H κίνηση ματ από CVC για Vivartia. Η κούρσα για την Εθνική Ασφαλιστική και η ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα

H κίνηση ματ από CVC για Vivartia. Η κούρσα για την Εθνική Ασφαλιστική και η ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα
Ο ρόλος των τραπεζών, ο αντίκτυπος στην αγορά, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη MIG και τα ταμπλό στο επενδυτικό παιχνίδι.

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς τη νέα κίνηση του αμερικανικού επενδυτικού fund CVC Capital Partners, που κατέθεσε δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής της MIG στη Vivartia.

Αν και αναμενόταν είδηση από άλλο μέτωπο χθες, αυτό της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς η CVC αναμένεται να καταθέσει επικαιροποιημένη προσφορά για το 80% της ασφαλιστικής εταιρείας (κάτι που προβλέπεται να γίνει σήμερα), η CVC εξέπληξε την αγορά. Το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG, που κατά πληροφορίες είχε πλούσια ατζέντα στη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε μεταξύ άλλων να παραχωρήσει στη CVC περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση του deal έως και την 6/11/2020.

Το νέο έρχεται σε μια περίοδο που η MIG αναζητούσε πλαίσιο διευθέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων, στις οποίες μεγάλη έκθεση έχει η Τράπεζα Πειραιώς. Η τελευταία μάλιστα είχε κινήσει διαδικασία πώλησης των δανείων, ονομαστικής αξίας περί τα 550 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας, όπως έγινε γνωστό στα τέλη Μαρτίου, δέχθηκε προσφορά αλλά δεν προχώρησε συμφωνία. Όμως ούτε κάποιες κινήσεις που φέρονται να δρομολόγησαν στη συνέχεια Εθνική και Eurobank για δανειακά βάρη εταιρειών του ομίλου MIG ευοδόθηκαν – εξελίξεις που θα άλλαζαν τα δεδομένα στους δύο σημαντικούς τομείς συμμετοχών της MIG, τα τρόφιμα και την ακτοπλοΐα (δεδομένων και των εξασφαλίσεων των δανείων σε Attica Συμμετοχών και Vivartia).

Σε κάθε περίπτωση το περιβάλλον της πανδημίας έθεσε νέες προκλήσεις και όπως φαίνεται αναδεικνύει και ευκαιρίες στο όλο θέμα. Εν προκειμένω, εάν τελικώς γίνει αποδεκτή η προσφορά της CVC, αυτή θα αποκτήσει ισχυρή θέση στην βιομηχανία τροφίμων. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Vivartia (με βάση τον τελευταίο ισολογισμό 2019) πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών 629,3 εκατ. ευρώ με δημοσιευμένα ενοποιημένα κέρδη EBITDA 68,7 εκατ. ευρώ, με όλους τους κλάδους να παρουσιάζουν αύξηση των λειτουργικών τους κερδών και τα δημοσιευμένα κέρδη μετά από φόρους στα 1,8 εκατ. ευρώ. Στον όμιλο ανήκουν εταιρείες γαλακτος-γαλακτοκομικών (Δέλτα), κατεψυγμένων τροφίμων (Μπαρμπα-Στάθης, Ελληνική Ζύμη, Αλεσις), τροφοδοσίας (Olympic Catering, Hellenic Catering), αλυσίδων εστίασης και γρήγορου φαγητού (Everest, Goody’s), ζωοτροφών (Ευρωτροφές) κ.α..

Oι κινήσεις της CVC στην ελληνική αγορά

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων CVC Capital Partners, που διαχειρίζεται σήμερα περιουσιακά στοιχεία πάνω από 100 δισ. δολ. παγκοσμίως, αναδεικνύεται σε ισχυρό παίκτη έχοντας ενισχύσει σημαντικά τα συμφέροντά της στην τοπική αγορά. Απέκτησε ηγετική θέση στον τομέα υγείας, είναι στην κούρσα για την μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχει αποκτήσει θέση στις μαρίνες και μπήκε με μειοψηφικό ποσοστό στην πλατφόρμα Skroutz.

Η είσοδος, κατά κάποιον τρόπο, έγινε με την εξαγορά του Metropolitan το 2017 και ακολούθησαν το 2018 και το 2019 δύο ακόμη deals στον κλάδο Υγείας, για το Ιασώ General και το Υγεία αντίστοιχα. 

Στις αρχές τους 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία η CVC Capital μέσω της θυγατρικής της CVC Capital VII απέκτησε τις μαρίνες του τουρκικού ομίλου Dogus σε Κροατία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα. Ειδικότερα στη χώρα μας εξαγόρασε τη θέση της D-Marin στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Γουβιών Κέρκυρας.

Εν μέσω lockdown, η CVC έκανε μια ακόμη κίνηση στην επενδυτική σκακιέρα απoκτώντας μειοψηφική συμμετοχή στην πλατφόσμα Skroutz επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες της εταιρείας αλλά και της τοπικής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου για περαιτέρω ανάπτυξη και καινοτομία.

Σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη είναι η διαγωνιστική διαδικασία στην Εθνική Ασφαλιστική, με το αμερικανικό fund να επιδεικνύει ενδιαφέρον από την πρώτη φάση. Η εμφάνιση του ιού Covid-19 επηρέασε τις εξελίξεις. Η Εθνική Τράπεζα είχε παγώσει τη διαδικασία τον Μάρτιο. Επισήμως η αιτία ήταν το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά κύριος λόγος θα πρέπει να θεωρείται το τίμημα, το οποίο κατά πληροφορίες κυμαινόταν κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το CVC Capital ήταν ο μόνος εκ των τριών υποψηφίων – οι άλλοι ήταν Fosun και Varde Partners – που κατέβασε δεσμευτική προσφορά στις 5 Μαρτίου. Τρεις μήνες μετά την παύση των συνομιλιών η διαδικασία επανεκκίνησε με παρουσίαση από την Εθνική Ασφαλιστική επικαιροποιημένου Business Continuity Plan, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και αβεβαιότητες σχετικά με την εξέλιξη του Covid-19. Λίγο αργότερα, με τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου η εικόνα των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας είναι πιο ξεκάθαρη. Το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων της Εθνικής Ασφαλιστικής, εξαιρουμένης της παραγωγής του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, αυξήθηκε σε ποσοστό 4,8% σε 276,5 εκατ. ευρώ.

Συνυπολογίζοντας την παραγωγή του εν λόγω προϊόντος, το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων παρουσιάζει μείωση κατά 10,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, η οποία αποδίδεται κυρίως στις δυσλειτουργίες των τραπεζικών καταστημάτων. Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 12,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,5 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της περαιτέρω πτώσης των επιτοκίων που χρησιμοποιούνται για την προεξόφληση των ασφαλιστικών αποθεμάτων.