Μεταμνημονιακή εποχή, ημέρα πρώτη – Από την Ιθάκη το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα

Μεταμνημονιακή εποχή, ημέρα πρώτη – Από την Ιθάκη το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα
Η ελληνική σημαία (Δ) και η σημαία της ΕΕ κυματίζουν πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «τέλος των μνημονίων» αναμένεται να κηρύξει επίσημα ο πρωθυπουργός από το νησί του Οδυσσέα - Τί θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο.

Από σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται και επίσημα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, εκτός προγραμμάτων επιτήρησης, καθώς έληξε χθες και τυπικά το τρίτο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στην Ιθάκη, τοποθεσία με ιδιαίτερο συμβολισμό, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και κατά πάσα πιθανότητα το πολυαναμενόμενο διάγγελμα που θα κηρύττει και επίσημα το «τέλος των μνημονίων».

Έτσι, η χώρα θα μπει άτυπα σε προεκλογική τροχιά, καθώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διαμορφώνουν την ατζέντα τους με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, με πιθανότερο σενάριο να παραμένει αυτό των τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού θα αποτελεί ένα πολιτικό μανιφέστο για την περίοδο που ξεκινά, με έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα παίρνει την τύχη και την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στα χέρια της παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μεγάλο ακόμα χρονικό διάστημα, με προσεκτικές διατυπώσεις για την ανάγκη συνέχισης της χρηστής διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μεγάλες δόσεις αισιοδοξίας για καλύτερες ημέρες που έρχονται στην ελληνική οικονομία.

Δείτε ακόμη: Ελλάδα: H επόµενη µέρα

Το διάγγελμα του κ. Τσίπρα θα είναι το πρώτο βήμα στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που είναι έτοιμος από τον Ιούνιο, αλλά επανασχεδιάστηκε λόγω της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αφήνοντας εκτός τελικά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην Αθήνα και αλλού, με τη συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων. Εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν, αλλά δεν ματαιώθηκαν, όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές.

Το δεύτερο βήμα θα είναι ο ανασχηματισμός, για τον οποίο επίσης κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «είναι θέμα ημερών», – ίσως και μέσα στην εβδομάδα είναι η τελευταία φήμη που κυκλοφορεί – καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να ανέβει στη ΔΕΘ, πλαισιωμένος από την νέα κυβέρνηση.

Το τρίτο βήμα είναι η ομιλία του κ. Τσίπρα στις παραγωγικές τάξεις στις 8 Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ, η οποία φέτος θα έχει έντονο, αμερικανικό χρώμα, καθώς τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν από υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους, αλλά και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα έχουν ορίζοντα τριετίας, ενώ ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν. Στο τραπέζι, εκτός από το καυτό θέμα των συντάξεων και του «παγώματος» της μείωσης από το 2019, βρίσκονται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από το 2019, μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% (προβλέπεται στα αντίμετρα του 2020 πακέτο με τη μείωση του αφορολογήτου) αλλά και αύξηση του απαλλασσόμενου ορίου εισοδήματος για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο στο πακέτο παροχών εκτός από μειώσεις φόρων να περιληφθούν και παρεμβάσεις αύξησης των κοινωνικών δαπανών, ενώ γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για μια πρώτη – έστω και μικρή – αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού.

Δείτε ακόμη: 

Έξοδος από το Μνημόνιο: Οι σκιές που «θολώνουν» το κυβερνητικό αφήγημα

Η ιστορία των μνημονίων σε αριθμούς: Τα τεράστια δάνεια, το χρέος και το πακέτο Γιούνκερ

Η μεγάλη «έξοδος» από την Ελλάδα: Μισό εκατομμύριο νέοι άνθρωποι άφησαν τη χώρα

ΕΕ: Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα – H συνέντευξη Tύπου του Πιερ Μοσκοβισί