«Μετάλλια» από InstaShop και VentureFriends στον επενδυτικό στίβο – Τι αναφέρει στο Fortune ο Aπόστολος Αποστολάκης

«Μετάλλια» από InstaShop και VentureFriends στον επενδυτικό στίβο – Τι αναφέρει στο Fortune ο Aπόστολος Αποστολάκης
Ισχυρό θετικό αποτύπωμα από την εξαγορά της Instashop από την DeliveryHero, που απέσπασε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού - Το τίμημα ρεκόρ, τα σχέδια της DeliveryHero και η ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική startup σκηνή και στην εγχώρια επενδυτική κοινότητα χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την εξαγορά με τίμημα 360 εκατ. ευρώ της εταιρείας online πώλησης και παράδοσης ειδών παντοπωλείου InstaShop από την γερμανική Delivery Hero – ένα deal που χαιρέτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και άλλοι αξιωματούχοι.

H startup ελληνικών συμφερόντων, που δημιούργησαν ο Γιάννης Τσιώρης και η Ιωάννα Αγγελιδάκη το 2015, πήρε την πρώτη χρηματοδότηση λίγους μήνες μετά από την VentureFriends και τη Jabbar, ένα fund  που δραστηριοποιείται κυρίως στη Μέση Ανατολή.

O Γιάννης Τσιώρης
O Γιάννης Τσιώρης

Ωστόσο η VentureFriends ήταν ο βασικός επενδυτής έχοντας στηρίξει την InstaShop με δύο funds, εκ των οποίων ένα υποστηρίζεται από το ΕquiFund (πρώτος γύρος χρηματοδότησης 750.000 ευρώ και δεύτερος γύρος χρηματοδότησης 1,5 εκατ. ευρώ).  Πρόκειται δηλαδή για μια startup με Έλληνες ιδρυτές, Έλληνες επενδυτές και προσωπικό στην Ελλάδα, αφού εδώ διατηρεί όλο το τεχνικό της τμήμα, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Το ύψος του τιμήματος του deal αποτελεί ρεκόρ για την ελληνική αγορά startups, είναι ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων στην ευρύτερη περιοχή κι έρχεται σε συνέχεια της εξαγοράς της ελληνικής Softomotive από τη Microsoft τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας ότι τη δυναμική της αγοράς σε ταλέντο, τεχνογνωσία και αξιόπιστους επενδυτές.

Ένας από αυτούς, ο Aπόστολος Αποστολάκης, Partner VentureFriends, που βλέπει το μέλλον ευοίωνο, λέει με σιγουριά στο Fortune Greece ότι «θα έχουμε και άλλα success stories τα επόμενα χρόνια», εξηγώντας ότι η περίπτωση της InstaShop είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να πολλαπλασιαστεί. Τονίζει ότι αν θέλουμε η χώρα να ισορροπήσει θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε εξωστρεφείς εταιρείες, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους στον παγκόσμιο ανταγωνιστικό στίβο και οι οποίες θα επιστρέψουν αξία που θα ενδυναμώσει τη χώρα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την εμπειρία της VentureFriends, η οποία στα πέντε χρόνια δράσης της δικτυώθηκε με άλλους επενδυτές, ανέπτυξε «know how», διοχέτευσε στην αγορά 70 εκατ. ευρώ και οικοδόμησε περιβάλλον προσδοκιών για νέα success stories στο χαρτοφυλακιό της, που περιλαμβάνει εταιρείες όπως Blueground, Spotawheel, Plum, Novoville και Accusonus.

O Απόστολος Αποστολάκης.
O Απόστολος Αποστολάκης.

Αν και απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στo deal της InstaShop, μιλά στο Fortune Greece για μια  «εταιρεία φαινόμενο (!)».

«Είχε σηκώσει όλα κι όλα 7 εκατ. ευρώ κι έφτασε να είναι μια κερδοφόρα εταιρεία με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων σε ετήσια βάση, μέσα σε μόλις 5 χρόνια. Επομένως αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο επενδυτής πλήρωσε 360 εκατ. δολ. για να αποκτήσει την εφαρμογή on demand groceries που ξεκίνησε από το Ντουμπάϊ και πλέον εξυπηρετεί μισό εκατομμύριο χρήστες σε ΗΑΕ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Αίγυπτο και Λίβανο, με παραδόσεις – εντός μιας ώρας – προϊόντων, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα και λουλούδια».

Οι επενδυτικές κινήσεις της Delivery Hero

Το φλερτ με την Delivery Hero, άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά οι συνθήκες ωρίμασαν πρόσφατα. H ομάδα της InstaShop θα συνεργαστεί στενά τα επόμενα 3 χρόνια με την Delivery Hero, μέσω της οποίας θα δώσει ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Από την πλευρά του, ο γερμανικός κολοσσός του οnline delivery, που έχει προχωρήσει σε σειρά εξαγορών το τελευταίο διάστημα αναπτύσσει γρήγορα το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών του, πέρα από το delivery φαγητού, σε online grocery και άλλους τομείς αξιοποιώντας την έκρηξη των διαδικτυακών αγορών εν μέσω πανδημίας. Αυτή τη στρατηγική εν πολλοίς υλοποιεί και στην ελληνική αγορά, όπου διατηρεί παρουσία από το 2015 με την εξαγορά του e-food.gr. Κατόπιν εξαγόρασε την τουρκική Yemeksepeti, που είχε στο μεταξύ αποκτήσει την clickdelivery.gr ενώ εξαγόρασε και το delivaras.gr τον Ιανουάριο του 2018. Σήμερα η Online Delivery (θυγατρική της Delivery Hero στην Ελλάδα), με ναυαρχίδα το e-food.gr αναπτύσσεται με ρυθμό 50% έχοντας διεισδύσει στην αγορά ειδών παντοπωλείου μέσω συνεργασίας με τα super market Σκλαβενίτης.

Εν κατακλείδι, στόχος του deal της DeliveryHero με την InstaShop είναι η ελληνική εταιρεία, που αναπτύσσεται με ρυθμό 200%, να μεγαλώσει περισσότερο δημιουργώντας νέες υπεραξίες για τους  μετόχους, τους επενδυτές και το τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Το μείζον δηλαδή δεν είναι μόνο τα κέρδη που βλέπουν από τη συγκεκριμένη συμφωνία οι επενδυτές, αλλά το άυλο κεφάλαιο εμπιστοσύνης που παράγεται, με βάση το οποίο οι ελληνικές εταιρείες θα προσελκύσουν νέους επενδυτές και deals στο μέλλον, ενώ νέοι επίδοξοι επιχειρηματίες θα δραστηριοποιηθούν τροφοδοτώντας τον κύκλο αξίας.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γιάννη Τσιώρη στο FortuneGreece