Μίλτος Τεντόγλου: Το ένατο χρυσό μετάλλιο του ελληνικού στίβου- Ποιος είναι ο «χρυσός» Έλληνας αθλητής (Βίντεο)

Μίλτος Τεντόγλου: Το ένατο χρυσό μετάλλιο του ελληνικού στίβου- Ποιος είναι ο «χρυσός» Έλληνας αθλητής (Βίντεο)
Ο Μίλτος Τεντόγλου πανηγυρίζει μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την συμμετοχή του στον ι τελικό στο άλμα εις μήκος ανδρών του στίβου στο Εθνικό Στάδιο του Τόκυο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Ιαπωνία, την Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021. Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το δεύτερο ελληνικό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στον τελικό του μήκους ανδρών, με άλμα στα 8.41 μ., επίδοση που έπιασε στο 6ο και τελευταίο άλμα του ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο ήταν 4ος στην κατάταξη στο Olympic Stadium του Τόκιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τριάντα μετάλλια έχει απολογισμό ο ελληνικός στίβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπερήφανη όλη την Ελλάδα έκανε ο Μίλτος Τεντόγλου, που σε έναν τελικό θρίλερ κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος.

Αρχικά ο Χάρισον τον έβγαλε εκτός βάθρου και στο πέμπτο του άλμα τον ξεπέρασε με την καλύτερη δεύτερη προσπάθεια. Στη συνέχεια ο Κασέρες από την Ισπανία τον έβγαλε εκτός βάθρου. Αλλά κι εκεί ο Τεντόγλου είχε την απάντησή του καθώς στο τελευταίο του άλμα έδειξε την κλάση του και έφερε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα.

Δείτε το ασύλληπτο άλμα του 23χρονου αθλητή στα 8 μέτρα και 41 εκατοστά:

Έξαλλοι πανηγυρισμοί στο Τόκιο για το χρυσό μετάλλιο

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής παρακολούθησαν την προσπάθεια του Έλληνα Ολυμπιονίκη και πανηγύρισαν έξαλλα την επιτυχία του. Κυρίως οι συναθλητές του ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, μετά το τελευταίο και επιτυχημένο άλμα του Τεντόγλου.

Ποιος είναι ο «χρυσός» Έλληνας αθλητής που τρέλανε τον πλανήτη

Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε στα Γρεβενά στις 18 Μαρτίου 1998, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Άρχισε τον στίβο καθυστερημένα -στα 15 του- και κατά τύχη. Μα, ευτυχώς, το παιδί από τα Γρεβενά έπεσε σε καλά χέρια. Ο πρώτος του προπονητής, ο Βαγγέλης Παπανίκος, τον ανακάλυψε παρακολουθώντας τον να κάνει παρκούρ στο στάδιο της πόλης του.

Πήγαινε εκεί με την παρέα του, έκαναν αυτοσχέδιους αγώνες και τους βιντεοσκοπούσαν. Έπειτα ανέβαζαν τα βιντεάκια στο ίντερνετ. Ο κ. Παπανίκος παρατήρησε ότι ένας από τους νεαρούς -ο Μίλτος- είχε εξαιρετική αλτικότητα.

Τον έπεισε να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στο σκάμμα. Την πρώτη, κιόλας, μέρα του είπε: «Μόλις γράφτηκες στη Γυμναστική Ένωση Γρεβενών ως άλτης του μήκους». Τον πρώτο χρόνο πήγαινε στις προπονήσεις «για πλάκα».

Ήταν αθλητικός τύπος, του άρεσε ο στίβος, όμως, από την άλλη, σιχαινόταν τις δεσμεύσεις. Ο κ. Παπανίκος δεν έκανε το λάθος να τον ζορίσει. Το αποφάσισε ο ίδιος να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το αγώνισμα, όταν, αρκετούς μήνες αργότερα, κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στη Θεσσαλονίκη, στην κατηγορία των Παμπαίδων.

Φορώντας μια βερμούδα και ένα φαρδύ φανελάκι, πήδησε 6,40 μέτρα. Ενθουσιάστηκε, επειδή κατάφερε να ανέβει στο βάθρο των νικητών χωρίς προπονήσεις. Κι έτσι το πήρε πιο ζεστά. Αυτά συμβαίνουν το 2013-2014. Αμέσως μετά, αρχίζει η… εκτόξευση.

