Microsoft: Μια πλατφόρμα καινοτομίας με στόχο τη δημιουργία λύσεων που αναβαθμίζουν τις ζωές μας

Microsoft: Μια πλατφόρμα καινοτομίας με στόχο τη δημιουργία λύσεων που αναβαθμίζουν τις ζωές μας
Το αποτύπωμα των 30 χρόνων της Microsoft στην Ελλάδα, η μεγάλη επένδυση των τριών data centers, η σημασία για τη χώρα και η έμφαση στην εκπαίδευση.

Όταν μιλάμε για καινοτομία και τεχνολογία παγκοσμίως, στο μυαλό μας έρχονται αμέσως κάποιες εταιρείες που θεωρούνται «ambassadors». Μία από αυτές είναι η Microsoft, ο τεχνολογικός κολοσσός που ίδρυσαν στις ΗΠΑ το 1975 ο Bill Gates και ο Paul Allen. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι αλλαγές στον χώρο ήταν συνεχείς και θεαματικές, με την εταιρεία να είναι συνεπής στο να διαμορφώνει το πλαίσιο της τεχνολογικής εξέλιξης. Από προϊόντα όπως τα Windows και το Office, που καθόρισαν τον κλάδο της πληροφορικής, μέχρι τη σημερινή εποχή και τη μετάβαση στο cloud και στις νέες τεχνολογίες, η Microsoft συνεχίζει να επενδύει στην καινοτομία.

Όταν το 2014 ο Satya Nadella έγινε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, κατέστη σαφές πως ο ευρύτερος ρόλος της είναι να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο και οργανισμό του πλανήτη να πετύχει περισσότερα. Στη συζήτηση που είχαμε με τον Jean-Philippe Courtois, Executive Vice President και President, National Transformation Partnerships της Microsoft, o οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, το ιστορικό στέλεχος της εταιρείας περιέγραψε την αποστολή της με τα παρακάτω λόγια: «Η αποστολή μας είναι να ενδυναμώσουμε κάθε άτομο και κάθε οργανισμό στον πλανήτη, χωρίς καμία εξαίρεση, για να πετύχει περισσότερα. Τι σημαίνουν πραγματικά αυτές οι λέξεις; Σημαίνουν ότι βλέπουμε την τεχνολογία ως μέσο, όχι ως σκοπό. Βλέπουμε την τεχνολογία ως παράγοντα ενεργοποίησης και ανάπτυξης των ικανοτήτων των ανθρώπων και των οργανισμών. Παρατηρώντας μερικές από τις σημαντικότερες τεχνολογικές τάσεις που συμβαίνουν στον κόσμο, βλέπουμε ότι η τεχνολογία από το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2030. Οποιαδήποτε εταιρεία στον πλανήτη, από την πιο μικρή έως τη μεγαλύτερη, μετατρέπεται σε ψηφιακή επιχείρηση. Στη Microsoft σκεφτόμαστε τον μοναδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας από εμάς στο να βοηθήσουμε να “μεταμορφωθεί” ο πολίτης, ο δάσκαλος, ο επιχειρηματίας, ο δημόσιος υπάλληλος και ο κάθε οργανισμός, ώστε να πετύχουν περισσότερα σε ό,τι πιο πολύτιμο έχουν στη ζωή και την επιχείρησή τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια καινοτομίας στην ελληνική αγορά

