Μείωση πλεονασμάτων στο 2% έβαλε ως στόχο για το 2021 ο Χρήστος Σταϊκούρας

Μείωση πλεονασμάτων στο 2% έβαλε ως στόχο για το 2021 ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Κ), ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απόστολος Βεσυρόπουλος (Δ) και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής (Α) παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων, Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019, στο Υπουργείο Οικονομικών. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για το θέμα αυτό.

Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% θα ζητήσει η κυβέρνηση, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε το 2020 μαζί με τους θεσμούς να εξεταστεί η μείωση των δημοσιονομικών στόχων. «Θέλουμε να είναι στο 2% από το 2021 το πλεόνασμα» πρόσθεσε.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια νέα μείωση της φορολογίας μετά τον Μάιο του 2020. Βασικοί στόχοι είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων σημείωσε ότι θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας, ενώ  προανήγγειλε και άλλες αλλαγές, μέσα στον μήνα, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και για τη φορολοταρία.

Για τα κίνητρα συλλογής e-αποδείξεων, ο υπουργός είπε ότι μελετώνται κίνητρα και για τους πολίτες και για τους επαγγελματίες, προκειμένου να μειωθεί η φοροδιαφυγή. «Αυτό θα αφορά και τη φορολοταρία που πλέον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μελετά πέραν των 1.000 ευρώ που δίνονται σήμερα, να επιβραβεύονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ακόμα και σε είδος.

Για τις κατασχέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι ένας στους τέσσερις πολίτες μπορεί να πληρώσει και όμως δεν το κάνει, ενώ δήλωσε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί εφάπαξ, τόνισε ότι σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρξει θετική εξέλιξη για την 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.