Μικρά μαθήματα για να μάθετε νέες δεξιότητες

Μικρά μαθήματα για να μάθετε νέες δεξιότητες

Θέλετε να μάθετε μια νέα γλώσσα ή κάποιο μουσικό όργανό; Δείτε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε. 

Η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας είναι από μόνη της μια αναζωογονητική διαδικασία. Το γεγονός πως ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά αρκεί για να μας γεμίσει με ενέργεια, χαρά και ανυπομονησία.

«Κάθε αρχή και δύσκολη», όμως, όπως λένε και οι παλιοί. Για να μη τα βρείτε «σκούρα» στο νέο σας ξεκίνημα λάβετε υπ’ όψιν σας τα παρακάτω.

Χρειάζεστε ένα κίνητρο
Δε χρειάζεται απλά να θέλετε να μάθετε μια νέα γλώσσα ή ένα νέο μουσικό όργανο; Γιατί θέλετε να το κάνετε; Σκεφτείτε για ποιον λόγο θέλετε να ξεκινήσετε μαθήματα κιθάρας; Αν ο πραγματικός λόγος είναι για να παίζετε κιθάρα τα καλοκαίρια γύρω από τη φωτιά και θέσετε αυτό ως στόχο θα το πετύχετε πολύ πιο εύκολα.

Η εξάσκηση δε σημαίνει και βελτίωση
Η γνώση σημαίνει βελτίωση. Για να κάνετε κάτι σωστά πρέπει να μάθετε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σωστά. Για παράδειγμα, αν κάθε μέρα προπονείστε στο σερβίς όσες φορές και αν το κάνετε δε θα γίνετε ποτέ επαγγελματίας τενίστας κι αυτό γιατί θα επαναλαμβάνετε διαρκώς μια λάθος κίνηση αν κάποιος δεν σας δείξει ποια είναι η σωστή τεχνική.

Πρέπει να εφαρμόσετε τις γνώσεις σας
Η διαφορά ενός καλού τενίστα με έναν μέτριο είναι οι ώρες προπονήσεων. Από τη στιγμή που κάποιος σας έχει δείξει και σας έχει διορθώσει αρκεί να επαναλαμβάνετε συνεχώς και συνεχώς ότι μάθατε.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι εκείνο των πολιτικών. Όσοι θέλουν να χειρίζονται με μαεστρία τον λόγο και να δίνουν ομιλίες που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο δουλεύουν πολλές ώρες πάνω στις τεχνικές της ρητορικής. Είναι συνεχώς περιτριγυρισμένοι από κόσμο και προβάρουν διαρκώς τον λόγο τους.

Χρειάζεστε έναν μέντορα
Λίγοι μόνο άνθρωποι έχουν καταφέρει να μάθουν κάτι νέο χωρίς καμία βοήθεια ειδικών. Οι ομάδες του μπάσκετ ενώ έχουν καλούς παίχτες ψάχνουν διαρκώς για ακόμη καλύτερους προπονητές, κάποιος που γυμνάζεται με personal trainer χάνει πολύ γρηγορότερα βάρος συγκριτικά με κάποιον που γυμνάζεται μόνος του και πάει λέγοντας. Η βοήθεια από πεπειραμένους ανθρώπους είναι πάντα το «δυνατό χαρτί».

Διαβάστε ακόμα:

Χόμπι που γίνεται δουλειά; Τι πρέπει να σκεφτείτε

Πως να γίνετε πιο δημιουργικοί μέσα σε 10 λεπτά!