Μύδροι Aκάρ κατά Ελλάδας: Οι Έλληνες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Μύδροι Aκάρ κατά Ελλάδας: Οι Έλληνες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μύδρους κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Η τουρκική πλευρά συνεχίζει στο ίδιο προκλητικό φραστικό μοτίβο, με απαίτηση την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και τη συρρίκνωση του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο).
«Δυστυχώς παρά την εποικοδομητική μας προσέγγιση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά από αρνητικές δηλώσεις, ενέργειες και προκλήσεις. Οι ασκήσεις της Ελλάδας που γίνονται με σκοπό την πρόκληση, η στρατικοποίηση νησιών με τρόπο που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, το άνοιγμα αυτών των νησιών για ξένα πολεμικά πλοία, οι ισχυρισμοί περί υφαλοκρηπίδας και τα παράλογα αιτήματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση. Αυτές οι προκλητικές ενέργειες δεν γίνονται με τίποτε αποδεκτές» αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας:

«Αντίθετα από τις συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, η Ελλάδα  διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο ενεργεί στο Καστελόριζο, που έχει έκταση 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ζητώντας περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
«Οι Έλληνες έχουν πάθος με τα όπλα. Εξοπλίζονται δίχως τέλος. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ζημιά την υφίσταται ο ελληνικός λαός. Χρειάζονται σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθεια ώστε τα προβλήματα της με την Τουρκία, να τα καταστήσει προβλήματα Τουρκίας και Ε.Ε και Τουρκίας και Αμερικής. Αυτή η στάση δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική.

Οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να εγκαταλείψουν το συντομότερο την επεκτατική τους λογική. Ξεκάθαρα δηλώνουμε πώς εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα, στα δίκαια και στα εδάφη κανενός. Ωστόσο θα προστατέψουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας στην Κύπρο και στην περιοχή δικαιοδοσίας της Γαλάζιας Πατρίδας» τόνισε ο Akar.