Μήπως κάνετε αιτήσεις για δουλειά αλλά δεν λαμβάνετε καμία απάντηση; Να τι μπορεί να φταίει

Μήπως κάνετε αιτήσεις για δουλειά αλλά δεν λαμβάνετε καμία απάντηση; Να τι μπορεί να φταίει
Photo: pixabay.com
Υπάρχει κάτι που μπορείτε να αλλάξετε ώστε να γεμίσει το inbox σας με απαντήσεις;

της Sarah Fielding

Το συναίσθημα είναι οικείο: έχετε κάνει αιτήσεις σε πολλές αγγελίες για δουλειά, αλλά κανένας δεν σας απαντά. Είναι εκνευριστικό, αλλά σίγουρα όχι και τόσο σπάνιο. Μια έρευνα της Randstad ΗΠΑ βρήκε ότι συνήθως όσοι αναζητούν εργασία χρειάζονται πέντε μήνες, κατά μέσο όρο, για να βρουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους. Και 82% των συμμετεχόντων στην έρευνα αποκάλεσαν την όλη διαδικασία «αγχωτική».

Σε κάθε περίπτωση, αν κάνετε αιτήσεις για δουλειές και δεν έχετε ανταπόκριση από τους υπεύθυνους προσλήψεων, καλό θα είναι να τσεκάρετε μήπως κάνετε κάτι λάθος. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να αλλάξετε ώστε να γεμίσει το inbox σας με απαντήσεις;

Καταρχήν, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της αίτησης για δουλειά. Κάθε υπεύθυνος προσλήψεων και κάθε εταιρεία αναζητά διαφορετικά πράγματα. Κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται για παραδείγματα από προηγούμενες δουλειές σας, ενώ κάποιος άλλος ίσως θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα για τη διαθεσιμότητά σας ή για τον επιθυμητό μισθό. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε με ακρίβεια τις οδηγίες και δώστε τις πληροφορίες που απαιτεί ο δυνητικός εργοδότης σας.

Επιπλέον, μην στέλνετε το ίδιο βιογραφικό σημείωμα σε κάθε αγγελία. Αντιθέτως, βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας αντανακλά την περιγραφή της θέσης. Όπως επισημαίνει η Sarah Doughty της TalentLab, «οι υπεύθυνοι προσλήψεων συχνά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές αναζητήσεις για να μειώνουν το εύρος των υποψηφίων, αφότου αυτοί έχουν υποβάλλει αίτηση». Πρέπει, συνεπώς, να εξασφαλίσετε ότι χάρη στις λέξεις-κλειδιά που θα έχει το cv σας, θα εμφανίζεστε στην κορυφή των αποτελεσμάτων της αναζήτησης ώστε να αξιολογηθεί το δικό σας προφίλ. Αυτές τις λέξεις-κλειδιά θα τις πάρετε – πού αλλού; – από το κείμενο της περιγραφής της θέσης.

Όσο για τη συνοδευτική επιστολή, μόλις 26% των υπεύθυνων προσλήψεων τη θεωρούν σημαντική για την τελική τους απόφαση, σύμφωνα με την έρευνα γνώμης Job Seeker Nation Survey που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 2017. Όμως, το να ξέρεις πώς γράφει ένας υποψήφιος υπάλληλός σου είναι κρίσιμο, και άρα πολλοί εργοδότες συνεχίζουν να ζητάνε ένα cover letter. Φροντίστε η δική σας επιστολή να μην είναι «μία από τα ίδια» αλλά να ξεχωρίζει. Και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να συνδέσετε την επιστολή με τα ιδανικά και την κουλτούρα της εταιρείας στην οποία υποβάλλετε αίτηση για δουλειά. «Προτού γράψετε μια συστατική επιστολή, μελετήστε τη σύνοψη της θέσης καθώς και την ιστοσελίδα της εταιρείας» λέει ο Daniel E. Santos, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καθοδήγησης καριέρας Prepory. Και βέβαια, συμπεριλάβετε οπωσδήποτε μια συνοδευτική επιστολή σε περιπτώσεις όπου αυτό είναι προαιρετικό – θα έχετε πλεονέκτημα έναντι όσων δεν στείλουν τέτοια επιστολή.

Τέλος, καλό θα ήταν να μην φανείτε ιδιαίτερα πιεστικός στην επικοινωνία σας αφότου υποβάλλετε την αίτησή σας για δουλειά ηλεκτρονικά. Η επαφή από μέρους σας, το λεγόμενο follow up, πρέπει να γίνει χαλαρά και χωρίς επιθετικότητα ούτε και αλαζονεία. Χρειάζεται, αντιθέτως, υπομονή, ενσυναίσθηση και μια λογική «σεμνά και ταπεινά». Σε αντίθετη περίπτωση, αν αρχίσετε να βομβαρδίζετε με μηνύματα τον υπεύθυνο προσλήψεων, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σας σβήσει αμέσως από τη λίστα των υποψηφίων για τη θέση.