METRO AEBE: Για μία μεγάλη αλλαγή απαιτείται μία πολύ μεγάλη αλλαγή! – Οι 3 εν τη Ενώσει!

METRO AEBE: Για μία μεγάλη αλλαγή απαιτείται μία πολύ μεγάλη αλλαγή! – Οι 3 εν τη Ενώσει!
HR και Επικοινωνία κάτω από την ίδια «στέγη». Ένα αυθεντικά μοναδικό διοικητικό πρότυπο.

Η δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας είναι πρωτότυπη εφαρμογή. Δεν πρόκειται για μία καλή πρακτική που αντιγράφτηκε από κάπου, αλλά για ένα νέο εγχείρημα, με στόχο να προταχθεί η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της METRO σε όλα τα επίπεδα.

Δήμητρα Δασκαλάκη: «Η Οργανωσιακή Ανάπτυξη και η Επικοινωνία, ΜΑΖΙ, μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα την αλλαγή και τη δημιουργία οράματος για το μέλλον, γιατί λειτουργούν με κοινές αρχές και βασίζονται στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και μεταξύ των εργαζομένων και του οργανισμού».

Σοφία Τατά: «Με την καινοτόμα αυτή ιδέα, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το σύνολο της Επικοινωνίας μας κάτω από μία κοινή “στέγη”. Κι όταν λέμε “Επικοινωνία” εννοούμε τόσο προς το εσωτερικό μας κοινό – που δεν είναι άλλοι από τους 11.500 εργαζoμένους μας – όσο και προς όλα τα εξωτερικά κοινά μας, είτε πρόκειται για πελάτες, την πολιτεία, τα ΜΜΕ, είτε για τους συνεργάτες & προμηθευτές μας».

Ζήσης Ανδριανόπουλος: «Έτσι, γινόμαστε όλοι κρίκοι μίας δυνατής αλυσίδας, συνειδητοποιώντας κάθε φορά, τη δύναμη της ομάδας και του τί σημαίνει να εμπιστεύεται η εταιρεία τους ανθρώπους της και οι άνθρωποι την εταιρεία τους. Αυτό ορίζει το νέο μοντέλο ηγεσίας που θέλει τον ρόλο του HR να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, και την εσωτερική επικοινωνία να εξελίσσεται και να επανασχεδιάζεται πάνω σε νέες προτεραιότητες και αξίες».

Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη

Στην ύπαρξη και το μείγμα της ομάδας, συνοψίζονται όλες οι αρχές της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. «Ένα πολύ σύγχρονο και φρέσκο μοντέλο ηγεσίας, μία ποικιλόμορφη ομάδα και μία πρωτότυπη ιδέα που φέρνει δύο τόσο σημαντικούς “φορείς” της αλλαγής, τόσο κοντά, είναι η ουσία της συνεκτικότητας και του τρόπου με τον οποίο την ερμηνεύουμε και την εφαρμόζουμε στη METRO», επισημαίνει η Σοφία Τατά.

Με τη Δήμητρα Δασκαλάκη να τονίζει: «Ο ρόλος της διοίκησης της εταιρείας, εδώ, ήταν καταλυτικός. Γιατί λειτούργησε με διορατικότητα, εμπνεύστηκε και εμπιστεύτηκε ένα πρωτότυπο σχέδιο στην ομάδα».

Ποικιλόμορφο περιβάλλον εργασίας: Μία δυνατή πρόκληση!

Στη METRO, αγκαλιάζεται η διαφορετικότητά, όχι μόνο στο δίπολο «άντρας – γυναίκα». Η ποικιλία και η συμπερίληψη, σήμερα, συνδέονται με την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, την καταγωγή, την εκπαίδευση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις ειδικές δεξιότητες. «Οι «διαφορές» των ανθρώπων μας, φέρνουν μαζί τους ποικίλες απόψεις, εργασιακές εμπειρίες και τρόπους ζωής. Η ενσωμάτωση αυτών των διαφορών αποτελεί για εμάς μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», υπογραμμίζει ο Ζήσης Ανδριανόπουλος.

