«Μια καλή ημέρα για την Ελλάδα»

«Μια καλή ημέρα για την Ελλάδα»

Ικανοποίηση από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την ελληνική επιστροφή στις αγορές -  «Ο δρόμος που έχουμε χαράξει, είναι η καλύτερη συνταγή», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Η επιτυχημένη -όπως κρίνεται από την κυβέρνηση και τον διεθνή Τύπο- «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές κυριάρχησε στη συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιου επίτροπου για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, αμέσως μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο επίτροπος Αλμούνια χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως «καλή ημέρα» για την Ελλάδα, καθώς η χώρα πρόκειται να αντλήσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ από την πρώτη έκδοση ομολόγου της μετά από μία 4ετία, για το οποίο εκδηλώθηκε ζήτηση μεγαλύτερη από 20 δισ. ευρώ.

«Είμαι ευτυχής για τα εξαιρετικά καλά νέα και τα πολύ καλά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, για την υπερκάλυψη της έκδοσης και την επιστροφή στις αγορές, που δικαιώνουν τις προσπάθειες του λαού και των ελληνικών αρχών για την υπέρβαση από την κρίση», είπε ο κ. Αλμούνια και πρόσθεσε, ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη και επιστρέφει η αισιοδοξία στην ελληνική οικονομία.

Τις δηλώσεις Αλμούνια συμπλήρωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σαντάλ Χιούγκ, που χαρακτήρισε την επιστροφή της χώρας στις αγορές ένα «πολύ καλό νέο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και ενθαρρυντικό σημάδι για την ίδια τη χώρα και για την Ευρώπη». Δήλωσε ακόμη πως η Κομισιόν θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση μόλις η ελληνική κυβέρνηση δώσει επισήμως στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την απόδοση του ελληνικού ομολόγου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς πώς θα απαντήσει στους μικροομολογιούχους που επλήγησαν από το PSI και στους άνεργους, επισήμανε ότι «ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης όλων ημών που έχουμε πληγεί από την κρίση, είτε με μείωση μισθών, είτε με αύξηση φόρων, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει, είναι η καλύτερη συνταγή, ώστε σταδιακά και σε ένα διάστημα χρόνου, να αποκαταστήσουμε τις απώλειες που έχουμε υποστεί».

Για την έκδοση των 5ετών ομολόγων, ο υπουργός δήλωσε ότι «επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο καλός συντονισμός». Σχετικά δε, με το γεγονός ότι η έκδοση γίνεται υπό το αγγλικό δίκαιο, ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται κατάσχεση σε κανένα κράτος», σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στους δανειστές της.

«Φάκελος» Επιτροπής Ανταγωνισμού
«Συνεργαζόμαστε αρμονικά για να βοηθήσουμε εταιρίες να αναδιαρθρωθούν και να εξυγιανθούν», είπε ο επίτροπος Αλμούνια για τη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής Ανταγωνισμού με την Κομισιόν.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ως «πολύ θετική εξέλιξη» την έξοδο στις αγορές της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, αλλά και τη νομοθετική ρύθμιση για τη Eurobank. Επίσης, ανέφερε, ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν βρίσκονται πολύ κοντά σε τελική απόφαση για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, με εξαίρεση τη Eurobank, για την οποία η «ετυμηγορία» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση.

Ερωτηθείς ο επίτροπος για τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με περιπτώσεις κρατικών ενισχύσεων και δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, είπε ότι στο «μικροσκόπιο» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού βρίσκονται οι περιπτώσεις των Ναυπηγείων, των τραπεζών, του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (για κρατικές ενισχύσεις) και της Cosco, της ΔΕΗ, των ΕΛΤΑ και του ΟΠΑΠ (για δεσπόζουσα θέση).

Χαρακτήρισε δε, ως πιο σύνθετο ζήτημα αυτό των Ναυπηγείων, λέγοντας ότι το συζητεί με τον κ. Στουρνάρα, ενώ είχε παλαιότερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον τότε υπουργό ‘Αμυνας και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Είπε, επίσης, ότι η Κομισιόν παρακολουθεί τις συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιοκτητών των Ναυπηγείων, με φόντο τη «στρατιωτική συμφωνία», η οποία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,95%

Επιστροφή στις αγορές: «Φούσκα» ή ολική επαναφορά;

Τόμσεν: Δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος η έξοδος στις αγορές

Σε εξέλιξη οι πρώτες προσφορές για το ελληνικό ομόλογο