Η νέα μουσουλμάνα superhero της Marvel

Η νέα μουσουλμάνα superhero της Marvel

Η Kamala Kahn, μια 16χρονη κόρη Πακιστανών μεταναστών που ζουν στο New Jersey, είναι η νέα Ms. Marvel.

Τι κι αν στο πρόσφατο παρελθόν βιώσαμε αιματηρές συγκρούσεις με αφορμή τα διαβόητα δανέζικα σκίτσα με τον Μωάμεθ; Ο μουσουλμανικός κόσμος αριθμεί δισεκατομμύρια πιστούς και η βιομηχανία κόμιξ μπαίνει από το 2014 με προσεκτικά βήματα σε αυτό το πολιτικο-θρησκευτικό παιχνίδι.

Η Marvel παρουσίασε σήμερα τα σχέδια της για το «μουσουλμανικό remake» της σούπερ ηρωίδας Ms. Marvel: Την Kamala Khan. Μία δεκαεξάχρονη έφηβο, με γονείς μετανάστες από το Πακιστάν και μόνιμη κατοικία το New Jersey.

Η Καμάλα συνιστά μια νέα πρόκληση για τους δημιουργούς της μεγαλύτερης βιομηχανίας κόμιξ των ΗΠΑ, με την Sana Amanat, υπεύθυνη σύνταξης, να ομολογεί ότι η σειρά αποτελεί την «επιθυμία να ερευνηθεί η αμερικανο-μουσουλμανική διασπορά με ρεαλιστική ματιά».

Η νεαρή ηρωίδα ανακαλύπτει σταδιακά τις δυνάμεις της -κάτι μεταξύ αλλαγής της μορφής της, και μεταμόρφωσης σε άλλα αντικείμενα- καθώς παλεύει να αντεπεξέλθει στις οικογενειακές απαιτήσεις και τις εφηβικές ανησυχίες της εποχής. Ένας συνδυασμός που θυμίζει πολύ την επιστροφή στα πρώτα χρόνια του πασίγνωστου Spider-Man, η αλλιώς Peter Parker, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Το καινούριο πρότυπο της Ms. Marvel διαφέρει αισθητά από την συνονόματη εντυπωσιακή ξανθιά ηρωίδα του παρελθόντος, καθώς η ιστορία της θα αποκτήσει από τις αρχές του 2014, όπου και θα κάνει της πρώτη της εμφάνιση ως Καμάλα Καν, μια έθνικ πινελιά, στο πλάι της παραδοσιακής μουσουλμανικής οικογένειάς της.

Διαβάστε ακόμη: «Nerd» σημαίνει business

«Αυτό που ήθελα ήταν η Ms. Marvel να αποτελέσει ένα χαρακτήρα με τον οποίο θα ταυτιστούν οι αναγνώστες. Ειδικά οι νέες γυναίκες», λέει η σεναριογράφος της σειράς, Willow Willson, ο οποία έχει ασπαστεί κι η ίδια το Ισλάμ. «Η δημιουργία της νέας Ms. Marvel προήλθε μετά από μια συζήτηση με τον αρχισυντάκτη Stephen Wacker, την Amanat και ‘μένα, για το πώς περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια».

Κι άλλοι υπερήρωες με ρίζες από τον μουσουλμανικό κόσμο έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις σελίδες της Marvel, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Sooraya Qadir, της Αφγανής μεταλλαγμένης που εντάχθηκε στην ομάδα των X-Men.

Παρά τις φωνές για πολλές ομοιότητες με την ιστορία του Peter Parker, o αρχισυντάκτης της Marvel, Axel Alonso, το αρνείται. «Η Kamala δεν είναι ο Spider-Man», επιμένει. Κι η αλήθεια είναι πως μέχρι την εμφάνισή της τον προσεχή Ιανουάριο και το ξεκίνημα της νέας σειράς τον Φεβρουάριο του 2014, ελάχιστα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της ιστορίας της έχουν κυκλοφορήσει.

Αν όμως παρατηρήσουμε λίγο πιο προσεκτικά τις πρώτες εικόνες της Καμάλα, μπορούμε να πάρουμε μία μικρή γεύση αντίθεσης από τον νεαρό σπουδαστή φυσικής Peter Parker, που μόνο τυχαία δεν είναι: Η μουσουλμάνα Καμάλα κρατά στα χέρια της ένα βιβλίο της αμερικανικής ιστορίας και το ντύσιμό της δεν διαφέρει σε τίποτα από τα εξώφυλλα περιοδικών με πρωταγωνιστές νεαρούς διαδηλωτές από το Κάιρο και την Αθήνα, ως την Νέα Υόρκη και το Σαντιάγκο της Χιλής.