ΜΕΒΓΑΛ: Η «πολύφερνη νύφη» του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας

ΜΕΒΓΑΛ: Η «πολύφερνη νύφη» του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας

Ο Πέτρος Παπαδάκης μιλά στο FortuneGreece.com για τα σενάρια εξαγοράς της εταιρείας, τις νέες αγορές – στόχους και τις κινήσεις οικονομικής εξυγίανσης.

Εδώ και 65 χρόνια αποτελεί τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην περιοχή της Μακεδονίας με προϊόντα που ταξιδεύουν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, αλλά και μια «πολύφερνη νύφη» με υποψήφιους μνηστήρες γνωστές εταιρείες από τον χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών, από το 2003 έως και σήμερα, Δέλτα και Vivartia «μαρκάρουν» στενά την ΜΕΒΓΑΛ για την εξαγορά της, χωρίς όμως να ευοδώνεται η συμφωνία, η οποία έχει καταλήξει πλέον σε δικαστική διαμάχη.

Έχοντας τις εγκαταστάσεις της στην «καρδιά» της σημαντικότερης ζώνης παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στη χώρα, σήμερα η εταιρεία απασχολεί περίπου 700 εργαζόμενους στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες περιοχές, συνεργάζεται με εκατοντάδες ντόπιους προμηθευτές, και έχει αναπτύξει μακρόχρονες οικονομικές συνεργασίες με πλήθος τοπικών φορέων αποτελώντας ισχυρό μοχλό επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα.

«Ο κύριος άξονας της εξέλιξής και της ανάπτυξής μας τα τελευταία 65 χρόνια είναι η υψηλή ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε που σημαίνει σεβασμός στους πελάτες-καταναλωτές μας, διασφάλιση της υγείας τους και ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» αναφέρει στο Fortunegreece.com, ο Πέτρος Παπαδάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ.

Επιχειρώντας μια αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον κλάδο, ο κ. Παπαδάκης τονίζει πως η γαλακτοβιομηχανία έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πολυετή κρίση, όπως έχει επηρεαστεί και το σύνολο της οικονομίας και του παραγωγικού ιστού της χώρας. «Η υποχώρηση της κατανάλωσης από τη μία και η δυστοκία στην ομαλή είσπραξη των απαιτήσεων από τις πωλήσεις στην εσωτερική αγορά από την άλλη, έχουν πλήξει τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων του κλάδου. Συνδυαστικά έχει προκύψει και πάλι εξαιτίας της κρίσης ανεπάρκεια τροφοδότησης με κεφάλαια κίνησης. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση αυτή ισχύει με αυξομειώσεις στους περισσότερους παραγωγικούς κλάδους στη Βόρεια Ελλάδα. Όσον αφορά στα λουκέτα επιχειρήσεων, υπάρχουν πολλά γνωστά ονόματα βιομηχανιών, οι οποίες έπαψαν μετά από δεκαετίες να λειτουργούν ή αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα και αρκετές από αυτές βρίσκονται, ως γνωστόν, και στην Μακεδονία».

Στα δυνατά όπλα που έχει στη «φαρέτρα» της η ΜΕΒΓΑΛ, τα οποία της επιτρέπουν να δίνει τη δική της μάχη έναντι του ανταγωνισμού, είναι πέρα από την καινοτομία και η παράμετρος εξωστρέφεια. Ήταν μάλιστα μία από τις πρώτες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες επεκτάθηκαν με πωλήσεις επώνυμων προϊόντων στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα σήμερα οι εξαγωγές να αποτελούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο και συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών.

«Η εταιρεία επί πολλές δεκαετίες, αλλά και σήμερα, έχει αποδείξει πως μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα, παραμένοντας ταυτόχρονα στην πρωτοπορία του κλάδου της, με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία στέκονται με αξιώσεις στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές».

