Μίχαλος: Περισσότερο βάρος στην κοινωνική επιχειρηματικότητα

Μίχαλος: Περισσότερο βάρος στην κοινωνική επιχειρηματικότητα

Η ένταξη ευπαθών ομάδων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, καθώς και η σημασία των περιφερειών αποτέλεσαν το θέμα του συνεδρίου του ΕΒΕΑ.

Συνέδριο με θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική επιχειρηματικότητα» διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και από το βήμα του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, εξήρε τη σημασία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην ελληνική οικονομία.

«Το μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μπορεί να προσφέρει πολύτιμη διέξοδο στην ελληνική οικονομία. Μπορεί να προσφέρει επιλογές απασχόλησης και να βοηθήσει να ενταχθούν στην κοινωνική και οικονομική ζωή άτομα από ευάλωτες ομάδες. Μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών που απευθύνονται σε άλλες αδύναμες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα ΑμεΑ, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις κ.ά.», είπε ο κ. Μίχαλος.

«Χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας, όσο και από την πλευρά της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο υποστήριξης των κοινωνικών επιχειρήσεων, με τη συμβολή και των επιμελητηρίων» είπε ο κ. Μίχαλος και συμπλήρωσε: «Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται να δώσουμε μια μεγάλη μάχη με στόχο να διασφαλιστεί η επιβίωση του θεσμού, ο οποίος έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της τρόικας. Η ρύθμιση για την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια από το 2015 είναι το επιστέγασμα ενός ιδιότυπου διωγμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και μια τετραετία περίπου, με τα σχέδια περί υποχρεωτικών συνενώσεων και συγχωνεύσεων».

Στο συνέδριο επισημάνθηκε και ο σημαντικός ρόλος των περιφερειών της χώρας, οι οποίες θα έχουν βαρύνουσα συμμετοχή στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014- 2020. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική που έχει παρουσιαστεί, θα κληθούν να διαχειριστούν συνολικά περίπου 6,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου των πόρων, έναντι του 22% που οι περιφέρειες διαχειρίζονται στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Έτος-ορόσημο το 2014 κατά τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ

EBEA: 21 προτάσεις για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Ανάγκη να εισαχθεί πιο εντατικά η κοινωνική επιχειρηματικότητα