Μήνυμα ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας

Μήνυμα ΗΠΑ προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας

Να μην υπάρξει επέμβαση του στρατού κατά των διαδηλωτών ζητούν οι ΗΠΑ, την ώρα που η Ρωσία επαναθερμαίνει το ενδιαφέρον της για το Κίεβο.

Να μην υπάρξει επέμβαση του στρατού για την αντιμετώπιση των φιλοδυτικών διαδηλωτών που διαμαρτύρονται κατά του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της απόφασής του να μην προχωρήσει στην εμπορική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε χθες ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χέιγκελ από τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβελ Λεμπέντεφ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, ο Χέιγκελ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, «τόνισε τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση για να κατασταλούν οι διαμαρτυρίες και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση».

Η τέταρτη εβδομάδα των δημοσίων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ξεκίνησε σήμερα στην Ουκρανία έπειτα από τη χθεσινή επιδρομή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας κατά της συγκέντρωσης στο κέντρο του Κιέβου, μετά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν την ουκρανική κυβέρνηση με την επιβολή κυρώσεων.

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ελπίζει πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας θα κατορθώσουν να φθάσουν σε συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού και να καταξήξουν σε μία λύση για όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον Ρώσων βουλευτών και αξιωματούχων, ο Πούτιν δήλωσε ότι η υπό τη Μόσχα τελεωνειακή ένωση, στην οποία επιδιώκει να εντάξει την Ουκρανία, βασίζεται στην ισοτιμία όλων των μελών της και ότι θα σημαίνει οικονομικά οφέλη γι΄αυτά.

Διαβάστε ακόμη: «Μονομαχία στο καναβάτσο» της Ουκρανίας

Περί τους χίλιους διαδηλωτές πέρασαν τη νύκτα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας όπου είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν, έστησαν νέα οδοφράγματα αντικαθιστώντας όσα διαλύθηκαν από την αστυνομία χθες και τα οχύρωσαν με σωρούς από χιόνι και σάκους με άμμο.Οι ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας πραγματοποίησαν χθες το βράδυ επιχείρηση, την ώρα που στο Κίεβο βρίσκονταν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα επισκεφθεί τη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, «πηγαίνει να πουλήσει την Ουκρανία στη Ρωσία», αφού ο Ουκρανός πρόεδρος είναι πιθανόν να υπογράψει συμφωνία ένταξης της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών με τη Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση διέψευσε χθες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Τσουβάλοφ δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο επιδεικνύει τη βούληση να συνεργασθεί στενά με τη Μόσχα. «Η Ουκρανία θα αποφασίσει για το καθεστώς που την βολεύει περισσότερο: να διαπραγματευεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση για μία ζώνη ελευθέρου εμπορίου ή να αναπτύξει πιο στενές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, η ουκρανική πλευρά μας προτείνει στενή συνεργασία στον βιομηχανικό τομέα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia 24.

Σε ύφεση και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ουκρανία ελπίζει να επιτύχει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που μεταφράζεται σε πίστωση ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: Έκκληση για ηρεμία στην Ουκρανία από όλες τις πλευρές