Μετά τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ και οι εργαζόμενοι στο gaming ετοιμάζονται για απεργία

Μετά τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ και οι εργαζόμενοι στο gaming ετοιμάζονται για απεργία
A competitor plays on a Wii U console as he takes part in the 'King of the North' gaming festival held at the Manchester Academy venue in Manchester, northern England on March 22, 2017. - King of the North hosts the grand finals of the UK's largest student e-sports tournament as well as computer game and board game competitions. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Photo: AFP
Ο κλάδος του gaming και αναμένεται να αποφέρει έσοδα 218,8 δισ. δολαρίων έως το 2024.

Λίγες ώρες αφότου η Ένωση Σεναριογράφων των ΗΠΑ έφτανε σε συμφωνία με τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά studio για να λήξει η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία του Χόλιγουντ, μια άλλη ομάδα εργαζομένων στον κλάδο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας έθετε τις βάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις, ζητώντας αυξήσεις μισθών και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Οι ηθοποιοί φωνής και οι καλλιτέχνες που κάνουν motion capture στη βιομηχανία του gaming ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τη Δευτέρα για να εγκρίνουν απεργία, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα εργασιακή σύμβαση, που αρχίζουν την Τρίτη.

Το συνδικάτου SAG-AFTRA δήλωσε ότι 34.687 μέλη ψήφισαν, δηλαδή το 27,47% των ψηφοφόρων που είχαν δικαίωμα ψήφου.

Το SAG-AFTRA είναι το ίδιο συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ηθοποιούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που απεργούσαν τον Ιούλιο, θέτοντας το Χόλιγουντ εν μέσω δύο ταυτόχρονων στάσεων εργασίας για πρώτη φορά μετά από έξι και πλέον δεκαετίες.

Η συμφωνία SAG-AFTRA που κάλυπτε τους καλλιτέχνες βιντεοπαιχνιδιών έληξε τον περασμένο Νοέμβριο και παρατάθηκε σε μηνιαία βάση καθώς το συνδικάτο διαπραγματευόταν με τις μεγάλες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών.

«Όλοι θέλουμε μια δίκαιη σύμβαση που να αντικατοπτρίζει τη σημαντική συμβολή των ερμηνευτών που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο SAG-AFTRA σε μια βιομηχανία που προσφέρει ψυχαγωγία παγκόσμιας κλάσης σε δισεκατομμύρια gamers σε όλο τον κόσμο» δήλωσε η Όντρεϊ Κούλινγκ, εκπρόσωπος των εταιρειών.

«Ζαλίσουν» τα έσοδα του κλάδου

Ο κλάδος του gaming απέφερε συνολικά έσοδα 180,3 δισ. δολαρίων το 2021 και αναμένεται να αποφέρει έσοδα 218,8 δισ. δολαρίων έως το 2024, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Newzoo.

Με τις πωλήσεις κονσόλων gaming να αυξάνονται το 2023, η Sony του PlayStation δήλωσε τον Ιούλιο ότι αναμένει να πουλήσει 25 εκατ. μονάδες κονσόλας PS5 φέτος, ρεκόρ για κάθε συσκευή PlayStation.

Καθώς τα κέρδη ανέβαιναν, το προσωπικό των εταιρειών βιντεοπαιχνιδιών πέραν των καλλιτεχνών που καλύπτονται από τo SAG-AFTRA συνδικαλίστηκε για πρώτη φορά φέτος.

Τον Ιούλιο, οι εργαζόμενοι της Sega δημιούργησαν το μεγαλύτερο συνδικάτο πολλών τμημάτων βιντεοπαιχνιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι δοκιμαστές βιντεοπαιχνιδιών της Microsoft δημιούργησαν τον Ιανουάριο το πρώτο τους εργατικό συνδικάτο στις ΗΠΑ.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Μαζί με την αμοιβή, οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από το SAG-AFTRA λένε ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα που διαπραγματεύονται περιλαμβάνουν το να συμβουλευτούν οι Disney, Activision, EA, Epic Games και άλλες εταιρείες τους καλλιτέχνες σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία φωνών, κάτι που κάποιες από τις εταιρείες κάνουν ήδη. Η AI έχει αποτελέσει ζήτημα για τους συγγραφείς, καθώς και για τους απεργούς ηθοποιούς που καλύπτονται από τηλεοπτικές, θεατρικές και streaming συμβάσεις.

Για τους καλλιτέχνες βιντεοπαιχνιδιών, η ένωση ζητά επίσης περισσότερα μέτρα ασφαλείας για τους καλλιτέχνες που κάνουν motion capture, οι οποίοι φορούν δείκτες ή αισθητήρες στο δέρμα τους ή μια στολή σώματος για να βοηθήσουν τους κατασκευαστές παιχνιδιών να δημιουργήσουν τις κινήσεις των χαρακτήρων.

«Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται πολύ συχνά σε παιχνίδια. Κάνουν ακροβατικά, αλλά επίσης θα εμφανιστούν στη σκηνή ως διαφορετικοί χαρακτήρες, θα ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες, θα απομνημονεύσουν τους διαλόγους για να έχουν σωστό συγχρονισμό και τέτοια πράγματα», δήλωσε η ηθοποιός, Άσλι Μπερτς, η οποία έχει κάνει motion capture καθώς και φωνητική δουλειά για βιντεοπαιχνίδια.

Το συνδικάτο ζητά να έχουν οι καλλιτέχνες που παίζουν μπροστά στην κάμερα τα ίδια πέντε λεπτά ανά ώρα ανάπαυσης που δικαιούνται και οι καλλιτέχνες που παίζουν εκτός κάμερας, ανέφερε η SAG-AFTRA σε δήλωσή της.

Ζητούν επίσης να υπάρχει γιατρός στο πλατό σε επικίνδυνα ακροβατικά, όπως ακριβώς συμβαίνει στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πλατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com