Μια απόπειρα πραξικοπήματος από έναν ηττημένο πρόεδρο

AFP

του Alan Murray

Μια απόπειρα πραξικοπήματος, υποκινούμενη από έναν ηττημένο πρόεδρο. Αυτή είναι μια πλοκή για μυθιστόρημα του Tom Clancy, όχι κάτι που θα συνέβαινε στις ΗΠΑ. Αλλά χθες, συνέβη. Ήταν η πιο σημαντική επίθεση στο Καπιτώλιο από τότε που οι Βρετανοί εισέβαλαν το 1814.

Αυτό το ενοχλητικό θέαμα έβαλε σε δεύτερη μοίρα την άλλη μεγάλη είδηση της ημέρας: την εκλογή δύο Δημοκρατικών γερουσιαστών στην καρδιά του κάποτε συμπαγούς Νότου, εξέλιξη που παρέδωσε τον έλεγχο του Κογκρέσου στο κόμμα του νέου προέδρου. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές στη Τζόρτζια το απέδωσαν κι αυτό και στον Πρόεδρο Τραμπ. Όπως πάντα, ο απερχόμενος Πρόεδρος κρατά τον εαυτό του στο επίκεντρο της προσοχής.

Για τις επιχειρήσεις, αυτό που αλλάζει σημαντικά τις προοπτικές τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι η δεύτερη είδηση. Πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες ήλπιζαν για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα – μια διχασμένη κυβέρνηση της οποίας το κέντρο βάρους θα περιελάμβανε κεντρώους όπως οι Romney, Collins, Manchin και Warner. Με τον έλεγχο τώρα να βρίσκεται στα χέρια των Δημοκρατικών, ο Πρόεδρος θα είναι υπό μεγαλύτερη πίεση για να ικανοποιήσει το προοδευτικό του κοινό – πιθανότατα δημιουργώντας μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τις επιχειρήσεις.

Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του αμερικανικού κοινού – συμπεριλαμβανομένου και ενός αριθμού αναγνωστών του CEO Daily – πιστεύει ειλικρινά ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου έγινε νοθεία, παρά τις 50 πολιτείες και τα περίπου 60 δικαστήρια που έχουν δηλώσει το αντίθετο.

Σύμφωνα με το YouGov, το 45% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων εγκρίνει την εισβολή στο κτίριο του Καπιτωλίου, με βάση αυτά που διάβασαν ή άκουσαν για το συμβάν.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς μπορεί να επιβιώσει η δημοκρατία όταν τα πιο βασικά δεδομένα της δημόσιας ζωής είναι διαθέσιμα για αρπαγή από τον καθέναν.

*To σχόλιο δημοσιεύεται στο CEO Daily, το οποίο υπογράφει ο CEO του Fortune USA. 

Διαβάστε ακόμη: 

Το ατιμωτικό τέλος μιας τοξικής προεδρίας