Μίνι Σύνοδος Μέρκελ – Ολάντ – Ρέντσι για το μέλλον της Ευρώπης

Μίνι Σύνοδος Μέρκελ – Ολάντ – Ρέντσι για το μέλλον της Ευρώπης

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν σήμερα…δύο μήνες μετά το Brexit - Η ατζέντα της συνάντησης. 

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν σήμερα, δύο μήνες μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας, στο οποίο οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για μια μίνι σύνοδο κορυφής στην οποία Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι θα συζητήσουν τους τρόπους ανασυγκρότησης της ΕΕ μετά το Brexit.

Ο Ρέντσι θα φιλοξενήσει την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο πρόεδρο στο νησάκι Βεντοτένε.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο εκφράζουν φόβους ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ίσως οδηγήσει σε προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ίδιο ερώτημα και στην Ολλανδία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης.  «Ο στόχος της Δευτέρας είναι να επιδείξουμε την ενότητα των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρώπης, όχι να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη λέσχη», ανέφερε μια διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας.

Η καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί να εδραιώσει «μια καλύτερη Ευρώπη» και όχι «περισσότερη Ευρώπη». Ο Ρέντσι, από την πλευρά του, θέλει η χώρα του να αποκτήσει ισχυρή φωνή και να έχει λόγο στο πώς θα διαμορφωθεί η ΕΕ μετά το Brexit, υποστήριξε η ίδια πηγή. Ταυτόχρονα, η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση ενώ η καγκελάριος Μέρκελ ανησυχεί περισσότερο για το πώς θα διατηρηθεί η ακεραιότητα μιας Ένωσης των “27”, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Η αυριανή ημέρα θα είναι για την καγκελάριο η αρχή μιας δύσκολης εβδομάδας καθώς τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και θα υποδεχτεί τους ηγέτες άλλων οκτώ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής διπλωματίας, «η συνάντηση της Δευτέρας έχει ως στόχο να δείξει την ενότητα ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, και δεν αποσκοπεί στην δημιουργία ενός «κλαμπ», μια συγκεκριμένης ομάδας χωρών», τονίζοντας ότι ο σκοπός δεν είναι άλλος από την προετοιμασία των θέσεων, ενόψει της συνόδου της Μπρατισλάβα.

Πάντως οι απόψεις των τριών ηγετών αναφορικά με το πώς θα υπάρξει τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, διαφέρουν.

Ο Ρέντσι πιέζει για μέτρα κατά της λιτότητας, την ώρα που η Γερμανία αντιτίθεται σε κινήσεις που θα υπονομεύσουν την πορεία για περιορισμό του χρέους και των ελλειμμάτων- μέτρα στα οποία τόσο η Γαλλία, όσο και η Ιταλία έχουν δυσκολευτεί να συμμορφωθούν.

Το νησί – σύμβολο
Η συνάντηση θα γίνει στο Βεντοτένε. Το νησί λειτούργησε ως φυλακή για τους πολιτικούς αντιπάλους της φασιστικής κυβέρνησης της χώρας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ήταν εκεί που οι τρόφιμοι Ερνέστο Ρόσι και Αλτιέρο Σπινέλι (ο οποίος και έχει ταφεί στο νησί) συνέγραψαν το «Μανιφέστο Βεντοτένε», το οποίο θεωρείται από πολλούς ως βασική κινητήρια δύναμη πίσω από το κίνημα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Σε μια άλλη συμβολική κίνηση, η συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης θα δοθεί στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Garibaldi, «ναυαρχίδα» της ευρωπαϊκής αποστολής Sophia στη Μεσόγειο. Στόχος της αποστολής αυτής είναι η σύλληψη διακινητών ανθρώπων, η επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής.

Η Ιταλία, η κύρια πύλη εισόδου για τους Αφρικανούς μετανάστες -όχι όμως και η τελική χώρα στην οποία θέλουν να πάνε στην Ευρώπη- δίνει αγώνα για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που στέλνονται πίσω από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, και έχει διαφωνήσει με τη Γερμανία για τον τρόπο χρηματοδότησης της προσπάθειας αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής (στην οποία καθυστέρησε επειδή παρακολουθούσε τον τελικό του βόλεϊ ανδρών στο Ρίο -η Ιταλία έχασε), ο Ρέντσι αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. «Η Γερμανία το περασμένο έτος είχε 1.170.000 χιλιάδες αφίξεις. Η Γερμανία είχε 8-9 φορές περισσότερες αφίξεις από ό, τι είχε η Ιταλία. Δεν είμαστε μόνοι, αν δει κανείς τους αριθμούς θα πρέπει να υπάρχει μια συνειδητοποίηση ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», τόνισε ο Ρέντσι και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται πολύ τις αξίες της Ιταλίας. Όταν βλέπω ένα παιδί να κινδυνεύει να πνιγεί το πρώτο πράγμα (που σκέφτομαι) είναι να σώσουμε αυτό το παιδί».