Μήνυμα Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι: Η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει

Μήνυμα Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι: Η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει
epa10015871 (L-R) Italian Prime Minister Mario Draghi, German Chancellor Olaf Scholz, Ukrainian President Volodymyr Zelensky, French President Emmanuel Macron and Romanian President Klaus Iohannis meet for a working session in Mariinsky Palace, in Kyiv, Ukraine, 16 June 2022. French President Emmanuel Macron, Italian Prime Minister Mario Draghi and German Chancellor Olaf Scholz arrived on a night train from Poland to Kyiv and will meet Ukrainian President Volodymyr Zelensky, at a time when the country is pushing for EU membership. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε στο τέλος της επίσκεψης στο Ιρπίν πως «θα τα ανοικοδομήσουμε όλα».

Η ουκρανική πόλη Ιρπίν, όπως πριν απ’ αυτήν η Μπούσα, έχει γίνει σύμβολο της «ωμότητας» του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και της άσκοπης βίας του, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που επισκέπτεται σήμερα αυτό το προάστιο του Κιέβου, και πρόσθεσε πως ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει.

Ο Σολτς και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας επισκέπτονται το Κίεβο, όπου πρόκειται να έχουν συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Το Ιρπίν, όπως η Μπούτσα, έχει γίνει ένα σύμβολο της αφάνταστης ωμότητας του ρωσικού πολέμου, της άσκοπης βίας», έγραψε ο Σολτς στο Twitter. «Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του, μετά τη σύντομη επίσκεψη στο Ιρπίν, πως «η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αντισταθεί και να νικήσει». Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις δηλώσεις του, στις οποίες υποστήριζε ότι δεν πρέπει «να ταπεινωθεί» η Ρωσία και οι οποίες επικρίθηκαν πολύ στην Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη ημέρα (…) είμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των Ουκρανών».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε στο τέλος της επίσκεψης στο Ιρπίν πως «θα τα ανοικοδομήσουμε όλα». Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές. Όλα θα ανοικοδομηθούν», τόνισε ο Ντράγκι μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού περπάτησε στους δρόμους του Ιρπίν μαζί με τον Μακρόν, τον Σολτς και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις. «Μεγάλο μέρος αυτών που μου είπαν (οι Ουκρανοί) αφορά την ανοικοδόμηση», συνέχισε μιλώντας για τις «ελπίδες» τους, «γι’ αυτά που θέλουν να κάνουν στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουν αρχίσει ήδη», κυρίως χάρη σε μια εφαρμογή που «καταγράφει κάθε μέρος που καταστράφηκε». Έτσι οι αρχές «γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι τόποι που πρέπει να ανοικοδομηθούν», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Οι Ντράγκι, Μακρόν, Σολτς και Γιοχάνις έφθασαν στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαριίνσκι, στο κέντρο του Κιέβου, όπου τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι πέντε ηγέτες θα έχουν συνομιλίες πριν από μια συνέντευξη Τύπου, που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα.