Meteo: Αύξηση 26% των πυρκαγιών και 450% της καμένης έκτασης στην Ελλάδα, φέτος

Meteo: Αύξηση 26% των πυρκαγιών και 450% της καμένης έκτασης στην Ελλάδα, φέτος
Καμένο σπίτι στο χωριό Ροβιές στη βόρεια Εύβοια, την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021. Δύσκολη είναι η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια και στην Ολυμπία από τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και συνεχίζουν να απειλούν χωριά και οικισμούς, κάνοντας παράλληλα αποπνικτική και αφόρητη την κατάσταση, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στη Μεσσηνία. Στην Εύβοια εγκατέλειψαν το χωριό Κεχριές οι κάτοικοι, στις 07:00, καθώς το τεράστιο μέτωπο που δεν μπορεί να σταματήσει με τίποτα, έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια με τις καμπάνες και από ένα περιπολικό της αστυνομίας που έσπευσε εκεί και έφυγαν με δικά τους μέσα για ασφαλή σημεία, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να πλησιάζουν χωρίς να μπορεί κανείς να τις εμποδίσει. Εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι. Επίσης στην Εύβοια, όπου η κατάσταση είναι η πιο ανησυχητική, τη νύχτα εκκενώθηκαν και πάλι οι οικισμοί Κουρκουλοί, Σκεπαστή, καθώς και Αμέλαντες και Κεράμια. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου, είχαν καταγραφεί στη χώρα μας φέτος 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.161.650 στρέμματα.

Παρότι ο αριθμός των έως τώρα δασικών πυρκαγιών του 2021 στη χώρα μας παρουσιάζει σχετικά μικρή αύξηση (26%) σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 -2020, η συνολική καμένη έκταση καταγράφει μεγάλη αύξηση περίπου 450% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου. Αυτό επισημαίνει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναλύοντας τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS).

Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου, είχαν καταγραφεί στη χώρα μας φέτος 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.161.650 στρέμματα. Όπως προκύπτει, σύμφωνα με το meteo, η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 20.000 στρέμματα το 2021, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με δεύτερη την Τουρκία.