Πρόσφατα η ΜΕΒΓΑΛ βραβεύτηκε, στα ACTIVE GREECE AWARDS 2015 για τις εξαγωγικές επιδόσεις της, καθώς οι εξαγωγές της εταιρείας άγγιξαν τη χρονιά που μας πέρασε σε αξία τα 38 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση, σε σχέση με το 2013, ενώ πλέον αποτελούν σχεδόν το 30% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης. «Συνολικά, η εταιρεία είναι παρούσα εξαγωγικά σε 31 χώρες και αξίζει να σημειωθεί ότι, έπειτα από επεξεργασία αναλύσεων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, προκύπτει ότι ένα στα πέντε ελληνικά γιαούρτια που εξήχθησαν παγκοσμίως το 2014 αποτελεί παραγωγή της ΜΕΒΓΑΛ. Μάλιστα στη μεγαλύτερη αγορά τροφίμων της Ευρώπης, τη Γερμανική, η εταιρεία είναι market leader στην κατηγορία authentic greek yogurt με μερίδιο αγοράς 41,8% σε όγκο με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας Nielsen».

papadakis
O Πέτρος Παπαδάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των εξαγωγών της η ΜΕΒΓΑΛ εξακολουθεί να δίνει καθημερινά μάχη για την οικονομική της ενίσχυση. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη εντός του τρέχοντος έτους θα ολοκληρωθεί και η προσπάθεια κεφαλαιακής ενδυνάμωσης της επιχείρησης, η οποία στη συνέχεια θα δρομολογήσει νέες πρωτοβουλίες επενδύσεων και παραγωγικού εκσυγχρονισμού. «Στόχος είναι η ΜΕΒΓΑΛ να επανέλθει σε κερδοφορία, να ομαλοποιήσει όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες της και να επικεντρωθεί στην επίτευξη μεγαλύτερων πωλήσεων στο εξωτερικό. Για την εσωτερική αγορά, η εταιρεία, εκτός από την ηγετικό ρόλο της στη Βόρεια Ελλάδα, έχει επιλέξει να είναι παρούσα με προϊόντα της στις μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές της χώρας και σε τουριστικά θέρετρα, αποφεύγοντας άσκοπες κινήσεις του παρελθόντος και έχοντας ως γνώμονα την επίτευξη κερδοφορίας από κάθε πρωτοβουλία ή δράση της».

Δεν υφίστανται διαπραγματεύσεις με τη Vivartia
Σε ότι αφορά την εξαγορά του 43% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ από την Δέλτα, θυγατρική της Vivartia, η οποία έχει ήδη στην κατοχή της το 14,8%, φαίνεται πως και οι δύο πλευρές έχουν ρίξει τους τόνους και τηρούν «σιγήν ιχθύος». Ο κ. Παπαδάκης ξεκαθαρίζει στο Fortunegreece.com πως αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται διαπραγματεύσεις με τη VIVARTIA, ενώ επιφυλάσσεται να υπάρξει ενημέρωση για τις περαιτέρω αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΜΕΒΓΑΛ, αμέσως μόλις αυτές καταστούν οριστικές.

Πάντως το επιχειρησιακό σχέδιο της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας για το 2015 περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών, παρουσίαση νέων προϊόντων και βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων. Η είσοδος στις αγορές της Ολλανδίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας, με την τοποθέτηση προϊόντων σε αλυσίδες λιανικής είναι πρωταρχικός στόχος, ενώ προβλέπεται και ενίσχυση των μεριδίων αγοράς της εταιρείας, ιδιαίτερα στα προϊόντα γιαούρτης, σε Νορβηγία (leader στην τοπική αγορά στο authentic greek yogurt), Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία και Ουκρανία. Εξάλλου στις χώρες αυτές η ΜΕΒΓΑΛ κατέχει πολύ σημαντική παρουσία, είτε με επώνυμα είτε με private-label προϊόντα γιαούρτης.

Παράλληλα, και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η ΜΕΒΓΑΛ είναι παρούσα με το γιαούρτι της σε yogurt bars, ενώ στις ΗΠΑ αυξάνεται και η διείσδυση της φέτας. Μάλιστα η εταιρεία πιστοποιήθηκε ως συσκευαστήριο βιολογικής φέτας από τον οργανισμό A Cert για λογαριασμό του United States Dept. of Agriculture και θα υπάρξει πολύ σύντομα σχετική τοποθέτηση προϊόντος στην αλυσίδα Costco. Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει ήδη λανσάρει στην αγορά της Ιταλίας το κατσικίσιο γιαούρτι της, το οποίο θα εξαχθεί σταδιακά και στις αγορές της Γερμανίας, Αυστρίας, Σουηδίας και Νορβηγίας. «Το 2014, ένα στα είκοσι ελληνικά τυριά που εξήχθησαν διεθνώς ήταν παραγωγής της ΜΕΒΓΑΛ. Με άξονα αυτή τη στρατηγική αναμένονται νέες καινοτομίες με προϊόντα προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της υγιεινής διατροφής, τα οποία θα κυκλοφορήσουν, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην ελληνική αγορά μέσα στους επόμενους μήνες».