Μια «χημική» συγχώνευση που μπορεί να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια

Μια «χημική» συγχώνευση που μπορεί να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια
epa04676662 A view of the logo of China National Chemical Corporation (ChemChina) at the company's headquarters building in Beijing, China, 24 March 2015. Italy's well-known Pirelli tyre maker on 23 MArch 2015 saw a quarter of its shares sold to China's state-owned National Chemical Corp (ChemChina) on 23 March 2015, in a deal which provides for the Chinese company to secure a controlling stake later. ChemChina subsidiary China National Tire & Rubber (CNRC) will take over the 26.2 per cent of Pirelli owned by Camfin, a holding company and current leading shareholder, for 15 euros (16.29 dollars) per share, ChemChina said. EPA/WU HONG

Οι γίγαντες του χώρου που σκέφτονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους με πρόταση του Πεκίνου.

Οι κρατικές χημικές βιομηχανίες της Κίνας, Sinochem Group και ChemChina, βρίσκονται σε συζητήσεις για μια πιθανή συγχώνευσή τους που θα δημιουργήσει έναν γίγαντα των χημικών, των λιπασμάτων και των πετρελαιοειδών με περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα.

Αυτό τουλάχιστον λένε τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Η συμφωνία προτάθηκε από την κυβέρνηση της Κίνας στα πλαίσια της προσπάθειάς της μείωσης του αριθμού των κρατικών εταιρειών και δημιουργίας μεγαλύτερων, πιο ανταγωνιστικών παγκόσμιων βιομηχανικών παικτών.

Οι πηγές ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες γιατί δεν ήταν εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν δημοσίως.

Κορυφαία στελέχη των δύο εταιρειών συναντήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας για να συζητήσουν μια πιθανή συγχώνευση.

«Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην Sinochem να ηγηθεί σε αυτή την πιθανή συγχώνευση με την ChemChina» ανέφερε μια πηγή. Η κάθε εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει τα χρηματοοικονομικά στοιχεία και τα επιχειρηματικά τμήματα της άλλης.

Ένας εκπρόσωπος τύπου της ChemChina δήλωσε σχετικά με την πιθανότητα συγχώνευσης: «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».

Εκπρόσωπος της Sinochem είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό με τις συζητήσεις.

Αυτές έρχονται σε μια στιγμή που η China National Chemicals Corp – η επίσημη ονομασία της ChemChina – ολοκληρώνει την εξαγορά ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ελβετικού ομίλου παρασιτοκτόνων και σπόρων Syngenta. Αυτή η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη εξωτερική επένδυση στην ιστορία της Κίνας.

Το Πεκίνο ίσως ξεκίνησε τις συζητήσεις με στόχο να δημιουργήσει έναν ισχυρότερο και μεγαλύτερο παίκτη, για να είναι ευκολότερη η απορρόφηση μιας παγκόσμιας εταιρείας όπως η Syngenta.

Αν εγκριθεί, η συγχώνευση των ChemChina-Sinochem θα είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταξύ δύο κρατικών εταιρειών της Κίνας, και θα έρθει ως συνέχεια άλλων παρόμοιων «γάμων» απ’ τους οποίους δημιουργήθηκε ο γίγαντας της ναυτιλίας China Cosco Shipping Corp, ο κατασκευαστής τρένων CNR-CSR και, πιο πρόσφατα, η συγχώνευση Baosteel Group και Wuhan Steel.

Η νέα εταιρεία που ίσως προκύψει, η οποία θα φτιάχνει τα πάντα – από πετρελαιοειδή μέχρι πλαστικά γάντια και εντομοκτόνα – θα βρεθεί στην κορυφή του κλάδου των χημικών και λιπασμάτων παγκοσμίως.