«Μεταμορφώνονται» οι δημόσιες συγκοινωνίες

«Μεταμορφώνονται» οι δημόσιες συγκοινωνίες

Ικανοποίηση των πολιτών για τις δημόσιες συγκοινωνίες δείχνουν στοιχεία έρευνας - Σχεδιάζονται αλλαγές στα εισιτήρια.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής (ΟΑΣΑ) περνά σε νέα «εποχή» με μία σειρά από επερχόμενες αλλαγές. Μεταξύ αυτών ο σχεδιασμός διαφορετικού τρόπου τιμολόγησης για τα ημερήσια εισιτήρια (π.χ. ανά απόσταση), η εισαγωγή «έξυπνης κάρτας» και η σταδιακή αντικατάσταση εισιτηρίων, η λειτουργία πινάκων τηλεματικής, και η συνέχιση της επέκτασης του μετρό και του τραμ.

Το ΚΑΠΕ και ο ΟΑΣΑ συνεργάσθηκαν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ENERQI, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως και το τέλος του 2013, για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών δημόσιας συγκοινωνίας στην Αττική, μέσω καθημερινών παρατηρήσεων των επιβατών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η γνώμη των επιβατών για τη δημόσια συγκοινωνία είναι ότι η λειτουργία τους είναι ικανοποιητική. Συγκεκριμένα σε σύνολο 1071 επιβατών που συμμετείχαν στην έρευνα το 40% αξιολογούν ως πολύ καλή ή άριστη τη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών, το 35,4% θεωρούν ότι είναι ικανοποιητική, το 18,2% δηλώνουν ότι χρειάζονται βελτιώσεις και 5% κρίνουν τη λειτουργία τους αποτυχημένη. Η σχέση «ποιότητας- κόστους» αποτελεί για αυτούς το πιο σημαντικό κριτήριο και ακολουθούν η αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών και η συχνότητα των δρομολογίων.

Οι επιβάτες δήλωσαν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν μετρό ή τραμ παρά λεωφορεία ή τρόλεϊ, ότι σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση, ενώ ανέφεραν ζημιές και έλλειψη υπηρεσιών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όπως επισημαίνει το ΚΑΠΕ, ο ΟΑΣΑ ανταποκρινόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2012 ένα νέο σύστημα τιμολόγησης (πχ εβδομαδιαίο εισιτήριο αεροδρομίου, μείωση πρόστιμων κατά 50% όταν αποπληρώνονται εντός 10 ημερών, με αγορά δέκα εισιτηρίων, ένα ακόμα δωρεάν, κλπ), έθεσε σε λειτουργία τις ιστοσελίδες των ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, ενώ ενημερώνει πλέον συχνότερα την ιστοσελίδα του, ιδίως για προσωρινές αλλαγές δρομολογίων, (πχ απεργίες, περιπτώσεις ανώτερης βίας, κλπ).

Ακόμη, επισκεύασε ζημιές που είχαν αναφερθεί σε στάσεις, σταθμούς και οχήματα, ενώ τροποποίησε διαδρομές λεωφορείων, ώστε να παρέχεται πιο τακτική σύνδεση ορισμένων περιοχών με τον πλησιέστερο σταθμό μετρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αλλαγή δρομολογίου της γραμμής 319 (Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας- Παλλήνη- Εκπτωτικό Χωριό– Σπάτα).

Στοχεύοντας στη μείωση της χρήσης ΙΧ, ο ΟΟΣΑ επέτρεψε επίσης στους επιβάτες να μπαίνουν σε μετρό και τραμ με τα ποδήλατά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες