Μήπως η φορετή τεχνολογία είναι μόνο για σπασίκλες;

Μήπως η φορετή τεχνολογία είναι μόνο για σπασίκλες;

Η φορετή τεχνολογία υποτίθεται ότι είναι το επόμενο μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα, όμως δε μοιάζει να έχει επηρεάσει την αγορά.

του Τζ. Π. Μανγκάλινταν

Οι φορετοί υπολογιστές μπορεί να αποτελούν μια αγορά αξίας μέχρι και 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2016, αλλά μέχρι στιγμής είναι μια κατηγορία προϊόντων με πολύ ντόρο και λίγη ουσία.

Οι πρώτοι χρήστες των γυαλιών της Google συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα γυαλιά έχουν μεγάλες δυνατότητες αλλά χρειάζονται ακόμα πολύ δουλειά. Η αναγνώριση φωνής έχει ακόμα προβλήματα, ενώ ο σχεδιασμός τους μοιάζει βγαλμένος από κοστούμια του Σταρ Τρεκ. Εντωμεταξύ, και άλλες προσπάθειες από εταιρείες για φορετά αξεσουάρ, όπως το ρολόι της Samsung δεν έχουν ιδιαίτερη επιτυχία. Οι συσκευές έχουν ακόμα αρκετούς περιορισμούς ως προς τις επιλογές του χρήστη ενώ στην περίπτωση του ρολογιού της Samsung συνεργάζεται με περιορισμένο αριθμό κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον η τιμή των περισσοτέρων προϊόντων είναι ακόμα αρκετά υψηλή.

Ο Άντονι Γουντ, διευθύνων σύμβουλος της Roku, δε μοιάζει να ενθουσιάζεται με την κατηγορία της φορετής τεχνολογίας. «Τα ρολόγια μοιάζουν να προορίζονται για σπασίκλες – κάτι που θα μου άρεσε ως παιχνίδι όταν ήμουν παιδί,» λέει.

Διαβάστε επίσης: Η «μάχη» των smartwatches

Ο αναλυτής της Forrester Research Τζ. Π. Γκάουντερ λέει ότι η φορετή τεχνολογία περνά μια περίοδο «φούσκας δημοσιότητας,» όπως με το διαδίκτυο το 1999. «Υπήρξαν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να βρούμε τη σωστή χρήση για το διαδίκτυο,» λέει. Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες φορετής τεχνολογίας. «Οι περισσότερες δεν έχουν αναπτύξει ακόμα καλά επιχειρηματικά μοντέλα και οι περισσότεροι καταναλωτές δε γνωρίζουν γιατί αγοράζουν τα προϊόντα τους.»

Στο χώρο της φυσικής άσκησης υπάρχουν δέκα διαφορετικές εταιρείες όπως η Nike, η Fitbit, και η Jawbone οι οποίες προσφέρουν προϊόντα που παρακολουθούν τους βιορυθμούς των χρηστών. «Το 2013 ήταν ένα μπάχαλο για αυτές τις εταιρείες,» λέει ο Γκάουντερ, που υποστηρίζει ότι η πολιτική πωλήσεων των εταιρειών αυτών βασίζεται σε μια μικρή και περιορισμένη αγορά.

Μήπως λοιπόν το πρόβλημα με τις φορετές τεχνολογίες είναι η πολιτική πωλήσεων που ακολουθούν οι εταιρείες; Ο διευθύνων σύμβουλος της Box Ααρών Λέβι δεν ενθουσιάστηκε με τα γυαλιά της Google όταν τα δοκίμασε και υποστηρίζει ότι η προώθηση του προϊόντος είναι εντελώς λανθασμένη. Θεωρεί ότι θα έπρεπε να στρέφεται προς το χώρο των βιομηχανικών και επαγγελματικών χρηστών. «Σκεφτείτε πόσο θα βοηθούσε στον χώρο της υγείας να μην χρειάζεται να δεσμεύει κανείς τα χέρια του για να έχει πρόσβαση σε υπολογιστή, ή για κάποιον μηχανικό που επισκευάζει μηχανές.»

Η προοπτική των γυαλιών της Google μπορεί να φάνταζε πιο ευοίωνη αν προορίζονταν για τους κατάλληλους ανθρώπους.

Google Glass: Ένας καλά «κρυμμένος θησαυρός»