Μέτρα για την ακρίβεια με φόντο το ραντεβού με τους θεσμούς

Μέτρα για την ακρίβεια με φόντο το ραντεβού με τους θεσμούς
Βενζινοπώλης γεμίζει με βενζίνη ντεπόζιτο αυτοκινήτου σε πρατήριο καυσίμων στην Αθήνα, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008. Τα περισσότερα πρατήρια καυσίμων στην Αττική έχουν ήδη κλείσει τις αντλίες τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των τελωνειακών ενώ ατελείωτες ουρές αυτοκινητων σχηματίζονται σ'αυτά που παραμένουν ανοιχτά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρεμβάσεις για να φρενάρει το ράλι των τιμών σε ενέργεια και βασικά αγαθά αναζητά η κυβέρνηση - Τα νέα μέτρα και η ενημέρωση των θεσμών στο πλαίσιο της 14ης αξιολόγησης.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα τεθούν σήμερα -ημέρα μαζικών απεργιών για το κύμα ακρίβειας- στο περιθώριο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 14ης και τελευταίας αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, η εκκαθάριση του στοκ των συντάξεων, η νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη. Η έκθεση αναμένεται τον Μάϊο ενώ στη σημερινή συνάντηση προβλέπεται να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ενεργειών για τα προαπαιτούμενα, την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και την εκταμίευση των δύο τελευταίων δόσεων από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων μέχρι τον Νοέμβριο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η πορεία του προϋπολογισμού ενόψει αναθεώρησης του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, καθώς και οι δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπισης της κρίσης συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Αναπόφευκτα το θέμα της ακρίβειας μπαίνει στην ατζέντα και στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αποσπάσει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών για πρόσθετες παρεμβάσεις όπως η επέκταση της επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας όσο διαρκεί η κρίση και ενδεχομένως η μείωση του ΦΠΑ για βασικά είδη διατροφής στο 6%, ένα μέτρο με κόστος περί τα 140 εκατ. ευρώ. Στο μενού είναι επίσης η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές που κοστολογείται σε 250 εκατ. ευρώ.

Στην Ευρώπη

Ας σημειωθεί ότι δημοσιονομικό παράθυρο και για την Ελλάδα ανοίγει η πρόταση Ολλανδίας και Ισπανίας στο Eurogroup για αξιοποίηση κονδυλίων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής για δράσεις στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Όπως είπε εξάλλου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του Ecofin χθες η Ευρώπηβρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα οξεία διεθνή κρίση. Αυτή η κρίση από την πλευρά της προσφοράς διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια, ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων, ενισχύει την αβεβαιότητα και φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δε μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει και να καλύψειτο κόστος που αυτή η κρίση συνεπάγεται. Γι’ αυτό απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη η κρίση.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις επιδιώκει τις ευρωπαϊκές απαντήσεις σε ζητήματα όπως είναι: οι παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου ώστε να περιοριστούν στρεβλώσεις και κερδοσκοπικές πιέσεις, η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών παραγωγής ενέργειας, η αποτελεσματική υλοποίηση των κυρώσεων, η επίδειξη αλληλεγγύης στην υποδοχή προσφύγων και η υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στοχευμένα προς τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Τα μέτρα

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση αναμένοντας τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, μέσω του αναθεωρημένου προϋπολογισμού προωθεί μέτρα 2 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται επιδότηση καυσίμων κίνησης, επίδομα 200 ευρώ σε 670.000 νοικοκυριά την Μ. Τρίτη, επιδότηση 200 ευρώ στους ιδιοκτήτες ταξί, επιδότηση ρεύματος για 4,2 εκατ. κατοικίες και 1,2 εκατ. επιχειρήσεις, καθώς και επιδότηση των κτηνοτρόφων με 2% του τζίρου του 2021, παράλληλα με επιδόματα για λιπάσματα, καθώς και απαλλαγή για μια ακόμη χρονιά των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Επιπλέον χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε στη Βουλή πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίωνγια τις επαγγελματικές μισθώσεις. Προανήγγειλλε επίσεις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που προβαίνουν σε αισχροκέρδεια.