Μια Ελληνίδα στο «τιμόνι» της Audi

Μια Ελληνίδα στο «τιμόνι» της Audi
epa05849184 The Audi AG logo sign is seen ahead of the balance sheet press conference at the company's headquarters in Ingolstadt, Germany, 15 March 2017. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Η Ευστρατία Ζαφειρίου είναι η Επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης της αυτοκινητοβιομηχανίας Audi

 

Αν και το αυτοκίνητο είναι ταυτισμένο με το ανδρικό, κυρίως, κοινό, φαίνεται πως στην παραγωγή του οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες λαμβάνουν σημαντικά υπόψη τη γυναικεία ματιά. Για παράδειγμα στους κόλπους της Audi επικεφαλής στο τμήμα στρατηγικής ανάπτυξης βρίσκεται μια γυναίκα και μάλιστα Ελληνίδα.

Πρόκειται για την Ευστρατία Ζαφειρίου, η οποία έχει διατελέσει υπεύθυνη Στρατηγικής ανάπτυξης και στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κίνα, ενώ έχει βάλει το δικό της λιθαράκι ως ερευνήτρια στα συστήματα ισχύος (Researcher Powertrain Development) της Volkswagen.

Από μικρή την έθελγε ο κόσμος της μηχανολογίας. Έτσι μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναζήτησε την εξειδίκευση και έκανε αίτηση για διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, με θέμα «Θερμοδυναμική και Στροβιλομηχανές». Οι επιδόσεις της ήταν τόσο καλές ,που της χάρισαν μάλιστα και μια υποτροφία Erasmus ενός εξαμήνου.

Το 1993 μπαίνει δυναμικά στον εργασιακό στίβο δοκιμάζοντας την τύχη της στο κομμάτι των Μηχανολογικών Εφαρμογών στην εταιρεία ESGmbH  στο Baden-Baden, στην οποία και εργάστηκε για τρία χρόνια. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1998, κάνει αιτήσεις για την ένταξή της στο εργατικό δυναμικό επιχειρήσεων και πανεπιστημίων. Η γερμανική αγορά παρουσιάζει ευκαιρίες και γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως  η Mercedes, η Opel, η BMW και η Volkswagen δέχονται να κάνουν μια συνάντηση μαζί της. Η κα Ζαφειρίου αποφασίζει τελικά να μπει στην ομάδα της Volkswagen. Εκεί της δόθηκε η ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές της και να συνεργαστεί με την ομάδα που κατασκεύασε τη δωδεκακύλινδρη μηχανή του μοντέλου phaeton, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Φαέθοντα, τον γιο του Ήλιου κατά την Ελληνική μυθολογία.

Οι «πόρτες» της Audi ανοίγουν το 2002 και εκεί ξεκινά τη σταδιοδρομία της ως βοηθός του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας. Σε δύο μόλις χρόνια  αναρριχάται στη θέση της Διευθύντριας του τμήματος έρευνας αγοράς, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2008. Το μεγάλο όμως «στοίχημα» ήταν όταν της ήρθε η πρόταση για την ανάληψη της στρατηγικής ανάπτυξης του εργοστασίου στην Κίνα, θέση που αποδέχτηκε και διατήρησε μέχρι και το 2012. Πιστή στην «οικογένεια» της Audi, η κα Ζαφειρίου συνεχίζει να υπηρετεί το brand, πλέον ως Επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης στο κομμάτι Modular Manufacturing. Για την ίδια η επιστροφή στην Ελλάδα φαντάζει σενάριο μη ρεαλιστικό, αφενός διότι δεν υπάρχει αντίστοιχη θέση στο αντικείμενό της, αφετέρου διότι η επιχειρηματική κουλτούρα των ελληνικών επιχειρήσεων απέχει σημαντικά από εκείνη των γερμανικών.

Όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της στο παρελθόν, ένα λάθος που κάνει η Ελλάδα, είναι το ότι δεν επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό και κατ’ επέκταση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της και το ότι συντηρεί, ακόμη και σήμερα, τη νοοτροπία του Δημοσίου, τρέποντας πολλά νέα και δημιουργικά μυαλά στο εξωτερικό.

Παραδέχεται, ωστόσο, πως η ελληνική ταυτότητα δεν στέκεται εμπόδιο για την εξεύρεση εργασίας εκτός των εθνικών μας συνόρων, αλλά αντιθέτως λειτουργεί ως προσόν για την πρόκριση ενός υποψηφίου.