Μήπως το Facebook έφτασε στα όριά του;

Μήπως το Facebook έφτασε στα όριά του;
Photo: REUTERS

Πώς μπορεί το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Στον ασταθή τομέα του διαδικτύου, όπου οι εταιρείες ανεβαίνουν και πέφτουν μέσα σε μία νύχτα, φαίνεται ότι το εννέα ετών Facebook υποφέρει από μία κρίση μέσης ηλικίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Reuters, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπερνγκ, άρχισε να δείχνει τα όριά του: μία σειρά νεότερων υπηρεσιών διαδίδεται ταχύτατα ανάμεσα στη νεολαία, μία πολυδιαφημισμένη εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα τυγχάνει χλιαρής υποδοχής, και φιλοδοξίες, όπως η υπεροχή επί της Google στην παροχή υπηρεσιών αναζήτησης, φαντάζουν ολοένα και πιο υπέρμετρες.

Πάντως, παρά την αδυναμία του κοινωνικού δικτύου να αναδειχθεί σε διαδικτυακό προορισμό στον οποίο οι καταναλωτές να στρέφονται για τα πάντα – από την αποστολή μηνυμάτων μέχρι την αγορά προϊόντων – οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το Facebook έχει εξασφαλίσει εκείνη την κλίμακα και το εύρος παρουσίας που θα επιτρέψουν να διατηρήσει την ισχύ του και στο μέλλον.

«Έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ που απλώς αποτελούν ένα από τα πράγματα που πρέπει να χρησιμοποιήσεις», λέει στο Reuters ο Νταν Νάιλς, επενδυτικός σύμβουλος. «Μπορεί να μη σας αρέσει η εταιρεία ηλεκτρισμού σας, αλλά σας εγγυώμαι ότι συνεχίζετε να καταναλώνετε ηλεκτρική ενέργεια».

Διαβάστε: Το Facebook ξεπέρασε τους 1 δισ. χρήστες το μήνα

Με 1,11 δισεκατομμύρια χρήστες, μία πληθώρα δεδομένων ως προς τα ενδιαφέροντα και τις σχέσεις τους και τεράστιες συλλογές φωτογραφιών και διαδικτυακών προφίλ, το Facebook αντιμετωπίζει μικρό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο εγκατάλειψής του από τους χρήστες του.

Πάντως, η αξία των μετοχών του Facebook έχει μειωθεί κατά 12% φέτος, ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης Dow Jones Industrial Average παρουσίασε άνοδο 16% και ο δείκτης Nasdaq Composite αυξήθηκε κατά 14%.

Η κυριότερη απειλή προς το Facebook φαίνεται ότι προέρχεται από μία νέα γενιά εφαρμογών αποστολής μηνυμάτων και διαμοιρασμού φωτογραφιών για κινητά τηλέφωνα, οι οποίες έλκουν εκατομμύρια χρηστών και απειλούν να υποκλέψουν ένα μέρος του χρόνου που οι χρήστες ξοδεύουν στο Facebook.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook, Σέρυλ Σάντμπεργκ, απέρριψε σε δηλώσεις της την ιδέα ότι οι νέοι εγκαταλείπουν το κοινωνικό δίκτυο υπέρ άλλων, νεότερων υπηρεσιών, τονίζοντας ότι το Facebook εξαπλώνεται παράλληλα με τη μεγέθυνση άλλων υπηρεσιών.

Εκτός από κάποιες ανταγωνιστικές εφαρμογές, ένα μέρος της πίεσης προς το Facebook, σύμφωνα με τους αναλυτές, προέρχονται από την απογοητευτική απόδοση της εφαρμογής Facebook Home για κινητά τηλέφωνα.

Παρά την τεράστιας έκτασης διαφημιστική εκστρατεία, στο κατάστημα Google Play η εφαρμογή έλαβε 2,5 αστέρια στα 5, με πολλούς χρήστες να παραπονιούνται για το ότι η εφαρμογή Home τοποθετεί το Facebook στο κέντρο της οθόνης, καλύπτοντας όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές.

Ενδεικτικά, η AT&T κατέβασε την τιμή ενός μοντέλου smartphone που είχε προεγκαταστημένη την εφαρμογή Facebook Home από 99 δολάρια σε 99 σεντς.

Εν τέλει, πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι το κλειδί της μελλοντικής επιτυχίας του Facebook ίσως έγκειται στη βελτίωση της βασικής υπηρεσίας, και όχι στην ανάπτυξη προϊόντων που θα είναι ισοδύναμα προς κάθε άλλο ανταγωνιστικό προϊόν.