Ο Μίλτος Τεντόγλου πανηγυρίζει μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την συμμετοχή του στον ι τελικό στο άλμα εις μήκος ανδρών του στίβου στο Εθνικό Στάδιο του Τόκυο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Ιαπωνία, την Δευτέρα 02 Αυγούστου 2021. Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το δεύτερο ελληνικό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στον τελικό του μήκους ανδρών, με άλμα στα 8.41 μ., επίδοση που έπιασε στο 6ο και τελευταίο άλμα του ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο ήταν 4ος στην κατάταξη στο Olympic Stadium του Τόκιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015. Μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων. Στις 6 Ιουνίου 2015 προσγειώθηκε στα 7,65 μ και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ. Κέρδισε έτσι μία θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015), όπου εκεί κατετάγη στην 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ.

Στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων το 2016, σε ηλικία 17 ετών, ο Τεντόγλου με άλμα στα 7,91 μ, από την τρίτη του προσπάθεια, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Στις 28 Μαΐου 2016, με άλμα στα 8,19 μ κατά τη διάρκεια του μίτινγκ «Παπαφλέσσια» έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2016. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πήδηξε μόνο 7,64 μ. Επίσης, δεν κατάφερε να επιτύχει κάτι θετικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2017, κερδίζοντας όμως εμπειρίες.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,30 μ και νέο πανελλήνιο ρεκόρ κάτω των 20. Λίγο αργότερα, ήρθε και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο, κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8,07 μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας, στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,25 μ. Το μετάλλιο του αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Παράλληλα ο Μ. Τεντόγλου αναδεικνύεται με το μετάλλιο αυτό ως ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 38 εκ.

Η κορυφαία επίδοση στον κόσμο

Ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο έκανε σε ένα μίτινγκ στην Καλλιθέα στις 26 Μαΐου 2021 με την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 8,60 μ. Το άλμα αυτό είναι η πρώτη επίδοση στον κόσμο για το έτος 2021.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2021 ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με άλμα 8,35 μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου παρότι αγωνίσθηκε έχοντας έναν τραυματισμό στο αριστερό του γόνατο κατάφερε με άλμα στα 8,04 μ που πέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια στον προκριματικό να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος, όπου στην πρώτη του προσπάθεια σημείωσε επίδοση 8.35μ. Το άλμα αυτό του έδωσε την πρώτη θέση αφήνοντας πίσω του τον Σουηδό Thobias Montler που σημείωσε 8,31 μ και τον Φιλανδό Kristian Pulli που σημείωσε 8,24 μ.

Στις 9 Ιουλίου 2021, κατετάγη 1ος στο μίτινγκ του Diamond League στο Μονακό στο άλμα εις μήκος κάνοντας άλματα στα 8,21 μ και 8,24 μ.

«Αφιερωμένο το μετάλλιο σε όλους τους Έλληνες»

«Ήταν κουλ το ότι έκανα τόσο καλό τελευταίο άλμα. Νιώθω λίγο περίεργα που κέρδισα με αυτόν τον τρόπο. Θα έπρεπε να κερδίσει ο Κουβανός. Δεν ξέρω τι έγινε. Νιώθω τυχερός που κέρδισα με αυτόν τον τρόπο. Σκέφτηκα να πάρω ένα μετάλλιο στο τελευταίο μετάλλιο. Ήθελα λίγο πάνω από τα 8,21μ. Τόσες φορές το έχω κάνει φέτος δηλαδή…» είπε χαρακτηριστικά ο Τεντόγλου.

Τεντόγλου: «Ήθελα απλά να κάνω μια νορμάλ επίδοση στο τελευταίο άλμα»

Σκεπτόμενος τον αγώνα λίγο πριν μπει στο τελευταίο άλμα του, ο άλτης από τα Γρεβενά είχε προβληματιστεί έντονα. «Στο τελευταίο άλμα σκεφτόμουν τι συνέβαινε και ήμουν τόσο χάλια. Ήθελα να κάνω μια νορμάλ επίδοση» είπε και τελικά έκανε άλμα… χρυσού μεταλλίου.

«Θέλω να το αφιερώσω σε όλους τους Έλληνες που έμειναν ξύπνιοι και με παρακολουθούσαν. Αν έκανα 8,50μ. θα αντιδρούσα διαφορετικά. Ο Ετσεβαρία είχε καλά άκυρα. Η βαλβίδα ήταν σκληρή και τα γόνατά μου πονάνε. Θα πονάω για μέρες. Θέλω να πάω τώρα στο Ολυμπιακό Χωριό να πιώ ένα καφεδάκι» πρόσθεσε ο Τεντόγλου.

Μητσοτάκης: Μαζί με τον Μίλτο Τεντόγλου πέταξε όλη η Ελλάδα, πιο μακριά, πιο ψηλά

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Μίλτο Τεντόγλου για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες έστειλε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός.

«Με ένα καταπληκτικό άλμα στα 8,41μ ο Μίλτος Τεντόγλου κέρδισε τo χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον θαυμασμό όλων μας. Μαζί του πέταξε όλη η Ελλάδα, πιο μακριά, πιο ψηλά» έγραψε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Συγχαρητήρια Μίλτο και σ΄ ευχαριστούμε για τη μεγάλη χαρά που μας έδωσες».

Τσίπρας: Ο Μίλτος Τεντόγλου μάς προσέφερε το ψυχικό άλμα που είχαμε ανάγκη σε μία τόσο δύσκολη ημέρα

«Με την τελευταία του προσπάθεια, στην κορυφή του κόσμου. Ο Μίλτος Τεντόγλου μάς προσέφερε το ψυχικό άλμα που είχαμε ανάγκη σε μία τόσο δύσκολη ημέρα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συγχαρητήρια ανάρτησή του στο Twitter για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο μήκος ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο από τον Μίλτο Τεντόγλου.

«Συγχαρητήρια για τη δύναμη, το πείσμα, τη νίκη», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το ένατο χρυσό μετάλλιο του ελληνικού στίβου

Το χρυσό μετάλλιο σε αγώνισμα του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι συχνό φαινόμενο. Για την ακρίβεια, το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος ήταν το όγδοο στην ιστορία του θεσμού.

Από το πρώτο του Σπύρου Λούη το 1896 και το δεύτερο του Κώστα Τσικλητήρα το 1912, μέχρι το 2021 όταν ο άλτης από τα Γρεβενά ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Συνολικά, ο ελληνικός στίβος έχει να επιδείξει 30 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανεξαρτήτως χρώματος.

Τα ολυμπιακά μετάλλια στον στίβο

ΧΡΥΣΑ (8)

  • 1896 Σπυρίδων Λούης Μαραθώνιος
  • 1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Μήκος άνευ φοράς
  • 1992 Βούλα Πατουλίδου 100 μέτρα με εμπόδια
  • 2000 Κώστας Κεντέρης 200 μέτρα
  • 2004 Αθανασία Τσουμελέκα 20 χιλιόμετρα βάδην
  • 2004 Φανή Χαλκιά 400 μέτρα με εμπόδια
  • 2016 Κατερίνα Στεφανίδη Άλμα επί κοντώ
  • 2021 Μίλτος Τεντόγλου μήκος

ΑΣΗΜΕΝΙΑ (12)

  • 1896 Παναγιώτης Παρασκευόπουλος Δισκοβολία
  • 1896 Μιλτιάδης Γούσκος Σφαιροβολία
  • 1896 Χαρίλαος Βασιλάκος Μαραθώνιος
  • 1908 Μιχάλης Δώριζας Ακοντισμός
  • 1908 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Μήκος άνευ φοράς
  • 1908 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Ύψος άνευ φοράς
  • 1996 Νίκη Μπακογιάννη Ύψος
  • 2000 Κατερίνα Θάνου 100 μέτρα
  • 2000 Τασούλα Κελεσίδου Δισκοβολία
  • 2000 Μιρέλα Μανιάνι Ακοντισμός
  • 2004 Τασούλα Κελεσίδου Δισκοβολία
  • 2004 Πηγή Δεβετζή Άλμα τριπλούν

ΧΑΛΚΙΝΑ (10)

  • 1896 Γιάννης Περσάκης Άλμα τριπλούν
  • 1896 Σωτήρης Βερσής Δισκοβολία
  • 1896 Γιώργος Παπασιδέρης Σφαιροβολία
  • 1896 Δημήτρης Γολέμης 800 μέτρα
  • 1896 Ευάγγελος Δαμάσκος Άλμα επί κοντώ
  • 1896 Γιάννης Θεοδωρόπουλος Άλμα επί κοντώ
  • 1904 Νικόλαος Γεωργαντάς Δισκοβολία
  • 1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Μήκος άνευ φοράς
  • 1956 Γιώργος Ρουμπάνης Άλμα επί κοντώ
  • 2004 Μιρέλα Μανιάνι Ακοντισμός