Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά το Bitcoin – Ανάμεικτα συναισθήματα από το ETF

Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά το Bitcoin – Ανάμεικτα συναισθήματα από το ETF
Photo: pixabay.com
Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλα του είναι το Bitcoin χάρη στην επικείμενη έγκριση ETFs

Μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλα του είναι το Bitcoin χάρη στην επικείμενη έγκριση ETFs την εβδομάδα που έρχεται από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς – αν και η επενδυτική κοινότητα τα υποδέχεται με ανάμεικτα συναισθήματα.

«Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτά τα ETF θα είναι σε θέση να αντλήσουν αρκετά νέα χρήματα για να προκαλέσουν μια εκθετική κίνηση, υψηλότερη όπως αυτή που είδαμε το 4ο τρίμηνο του 2020» ανέφερε η εμπορική εταιρεία QCP Capital.

«Αναμένουμε εισροή από επενδυτές. Ωστόσο, με το Bitcoin άνω των 60.000, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Θα χρειαστεί πολύ κόπος για να μετακινηθεί η βελόνα» προσθέτει.

Σύμφωνα με πηγές εξοικειωμένες με το ζήτημα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα ανάψει το πράσινο φως, σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα μιας οκταετούς μάχης για την πολυπόθητη έγκριση.

Το ETF της ProShares Bitcoin Strategy θα είναι το πρώτο που θα ξεκινήσει να τυγχάνει διαπραγμάτευσης πιθανότατα την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, όταν θα έχει λήξει περίοδος 75 ημερών κατά την οποία η SEC θα μπορούσε να αντιταχθεί.

Μια μέρα αργότερα, θα είναι στον αέρα και το Invesco Bitcoin Strategy ETF, εκτός εάν η ρυθμιστική αρχή το αποκλείσει.

Οι εγκρίσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν τις πύλες σε ένα κύμα παρόμοιων προϊόντων και να αυξήσουν την τιμή του κρυπτονομίσματος, το οποίο, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο της Coinbase, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ξεπερνούσε τις 62.000 δολάρια ανά νόμισμα.

Επισημαίνεται πως όλα τα ETF θα βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin και όχι σε τιμή spot, με τη SEC να είναι γνωστό ότι ανησυχεί για την πιθανή έλλειψη ρευστότητας και τον κίνδυνο χειραγώγησης των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ακόμα πιθανό τα ETF να μπλοκαριστούν, με τη SEC να έχει προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας να προβάλει αντιρρήσεις για το «όχημα» της ProShares. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Gary Gensler, πρόεδρος της SEC, περιέγραψε την αγορά των κρυπτονομισμάτων ως «Άγρια Δύση, προσθέτοντας ότι «είναι γεμάτη απάτη».

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι αισθάνεται πιο άνετα με τις συναλλαγές σε «μέρη», όπως το Chicago Mercantile Exchange.

«Πριν επενδύσετε σε ένα fund που προσφέρει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin, βεβαιωθείτε ότι έχετε ζυγίσει προσεκτικά πιθανούς κινδύνους και οφέλη» επεσήμανε. 

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 50 κρυπτο-ETP λειτουργούν παγκοσμίως με συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία 14 δισ. δολ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του TrackInsight, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 16 bitcoin ETP, των οποίων η τιμή συμπλέει ή κινείται αντίστροφα σε σχέση με το bitcoin. Επίσης, οι αμερικανοί επενδυτές έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά καταπιστεύματα όπως το Grayscale Bitcoin Trust, το οποίο έχει AUM ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι καθαρές εβδομαδιαίες ροές σε ειδικά Funds κρυπτονομισμάτων έφτασαν σε υψηλό τετραετίας, άνω των 2,5 δισ. δολαρίων, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων EPFR.

Βέβαια, ενώ η SEC πιστεύει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin είναι πιο κατάλληλα για τους ιδιώτες επενδυτές από ό, τι οι συναλλαγές στην υποκείμενη αγορά spot, είναι απίθανο να αποφέρουν τις ίδιες αποδόσεις.

Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin συνήθως, αν και όχι πάντα, διαπραγματεύεται με μια μέτρια ανοδική καμπύλη, γνωστή ως contango – κατάσταση κατά την οποία η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) ενός εμπορεύματος είναι υψηλότερη στα μακρινά σε λήξη συμβόλαια από αυτά του τρέχοντος συμβολαίου (spot), οπότε σε αυτή την περίπτωση το ETF μάλλον θα γράφει ζημίες.

Ο Matt Hougan, επικεφαλής επενδυτικών στελεχών της Bitwise Invest, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για bitcoin ETF, υπολόγισε το κόστος αυτής της απόδοσης σε 5% έως 10% ετησίως. Ο Dave Abner, παγκόσμιος επικεφαλής επιχειρησιακής ανάπτυξης της Gemini, δήλωσε ότι «ενώ τα ETFs του bitcoin λένε ότι προσφέρουν προστασία στους επενδυτές, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε, δυστυχώς, να δημιουργήσει ένα άλλο σύνολο μικρότερων αποδόσεων».