Αναμφίβολα, το 2022 ήταν ένα milestone για τη Microsoft και στην Ελλάδα, καθώς γιόρτασε τα 30 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. Ξεκινώντας τις δραστηριότητές της το 1992, έδωσε το «παρών» και συνδιαμόρφωσε τη μετάβαση της ελληνικής αγοράς, βήμα βήμα, στο ψηφιακό οικοσύστημα. Από το πρώτο κέντρο καινοτομίας στην Αθήνα (Tech Incubator), που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Bill Gates στην επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2008, μέχρι την πρωτοβουλία «GR for Growth» το 2020 και τη δημιουργία τριών data centers στην Αττική, η Microsoft συνεχίζει να προσφέρει λογισμικό, υπηρεσίες, συσκευές και ψηφιακές λύσεις που βοηθούν ανθρώπους και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Αναφερόμενος στην 30ετή παρουσία του ομίλου στην Ελλάδα, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας σχολιάζει: «Το 1992 δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πώς θα επηρέαζε η τεχνολογία τον κόσμο. Τότε τα data centers φάνταζαν επιστημονική φαντασία. Σε όλα αυτά τα χρόνια ενισχύσαμε την παρουσία μας στη χώρα. Αλλάξαμε, μετασχηματιστήκαμε, από μια εταιρεία που πουλούσε άδειες λογισμικού, σε μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την παροχή λύσεων. Αν η Ελλάδα αξιοποιήσει σωστά τις δυνατότητες της τεχνολογίας, τότε θα καταφέρει να ανέβει στο τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης − ίσως ακόμα και στις πρώτες θέσεις». Και συμπληρώνει: «Είμαι περήφανος για την επιλογή της Microsoft να εγκαταστήσει τα τρία data centers στην Ελλάδα, καθώς δείχνει την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μας και στη χώρα. Είναι μια εμβληματική επένδυση που βάζει την Ελλάδα στον χάρτη των παγκόσμιων υποδομών της Microsoft στον τομέα του cloud, ενώ με το πρόγραμμα “GR For Growth” επενδύει μακροπρόθεσμα στις εταιρείες και στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Παράλληλα, σημαντικό μέρος της επένδυσης της Microsoft είναι η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, με την εκπαίδευση συνολικά 100.000 Ελλήνων σε νέες ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος GR for Growth».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του έργου της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία, Κοινός Τόπος», που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη Microsoft.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του έργου της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία, Κοινός Τόπος», που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη Microsoft.

Το 2022 ήταν ένα milestone για τη Microsoft και στην Ελλάδα, καθώς γιόρτασε τα 30 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Υπολογίζεται ότι το σύμπλεγμα των data centers, μια επένδυση της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, θα είναι πλήρως λειτουργικό σε βάθος δύο-τριών ετών, επιτρέποντας σε πολίτες και καταναλωτές πρόσβαση, με ταχύτητα και ασφάλεια, σε μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες: από το ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες. Πρακτικά, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαλόπουλος, μια επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να ασχολείται πλέον με το θέμα των υποδομών και θα επικεντρώνεται στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της. Η επένδυση θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας, στη φάση λειτουργίας, περισσότερων από 100 άμεσων θέσεων εργασίας (35 ανά βάρδια) υψηλής ποιότητας σε καθένα από τα κέντρα δεδομένων, ενώ η λειτουργία τους θα είναι συνεχής, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, με βάρδιες, με αποτέλεσμα κάθε πόστο να οδηγεί στη δημιουργία τριών – τεσσάρων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι κύριοι τύποι θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα αφορούν τους τομείς της ασφάλειας, της λειτουργίας εγκαταστάσεων και της πληροφορικής.

Εστιάζοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η ενέργεια που θα καταναλώνεται στα data centers θα προέρχεται στο σύνολό της από ανανεώσιμες πηγές. Εξάλλου, η Microsoft έχει δεσμευτεί για την κατανάλωση 100% πράσινης ενέργειας ως το 2030. Κάθε εγκατάσταση θα διαθέτει φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας, που θα συνδέεται κατάλληλα με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η επένδυση της Microsoft αποτελεί ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας μας σε περιφερειακό data hub.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην επένδυση και στον ρόλο της Microsoft στην Ελλάδα, συνολικά, είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 30 χρόνων: «Η παρουσία της Microsoft στην Ελλάδα υπήρξε διαχρονική. Δεν διακόπηκε ούτε στα χρόνια της κρίσης, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την προσήλωση της Microsoft στην ελληνική οικονομία, στη δυναμική της, αλλά και τη διάθεσή της να ξεπεράσει μαζί με τη χώρα τις μεγάλες δυσκολίες της περασμένης δεκαετίας. Η Microsoft υπήρξε η πρώτη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας η οποία ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική επένδυση: την κατασκευή τριών data centers στην πατρίδα μας».

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία κέντρα δεδομένων σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Υπό κατασκευή βρίσκονται σε ακόμα τρεις χώρες, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ελλάδα δημιουργείται το πρώτο data center region στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αναβαθμίζοντας έτσι και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς πλέον στην Ελλάδα και μπορεί πραγματικά να δώσει τη δυνατότητα και στις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και στις μεγάλες εταιρείες, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους και να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η οικονομία.

Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γυρίζοντας τρία χρόνια πριν, όταν και ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας, σχολιάζει τις δυσκολίες που έφερε η πανδημική κρίση, αλλά και τον ρόλο της ως «επιταχυντή» στην ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας.

