Μια κάμερα για τις αναμνήσεις μιας ζωής

Μια κάμερα για τις αναμνήσεις μιας ζωής

Μπορεί να καταγράφει 2.880 φωτογραφίες την ημέρα, εκεί που οι άλλες κάμερες κλείνουν.

Έχει το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου, στερεώνεται στο πέτο ή φοριέται σε αλυσίδα στο λαιμό και καταγράφει την ζωή του χρήστη της σε άλμπουμ με εικόνες.

O λόγος για μια σούπερ ανατρεπτική μίνι-κάμερα με τη δυνατότητα να τραβάει αυτόματα μια φωτογραφία κάθε 30 δεύτερα, δηλαδή 120 φωτογραφίες την ώρα ή 2.880 φωτογραφίες την ημέρα.

Το όνομα αυτής είναι «Memoto» και αποτελεί δημιουργία μικρής ομώνυμης εταιρείας με έδρα τη Στοκχόλμη και 17 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης από την Σουηδία, την Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής της ομώνυμης επιχείρησης, Μάρτιν Κάλστρομ, 37 ετών προγραμματιστής, λέει ότι στόχος του ήταν «να βρεθεί ένας τρόπος να ξαναζούμε τη ζωή μας στο μέλλον, ενώ απολαμβάνουμε το παρόν». Η κάμερα δεν έχει διακόπτη on-off, ούτε play, απενεργοποιείται μόλις μπει στην τσέπη και δεν αποθηκεύει τις φωτογραφίες, αλλά τις «στέλνει» σε έναν server που νοικιάζει η εταιρεία από την Amazon στις ΗΠΑ.

Το λογισμικό της Memoto τακτοποιεί τις φωτογραφίες, τις οργανώνει ανάλογα με το θέμα και την ημερομηνία ξεχωρίζοντας τις πιο καλές από τεχνολογική άποψη και μετά ο χρήστης μπορεί μέσω του υπολογιστή του ή του κινητού τηλεφώνου του, να απολαμβάνει το «Ημερολόγιο της Ζωής» του (Lifelog), να δει τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες, να αναζητήσει τις πιο παλιές ή επιλέξει ποιες θέλει να αναρτήσει σε ιστοσελίδες των social media, όπως το Facebook.

 

Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το ιδανικό παιχνίδι  για όσους έχουν κάνει «σκοπό της ζωής τους» την online παρουσία τους.

Και εάν η ιδέα έχει απήχηση δεν θα υπάρχει γεγονός που να μην έχει την αντίστοιχη απεικόνιση. Οι αναμνήσεις δεν θα είναι πλέον υποκειμενικές, αλλά απλώς ένας φάκελος εικόνων σε έναν server του Amazon: θα καταγράφεται η καθημερινή διαδρομή με το μετρό, τα ψώνια στο σουπερμάρκετ, το πρώτο ραντεβού με την αδελφή-ψυχή.

Διαβάστε ακόμη: Longaccess: Κρατήστε τα αρχεία σας για πάντα

Η κάμερα Memoto θα λειτουργεί και εκεί που απαγορεύεται η χρήση της κάμερας του κινητού τηλεφώνου.

Θέλουμε κάτι τέτοιο; Ο Κάλστρομ λέει ότι έτσι μπορούμε να ζούμε την ζωή μας χωρίς να σπαταλάμε χρόνο για να την καταγράφουμε. Άλλοι δεν έχουν την ίδια άποψη. Ο συνέταιρος του πήρε ήδη μια γεύση των αντιδράσεων, όταν το νηπιαγωγείο που πηγαίνει ο γιος του απαγόρευσε στο αγόρι να έχει μαζί του τη συσκευή.

Η εταιρεία κάνει έκκληση στους πελάτες της «να σέβονται την επιθυμία όσων δεν θέλουν να φωτογραφίζονται» και επισημαίνει ότι δεν έχει πρόσβαση στη βάση φύλαξης αυτών των δεδομένων, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες όπως η Google ή το Facebook, των οποίων πελάτες είναι οι διαφημιστικές εταιρείες που «αγοράζουν» τα προσωπικά ίχνη που αφήνουν γενναιόδωρα πίσω τους οι χρήστες.

Η Memoto, από την άλλη, σκοπεύει να αυξήσει το κεφάλαιο της μόνο από τις πωλήσεις της κάμερας. H κάθε συσκευή κοστίζει 279 δολάρια -η τιμή περιλαμβάνει και αποθήκευση των φωτογραφιών για ένα χρόνο- και οι μελλοντικοί πελάτες μπορούν ήδη να στέλνουν τις παραγγελίες τους.