ΜΕΒΓΑΛ: Καλές επιδόσεις με φόντο το κυοφορούμενο deal για Vivartia 

ΜΕΒΓΑΛ: Καλές επιδόσεις με φόντο το κυοφορούμενο deal για Vivartia 
Αναχαίτισε τις επιπτώσεις της πανδημίας - Εντός του 2020 η επιστροφή των σημάτων στην κυριότητα της μητρικής εταιρείας - Οι επιδόσεις το 2019.

Στην ενίσχυση της κερδοφόρας πορείας του στοχεύει ο όμιλος Μεβγάλ που συνέχισε να καταγράφει θετικές επιδόσεις το 2020 παρά την πανδημία, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 2019 που μόλις δημοσίευσε, ενώ τελεί εν αναμονή της έκβασης των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της MIG με την CVC για την μεταβίβαση της Vivartia, η οποία σημειωτέον ελέγχει το 43% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Μεβγάλ επισημαίνει στην έκθεση της ότι τα μέτρα που έλαβε για την ανάσχεση της πανδημίας το Μάρτιο είχαν θετική επίδραση στις πωλήσεις που τον Απρίλιο κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, παρουσιάζοντας αυξητικές τάσεις στα προϊόντα υψηλής αποθεματοποίησης. Προβλέπει δε τζίρους αντίστοιχους του 2019 για το υπόλοιπο της χρονιάς, παρά τη μειωμένη τουριστική κίνηση. Εν μέσω πανδημίας ο όμιλος Μεβγάλ εφαρμόζει μέτρα περιορισμού του λειτουργικού κόστους σε όλες τις εταιρείες του εστιάζοντας σε δαπάνες διαφήμισης, διοίκησης κ.ο.κ. και στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών η διοίκηση εκτιμά ότι το 2020 δεν αναμένεται μείωση του EBITDA, χωρίς να αποκλείει και πιθανή αύξησή του σε σχέση με το 2019. Σημειώνεται ωστόσο ότι καθώς η υγειονομική κρίση είναι σε εξέλιξη, οι όποιες εκτιμήσεις και παραδοχές ενέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Το 2019 ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 113,667 εκατ. ευρώ  (+1,68%) με καθαρά κέρδη 2 εκατ. ευρώ (από 1,2 εκατ. ευρώ το 2018).

Αύξηση 31,41% σημείωσαν οι πωλήσεις χυμών, 4,49% οι πωλήσεις προϊόντων γιαούρτης και 1,24% των τυροκομιών. Οι πωλήσεις γάλακτος υποχώρησαν κατά 1,05% σε αξία και 4,31% σε όγκο ενώ επιβραδύνθηκαν και οι πωλήσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κατά 1,91%. Στην κατηγορία του γιαουρτιού η εταιρεία παρουσίασε αύξηση σε όγκο 7,14% και σε αξία 4,49% ενώ στην κατηγορία των τυροκομικών πέτυχε αύξηση σε όγκο 7,35% και σε αξία 1,24%.

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 9,821 εκατ. ευρώ έναντι 9,696 εκατ. ευρω και τα αποτελέσματα προ φόρων σε 3,125 εκατ. ευρώ έναντι 3,364 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα σήματα

Επίσης, όπως σημειώνει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις 2019 η επιστροφή των σημάτων στην κυριότητα της μητρικής εταιρείας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2017 η εταιρεία αποπλήρωσε ολοσχερώς το κεφάλαιο και τους αναλογούντες φόρους προς την Bartons Global Holdings Inc, ενώ παράλληλα είχε ανατεθεί σε νομικό γραφείο η διαδικασία ?άρσης της κυριότητας των σημάτων και επιστροφής στην κατοχή της εταιρείας, η οποία και ολοκληρώθηκε εντός του 2019 με κόστος 500 χιλ. ευρώ.

Οι δεσμεύσεις από ΕΑ

Εντωμεταξύ, χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε παράταση ενός έτους της δέσμευσης που έχει αναλάβει, τόσο η Μεβγάλ, όσο και η Δέλτα, αναφορικά με τις αγορές γάλακτος από παραγωγούς με ελάχιστη εγγυημένη τιμή, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου. Πρόκειται για απόφαση που είχε λάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2017 όταν είχε εγκρίνει υπό όρους την απόκτηση κοινού ελέγχου της Μεβγάλ από τη Δέλτα και μέλη της οικογένειας Χατζάκου.