Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος στη Θεσσαλία από τη σφοδρή κακοκαιρία

Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος στη Θεσσαλία από τη σφοδρή κακοκαιρία
Πλημμύρες αποτέλεσμα της έντονης κακοκαιρίας που φέρνει το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανού", στο χωριό Βασιλική στη Λευκάδα, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020. Κρίσιμο διάστημα μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου για τα νησιά του Ιονίου, που δέχονται την επίθεση του μεσογειακού κυκλώνα, ενώ ένα νέο μέτωπο με έντονα καιρικά φαινόμενα θα χτυπήσει την Αττική και τη Βόρεια Εύβοια από τα βράδυ και μετά, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκατοντάδες διασώσεις από την Πυροσβεστική σε λίγες μόνο ώρες.

Νεκρός βρέθηκε πριν από λίγη ώρα ο ένας από τους δύο αγνοούμενους στην Καρδίτσα. Πρόκειται για 63χρονο κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες καθώς είχε εξαφανιστεί λόγω της κακοκαιρίας. Ο 63χρονος βρέθηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιό του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Έτσι, ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία ανέρχεται σε δύο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την 40χρονη γυναίκα που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι.

Νωρίτερα, μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, ήταν το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δύο ακόμα άνθρωποι αγνοούνται στην Καρδίτσα και μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί από το πέρασμα του «Ιανού», ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την πορεία του.

Η ηλικιωμένη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από συνεργεία της Πυροσβεστικής από το σπίτι της, στον οικισμό Βασιλί Φαρσάλων, όπου διασώθηκαν και πολλά άλλα άτομα από σπίτια και την εκκλησία όπου είχαν καταφύγει αρκετοί για να σωθούν.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί χιλιάδες κλήσεις για παροχές βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων που κινδύνευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές και έχουν κάνει εκατοντάδες διασώσεις.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τριών ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί σε ορμητικό χείμαρρο στον Αλμυρό Βόλου. Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής ολοκληρώθηκε και απομακρύνθηκαν σώοι. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, 1 ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και 1 διασωστική λέμβος.

Ειδικά στην Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Συνολικά λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, μέχρι σήμερα στις 06.00 το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες περιοχές που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό» σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική από την ώρα που ξεκίνησε ο κυκλώνας μέχρι σήμερα το πρωί, η εικόνα είναι η εξής:

– Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

– Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.

– Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Επίσης, τους καλεί να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Μητσοτάκης: Πρώτο μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτο μέλημα των προσπαθειών είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Επίσης, θα ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων.