Μήνυμα Μητσοτάκη προς εταιρείες ενέργειας: Θα επιστρέψουν μέρος από τα συγκυριακά υπερκέρδη τους

Μήνυμα Μητσοτάκη προς εταιρείες ενέργειας: Θα επιστρέψουν μέρος από τα συγκυριακά υπερκέρδη τους
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α΄ του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις» , Αθήνα Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι τιμές μπορούν να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, "υπό προϋποθέσεις".

Μήνυμα στις εταιρείες ενέργειας πως οφείλουν να θυσιάσουν μέρος των συγκυριακών υπερκερδών τους έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής ως ανάλογες της κρίσης του 2008 στην ομιλία του στη βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Οι τιμές υπό προϋποθέσεις μπορούν να τεθούν υπό προσωρινό έλεγχο και οι εταιρείες οφείλουν να θυσιάσουν μέρος των συγκυριακών τους  υπερκερδών τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών. Δεν ξεχνώ όμως ότι τελικά η πρότασή μας για το ταμείο Ανάκαμψης έγινε δεκτή, αλλά χρειάστηκαν τέσσερις μήνες εντατικών ζυμώσεων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία βήμα βήμα».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στην ΡΑΕ, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας, από τον περασμένο Οκτώβριο ως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση. «Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, γιατί η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια, ευρωπαϊκή αγορά μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές. Δεν προσφέρεται συνεπώς για εύκολα συνθήματα και απαιτεί τεκμηριωμένη δουλειά» είπε και συμπλήρωσε: «Ένα είναι σίγουρο: Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες».

«Δεν θα διστάσω ούτε εγώ ούτε το οικονομικό επιτελείο να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη» είπε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή είναι η συνεπής πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη όσων της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ληστρικές φοροεπιδρομές, που έκανε τέσσερα χρόνια.

“Η σημερινή παρέμβαση δεν είναι μεμονωμένη συνδυάζεται με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων, πολλών άλλων επιβαρύνσεων, εισφορών και φυσικά οι μειώσεις αυτές πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και φυσικά την δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2022” σημείωσε.

Επίσης τόνισε ότι τώρα προστίθεται ένα ακόμη πρόγραμμα τρίμηνων ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που απευθύνεται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια δικαιούχους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες καταναλωτές ενέργειας. “Αυτή η νέα δέσμη στήριξης έχει ένα διπλό σκοπό, να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα όλων των Ελλήνων.

Γι’ αυτό προβλέπει και επιδόματα αλλά και επιδοτήσεις λογαριασμών. Ενώ παράλληλα επιχειρεί να ανακουφίσει την μεσαία τάξη και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει εκπτώσεις που περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα αλλά και σημαντικές πρόσθετες μέριμνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τον πρωτογενή τομέα”.

“Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που για τα σπίτια θα φτάσει έως και το 80% και τα 72 ευρώ ανά MWh από 40 ευρώ που είναι σήμερα.

Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει τελικά το 50% της αύξησης και να φτάσει έως τα 130 ευρώ την MWh.

Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν για ΕΝΦΙΑ 920 εκατ. ευρώ λιγότερα

Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί μια διπλή στόχευση, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών . «Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30 % όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε.

«Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες μειώσεις.

Στην Ουκρανία μάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό

«Κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλει δραστικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, καταπατά την νομιμότητα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το αποτύπωμα αυτής της σύρραξης, της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην ήπειρό μας από το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο διαρκώς ανατροφοδοτείται» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. «Μην σπέρνεται την αβεβαιότητα. Μην ζητάτε εκλογές γιατί πρώτον ξέρετε ότι δεν θα γίνουν και δεύτερον ξέρετε ότι όποτε και αν γίνουν θα τις χάσετε. Επομένως τζάμπα χάνεται την ενέργειά σας ζητώντας εκλογές» είπε και τόνισε παράλληλα πως τώρα είναι ώρα συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης.