Μίνι «εμπλοκή» στη συνέλευση του ΟΗΕ με αφορμή τα Σκόπια

Μίνι «εμπλοκή» στη συνέλευση του ΟΗΕ με αφορμή τα Σκόπια
Alexis Tsipras, Prime Minister of Greece addresses a plenary meeting of the United Nations Sustainable Development Summit 2015 at the United Nations headquarters in Manhattan, New York September 27, 2015. More than 150 world leaders are expected to attend the three day summit to formally adopt an ambitious new sustainable development agenda, according to a U.N. press statement. REUTERS/Mike Segar - RTX1SPZM

Τι συνέβη με την συνεδρίαση στον ΟΗΕ για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του Ισλαμικού κράτους και δεν θα συμμετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Την απόφαση ο Αλέξης Τσίπρας να μην συμμετέχει στην ειδική συνεδρίαση κατά του τζιχαντισμού που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πήρε η ελληνική πλευρά.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές, για δυο λόγους:

Πρώτον για το γεγονός ότι τα Σκόπια θα συμμετείχαν με την «συνταγματική» τους ονομασία που είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι ως FYROM, όπως είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και δεύτερον για το γεγονός ότι ήταν μια συνεδρίαση όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε δικαίωμα ομιλίας ή παρέμβασης, οπότε δεν μπορούσε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το συγκεκριμένο θέμα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν, πάντως πως δεν υπάρχει κανένα θέμα «διπλωματικού επεισοδίου» και μιλούν απλώς για μια επιλογή της ελληνικής πλευράς με βάση τις εκτιμήσεις που έγιναν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σειρά σημαντικών επαφών περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Νέα Υόρκη

Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στις 00:40 ώρα Ελλάδος (17:40 ώρα Αμερικής), ενώ νωρίτερα, στις 21:30 (14:30 ώρα Αμερικής) θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Νωρίτερα, στις 16:30 (9:30 ώρα Αμερικής) και 17:00 (10:00 ώρα Αμερικής), ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, αντιστοίχως.

Με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο κ. Τσίπρας συναντάται στη 01:00 (18:00 ώρα Αμερικής), ενώ νωρίτερα, στις 22:15 (15:15 ώρα Αμερικής) θα έχει γεύμα με τον πρόεδρο του Sinn Fein, Τζέρι ‘Ανταμς.

Το απόγευμα, στις 18:00 και 20:30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Τσίπρας έχει συνάντηση με το συντακτικό συμβούλιο της Wall Street Journal και της New York Times, αντιστοίχως.

Μετά το πέρας των συναντήσεων του, ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη δεξίωση της ΕΕ (01:30 ώρα Ελλάδος, 18:30 ώρα Αμερικής), στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την Ομογένεια (02:30 ώρα Ελλάδος, 19:30 ώρα Αμερικής) και στις 03:30 ώρα Ελλάδος (20:30 ώρα Αμερικής) παρατίθεται δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Μόνιμο Αντιπρόσωπο.

Πηγή: news247.gr