Το ποικιλόμορφο ψηφιδωτό του ανθρώπινου δυναμικού, απαιτεί ανάλογη προσέγγιση και διαχείριση. Σε μία εταιρεία με 11.500 εργαζομένους, 280 φυσικά καταστήματα, Logistics, Διοικητικές υπηρεσίες και Omnichannel στρατηγική στην εμπορική της προσέγγιση, το «one size fits all» είναι ευσεβής πόθος και τίποτα παραπάνω. «Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και η διαχείριση αυτής της καθημερινότητας, μας χαρίζει ταχύρρυθμα μαθήματα και λειτουργεί άκρως παραγωγικά. Βελτιώνεται, έτσι, η διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσα από την ενσωμάτωση διαφορετικών προσεγγίσεων και οπτικών. Είναι ο τρόπος να “αντλούμε” από τον κάθε εργαζόμενο, όλα τα καλά που έχει να μας προσφέρει γιατί τον δεχόμαστε, και πρωτίστως, τον σεβόμαστε, γι’ αυτό που είναι», λέει χαρακτηριστικά η Δήμητρα Δασκαλάκη.

Από τη θεωρία στην πράξη

Δήμητρα Δασκαλάκη: Το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με τη δημιουργία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων. Πρόκειται για μία ευέλικτη ομάδα που στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα αναλαμβάνοντας έναν πολύ κρίσιμο ρόλο: να γεφυρώσει τις ανάγκες των εργαζομένων πρώτης γραμμής με την κεντρική διοίκηση, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους.

Ζήσης Ανδριανόπουλος: Το Τμήμα Εκπαίδευσης μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο ψηφιακό χώρο εκπαίδευσης για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων μας σε όλη την Ελλάδα, να τους εξελίξει και να αναβαθμίσει την εργασιακή τους εμπειρία, «εξοπλίζοντάς» τους ακόμα και με soft skills γνώσεις που ξεφεύγουν από το στενό επαγγελματικό περιβάλλον εργασίας. Η πλατφόρμα METRO Learn έχει καθολική αποδοχή από το σύνολο της εταιρείας και αυτό είναι περίτρανη απόδειξη ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

Σοφία Τατά: Η γυναικεία παρουσία είναι διαχρονικά ισχυρή στον κλάδο του retail. Το μεγάλο, όμως, στοίχημα των τελευταίων ετών είναι η επίτευξη ανάλογων υψηλών ποσοστών της γυναικείας εκπροσώπησης, στις ανώτατες διοικητικές ομάδες. Στη METRO, σε συνεργασία με το HR ενδυναμώνουμε σταθερά τις γυναίκες. Εκτός από τις στοχευμένες εκπαιδεύσεις που παρέχονται μέσω του τμήματος Εκπαίδευσης, υιοθετούμε δράσεις και πρωτοβουλίες εξωστρέφειας όπως η METRO REDress Day, μία πρωτοβουλία κατά της έμφυλης βίας, η δράση εσωτερικής επικοινωνίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και πολλές άλλες.

Κάτι παραπάνω από μία «φιλοσοφία» – Το όφελος του πελάτη

Περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι, αντιστοιχούν στον πληθυσμό μίας ελληνικής πόλης και η πελατοκεντρική φιλοσοφία, που διαπνέει το σύνολο του οργανισμού, εδώ και 46 χρόνια, είναι οδηγός για τους εργαζόμενους στα My market και στα METRO Cash & Carry, ώστε να σέβονται κάθε έναν και κάθε μία, με στόχο να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και εμπειρία, μέσα στα καταστήματα.

«Όλοι μας στη METRO, εργαζόμαστε ώστε να προωθήσουμε τη φιλοσοφία αυτή σε κάθε μέλος του οργανισμού χωριστά, εμπνέοντας τους ανθρώπους και δίνοντας από τον ρόλο μας το καλύτερο παράδειγμα, με ίση και δίκαιη μεταχείριση. Αυτή είναι η φιλοσοφία της νέας δομής που εκπροσωπούμε και της φιλοσοφίας στην οποία πιστεύουμε βαθιά και υπηρετούμε κάθε μέρα με σεβασμό και συνέπεια. Με τον ίδιο σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό της METRO, με την ίδιο σεβασμό και ενσυναίσθηση αντιμετωπίζουμε και τους πελάτες μας, σε κάθε σημείο εξυπηρέτησης», καταλήγουν και οι τρεις.

*Φωτογραφία: Ζήσης Ανδριανόπουλος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας και Σοφία Τατά, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα