Μικρότερη η ανάπτυξη της Κίνας σε σχέση με την υπόλοιπη Ασία για πρώτη φορά μετά το 1990

Μικρότερη η ανάπτυξη της Κίνας σε σχέση με την υπόλοιπη Ασία για πρώτη φορά μετά το 1990
epa08572045 The Chinese flag is seen in front of the Shanghai Oriental Pearl TV Tower landmark in Shanghai, China, 29 July 2020. The World Bank reports that despite the measures taken to contain the economic fallout, China’s weak domestic and external demand continues to slow the recovery. Focus on inclusive and sustainable growth should be the recovery strategy for China, according to Leaning Forward – COVID-19 and China’s Reform Agenda, the World Bank’s China Economic Update for July 2020. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ τον περασμένο Απρίλιο τοποθετούσε την ανάπτυξη στην Κίνα μεταξύ 4% και 5%, πλέον κάνει λόγο για 2,8%.

Η ανάπτυξη θα είναι φέτος, για πρώτη φορά μετά το 1990, χαμηλότερη στην Κίνα από ό,τι στην υπόλοιπη Ασία. Τουλάχιστον αυτό προβλέπουν, πλέον, οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), καθώς αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη στην Κίνα το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ τον περασμένο Απρίλιο τοποθετούσε την ανάπτυξη στην Κίνα μεταξύ 4% και 5%, πλέον κάνει λόγο για 2,8%.

Αξίζει να σημειωθεί πως, συγκριτικά, η Κίνα είχε αποχαιρετήσει το 2021 με ανάπτυξη 8,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο και κάτι άλλο: ότι οι προβλέψεις για την υπόλοιπη Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού πλέον βελτιώνονται.

Η περιοχή, της Κίνας εξαιρουμένης, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 5,3% το 2022, από 2,6% που είχε σημειώσει πέρυσι, χάρη στις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και την ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης μετά την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνουν οι Financial Times.

Το Πεκίνο είχε, από την πλευρά του, θέσει για φέτος έναν στόχο κοντά στο 5,5%, που αποτελούσε ήδη χαμηλό 30ετίας. Ωστόσο, κι αυτός ο ήδη χαμηλός στόχος πλέον αναθεωρείται επί τα χείρω. Αιτίες: Οι πολιτικές τύπου zero – Covid (εκμηδένισης των κρουσμάτων του κορωνοϊού μέσα από εξαιρετικά σκληρά lockdown), που υιοθέτησε η κινεζική ηγεσία το περασμένο διάστημα, γονάτισαν την κινεζική οικονομία η οποία είδε παράλληλα και τη φούσκα των (παλαιόθεν προβληματικών) ακινήτων να σκάει.