick recovery, a senior International Monetary Fund official has told AFP. Five of the Gulf's eight oil- and gas-producing countries face a contraction this year, the IMF said in a regional report published on April 16. (Photo by Mohammed HUWAIS / AFP) Photo: AFP
Αν το πέρασμα της Ερυθράς κλείσει ενώ παράλληλα υπάρχουν περιορισμοί στα Στενά του Ορμούζ, τότε οι δύο βασικές θαλάσσιες οδοί εξαγωγής πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή θα τεθούν ταυτόχρονα υπό απειλή.

Πηγές του Reuters αναφέρουν ότι το Ιράν ζήτησε από το κίνημα των Χούθι στην Υεμένη να τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για να διακόψει τη ναυσιπλοΐα στη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, εφόσον οι ΗΠΑ πλήξουν ενεργειακές υποδομές της Τεχεράνης. Η κίνηση αυτή, αν προχωρήσει, απειλεί να κλείσει το στρατηγικό πέρασμα του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και να προκαλέσει αλυσιδωτές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση των εξελίξεων, η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας εξέτασε το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και μετέφερε την εντολή στους συμμάχους της στην Υεμένη. Την τελική απόφαση, λένε οι πηγές, θα δώσουν στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) που βρίσκονται στην περιοχή και συντονίζουν τις επιχειρήσεις. Σύμμαχος προσκείμενος στους Χούθι υποστηρίζει ότι οι οργανώσεις έχουν ήδη αναπτύξει πυραύλους και drones κοντά στο πέρασμα και περιμένουν την εντολή.

Γιατί το Μπαμπ ελ Μαντέμπ «μετράει»

Το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν και, μέσω Σουέζ, με τη Μεσόγειο. Σήμερα από την Ερυθρά διέρχεται περίπου το 7% των παγκόσμιων ενεργειακών προμηθειών. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του πετρελαίου που αποφεύγει τα Στενά του Ορμούζ εξάγεται μέσω λιμανιών της Ερυθράς Θάλασσας — η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, διοχετεύει μέσω Γιανμπού περίπου το 70% του πετρελαίου που έχει εκτραπεί. Ένα κλείσιμο του Μπαμπ ελ Μαντέμπ θα πλήξει άμεσα αυτές τις ροές.

Διπλός κίνδυνος σε περίπτωση προβλημάτων και στον Ορμούζ

Αν το πέρασμα της Ερυθράς κλείσει ενώ παράλληλα υπάρχουν περιορισμοί στα Στενά του Ορμούζ, τότε οι δύο βασικές θαλάσσιες οδοί εξαγωγής πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή θα τεθούν ταυτόχρονα υπό απειλή. Οι αναλυτές προειδοποιούν για έντονη ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου και μεγάλες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Πόσο εύκολο είναι πρακτικά να μπλοκαριστεί η διέλευση

Πηγές προσκείμενες στους Χούθι και αναλυτές τονίζουν ότι δεν χρειάζονται υπερ-όπλα για να διαταραχθεί η ναυσιπλοΐα: επιθέσεις με drones, σαμποτάζ ή βολές πυραύλων ελάχιστης εμβέλειας μπορούν να προκαλέσουν καθυστερήσεις ή προσωρινό αποκλεισμό σε ένα στενό με πυκνή ροή εμπορικών πλοίων. Αυτό καθιστά την απειλή άμεσα ρεαλιστική και δύσκολη στην πρόληψη.

Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει τις αγορές πετρελαίου και θα αυξήσει την αβεβαιότητα για τροφοδοσία και τιμές. Οι ΗΠΑ και σύμμαχοι κατηγορούν το Ιράν ότι παρέχει όπλα και υποστήριξη στους Χούθι — κατηγορίες που η Τεχεράνη αρνείται. Το Ριάντ, από την πλευρά του, αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τη σύνδεση Χούθι–Τεχεράνης, ειδικά μετά το ξέσπασμα ξανά των επιθέσεων εναντίον σαουδαραβικών στόχων και το τέλος της τετραετούς εκεχειρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: