Στο Ecofin μεταφέρεται η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης

Στο Ecofin μεταφέρεται η συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης
epa09506470 Greek Finance Minister Christos Staikouras (L) speaks with Vice-President of the European Central Bank (ECB) Luis de Guindos (R) at the start of an Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN) meeting in Luxembourg, 05 October 2021. Ministers will discuss the implementation of the Recovery and Resilience Facility and the lessons learned for the European Semester 2021. EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σημάδια σπιράλ πληθωρισμού, «το παρακολουθούμε», λέει ο Donohoe - Προσδοκίες από την πρόταση Ισπανίας - Ολλανδίας για το χρέος.

Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με την ακρίβεια στα τρόφιμα και την διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού που πλήττουν όλους του Ευρωπαίου πολίτες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη σύνοδο του Eurogroup ενώ σήμερα στο Ecofin συζητώνται οι κυρώσεις στη Ρωσία και οι επιπτώσεις τους και γίνονται ζυμώσεις γύρω από την ισπανο-ολλανδική πρόταση για το χρέος.

Ειδικότερα, Ισπανία και Ολλανδία κατέθεσαν έγγραφο με πρόταση για αλλαγή του κανόνα που θέλει τις χώρες με μεγάλο χρέος να το μειώνουν κάθε χρόνο κατά το 1/20 του ποσού που είναι πάνω από το 60% του ΑΕΠ. Προτείνουν πιο ρεαλιστικό μοντέλο με βάση τις ανάγκες της κάθε χώρας. Η πρόταση ευνοεί χώρες με μεγάλο χρέος προκειμένου να αξιοποιήσουν δημοσιονομικό χώρο και να αποκτήσουν ευελιξία που σήμερα δεν διαθέτουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, σημείωσε ότι η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων στις παγκόσμιες αγορές προκαλεί επί του παρόντος πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ αλλά μέχρι στιγμής, ούτε η Επιτροπή ούτε η ΕΚΤ έχουν εντοπίσει σημάδια σπιράλ πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, αν και αυτό είναι κάτι που θα παρακολουθείται πολύ στενά.

Ο κ. Donohoe μετέφερε χθες ότι οι εξελίξεις δημιουργούν αβεβαιότητα για κυβερνήσεις, πολίτες και επιχειρήσεις και επομένως η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος. Τόνισε ωστόσο αφενός ότι λόγω του κινδύνου αβεβαιότητας υπάρχει ανάγκη πολιτικών που θα ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες εξελίξεις και αφετέρου ότι η ευρωζώνη εισήλθε στην τελευταία οικονομική κρίση με μια ισχυρή ανάκαμψη, που σημαίνει ότι πολλές οικονομίες εξακολουθούν να βλέπουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022.

Ο πόλεμος, σύμφωνα με τον Donohoe, λόγω των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας έχει επιπτώσεις στο κόστος ζωής βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την άμβλυνση αυτών των επιπτώσεων, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους, και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για τη μετάβαση της ΕΕ μεσοπρόθεσμα σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, γρηγορότερα απ’ ότι προβλεπόταν αρχικά, γεγονός που υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των επενδύσεων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το Eurogroup αναγνώρισε ότι με την ενότητα και την συντονισμένη δράση που αντιμετώπισε την πανδημία θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και τις συνέπειες αυτού του πολέμου.

Ας σημειωθεί επίσης ότι ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν χθες στο Eurogroup ήταν και οι εξελίξεις στην αγορά κατοικίας, όπου αναδείχθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Στο Ecofin σήμερα ο υπουργός Οικονομικών

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για τις χρηματοοικονομικές συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφορικά με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Επιπλέον, αναμένεται να εκδώσουν συμπεράσματα σχετικά με τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα.

Η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προετοιμασία της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20.

Εντωμεταξύ ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε χθες στην καταβολή 1,86 δισ. ευρώ από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ, αποπληρώνοντας έτσι και τις τελευταίες δόσεις των δανείωνπρος την Ελλάδα. Πρόκειται για εξοικονόμηση 230 εκατ. ευρώ από τόκους και για ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας. Είναι η τρίτη πρόωρη καταβολή από το 2019, καθώς είχαν αποπληρωθεί 2,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και άλλα 3,3 δισ. δισ. ευρώ το 2021. Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας η Ελλάδα εξοφλεί δάνεια συνολικού ύψους περίπου 7,9 δισ. ευρώ τα οποία κανονικά έληγαν το 2024 και κλείνει ένα κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη.