Μια στις δέκα θέσεις εργασίας έχει καταστραφεί απ’ το 2007

Μια στις δέκα θέσεις εργασίας έχει καταστραφεί απ’ το 2007

Αποθαρρυντικά τα στοιχεία για την εργασία των νέων στην Ευρώπη.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), ο διεθνής οργανισμός των αναπτυγμένων χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, δημοσίευσε για 8η φορά την έρευνα «Society at a Glance» με την επισκόπηση των κοινωνικών δεικτών των χωρών.

Η παρούσα έκθεση εξετάζει την αυξανόμενη ζήτηση για τα ποσοτικά στοιχεία για την κοινωνική ευημερία και τις τάσεις της.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 15% του νέου πληθυσμού του ΟΟΣΑ βρισκόταν εκτός εργασίας, εκπαίδευσης ή
κατάρτισης (NEET) το 2015 – περίπου 40 εκατομμύρια νέοι δηλαδή. Επίσης, πάνω από τα 2/3 αυτών δεν αναζητούν ενεργά εργασία.

Η οικονομική και εργασιακή αβεβαιότητα λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την ενηλικίωση των νέων αυτών και τους αποθαρρύνει απ’ το να προσπαθήσουν σκληρά, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, τη γονιμότητα και τελικά να θέσουν σε κίνδυνο της κοινωνικής συνοχής.

Γι αυτό και η αύξηση των θέσεων εργασίας για τους νέους και η εκπαίδευση τους είναι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Κοιτώντας αναλυτικότερα τα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται πως σχεδόν μια στις δέκα θέσεις εργασίας που κατείχαν άτομα κάτω των 30 ετών έχει καταστραφεί μεταξύ 2007 και 2014.

Στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ο αριθμός των νέων εργαζομένων έχει μειωθεί στο μισό.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ το γεγονός πως αρκετοί νέοι εγκατέλειψαν το σχολείο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει επηρεάσει ακόμα περισσότερο τη κατάσταση και παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν την απασχόληση των νέων στα προ – κρίσης επίπεδα, η ανάκαμψη ήταν πολύ αδύναμη ώστε μελλοντικά να καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές των νέων σε πολλές χώρες.