«Ανέλαβα τη διοίκηση της εταιρείας τον Οκτώβριο του 2019 και σύντομα συνειδητοποίησα ότι η ηγεσία είναι μια άσκηση συνεχούς προσαρμογής στο απρόβλεπτο. Μέσα σε πέντε μήνες βρεθήκαμε μπροστά στην κρίση της πανδημίας. Αρχικά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας δυσκολίες και να εξασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοί μας θα μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια από απόσταση και να εξυπηρετούν τους πελάτες και τους συνεργάτες μας. Γρήγορα, όμως, ήταν η στιγμή που καταλάβαμε ότι είναι η στιγμή που θα εκπληρώναμε την αποστολή της εταιρείας. Να ενδυναμώσουμε κάθε οργανισμό και κάθε άνθρωπο στον κόσμο να πετύχει περισσότερα. Και, φυσικά, το Δημόσιο, που έπρεπε να αλλάξει κάποιους από τους τρόπους που εξυπηρετεί τον πολίτη, να περάσει στην ψηφιακή εποχή. Κοιτώντας πίσω στο τι συνέβη στην περίοδο της πανδημίας, μπορώ να πω ότι στην Ελλάδα είχαμε ψηφιακό μετασχηματισμό πέντε ετών μέσα σε λίγους μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας
Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος
Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

Τεχνολογία και εθνική ταυτότητα

Στόχος της Microsoft παραμένει η στήριξη της Ελλάδας με τεχνολογία και πόρους για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη. Η δημιουργία data center στην Αττική, το «θαύμα» της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και οι στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς, με «όχημα» τη μετάβαση στο cloud, συνθέτουν ένα πλέγμα ενεργειών ενδεικτικό της νέας εποχής.

Ειδικά για το project της Αρχαίας Ολυμπίας, ειδική αναφορά έκανε και ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, στο δικό του podcast φιλοξενώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Δεκέμβριο. «Φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να συντηρήσει, με ψηφιακά εργαλεία, αρχαίους χώρους πολιτισμού, ώστε να προστατευτεί μία από τις παλαιότερες και καλύτερες συνεισφορές της Ελλάδας: η ίδια η δημοκρατία. Μέσω της πρωτοβουλίας «Ancient Olympia: Common Grounds», μπορείς να περιπλανηθείς στην Ολυμπία, να δεις τα μνημεία, να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου, να δεις πώς ήταν πριν από 3.000 χρόνια και, ταυτόχρονα, να μιλήσεις σε έναν ξεναγό με τον οποίο είσαι μαζί. Και αυτό αναδεικνύει, νομίζω −ειδικά για ένα μέρος όπως η Ελλάδα, ας πούμε εδώ στην Αθήνα− μια νέα πτυχή του Tουρισμού, που θα κάνει την επίσκεψη εδώ ακόμα πιο θελκτική από ό,τι είναι ήδη».

Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος έκανε λόγο, από τη πλευρά του, στην εκδήλωση του Fortune Greece για τη «δύναμη της καινοτομίας» τον Φεβρουάριο: «Το project της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί σταθμό για τη Microsoft, καθώς δείχνει πώς η τεχνολογία έρχεται να βοηθήσει στο πιο σημαντικό κομμάτι της Ελλάδας, στην πολιτισμική της κληρονομιά. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες AI και VR, μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που ο επισκέπτης στην Αρχαία Ολυμπία βιώνει την εμπειρία από τα μνημεία και επίσης εκατομμύρια άνθρωποι από τον υπολογιστή τους μπορούν να δουν πώς ήταν η Αρχαία Ολυμπία πριν από 2.500 χρόνια».

Microsoft Hellas by the numbers

  • Τα τρία επερχόμενα data centers στην Ελλάδα σηματοδοτούν την επένδυση πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα μας.
  • Η εταιρεία μέσω της πρωτοβουλίας GR for Growth έχει ήδη προσφέρει εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες σε 40.000 άτομα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων 4.500 υπαλλήλων του Δημοσίου.
  • 227.000 κρατήσεις ψηφιακών ραντεβού με δημοσίους υπαλλήλους έγιναν μέσω της πλατφόρμας «myDESKlive», που υποστηρίζεται από τη Microsoft.
  • H Μicrosoft εγκαινίασε τον πρώτο Social Sustainable Entrepreneurship Accelerator στην Ελλάδα.
  • Τα πληροφοριακά συστήματα χιλιάδων ελληνικών εταιρειών γίνονται έως και 93% πιο αποδοτικά ενεργειακά με τη μετάβαση στο cloud της Microsoft.
  • 150 χιλιάδες χρήστες σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αξιοποιούν τα εργαλεία απορρήτου της εταιρείας, αποκτώντας πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους.

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3/3 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης ΕΔΩ

**Κεντρική φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: