Μήπως βιώνουμε τη φούσκα των φορητών υπολογιστών;

Μήπως βιώνουμε τη φούσκα των φορητών υπολογιστών;
Photo: pixabay.com

του Aaron Pressman

Σε όλο το ψηφιακό τοπίο, η πανδημία έχει επιταχύνει τη μαζική στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, την κατάργηση των καλωδίων και την απομακρυσμένη εργασία.

Αλλά μια τεχνολογική τάση έχει αντιστραφεί εντελώς.

Ενώ οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών σημείωσαν πτώση από το αποκορύφωμά τους το 2011, φέτος θα μπορούσε να αποδειχθεί μια από τις πιο χρονιές με τις πιο αυξημένες πωλήσεις από τότε που ο Steve Jobs και ο Steve Wozniak δούλευαν στο γκαράζ τους. Οι άνθρωποι αγοράζουν ακόμη και εκτυπωτές!

Ακούσαμε από την Apple για τις πωλήσεις ρεκόρ του Mac τον περασμένο μήνα. Πριν από μερικές μέρες, τόσο η Dell Technologies όσο και η HP ανέφεραν επίσης τα πιο πρόσφατα τριμηνιαία αποτελέσματά τους, και τα μεγάλα νέα αφορούσαν τις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών.

Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τις πωλήσεις της Dell θα δούμε ότι τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3%, αλλά οι πωλήσεις υπολογιστών της αυξήθηκαν κατά 8%. Από τις συνολικές πωλήσεις υπολογιστών, οι πωλήσεις υπολογιστών στη λιανική αγορά αυξήθηκαν κατά 14%. Οι πωλήσεις στη λιανική αγορά στο διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 47%. Και οι πωλήσεις Chromebook υπερδιπλασιάστηκαν.

Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές και η τιμή της μετοχής της Dell, ήδη ενισχυμένη κατά 37% φέτος, αυξήθηκε κατά 1% στις διαπραγματεύσεις πριν από την έναρξη των συναλλαγών, αμέσως αφότου κυκλοφόρησε η είδηση.

Στην HP, τα έσοδα της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν συνολικά κατά 1%, αλλά οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 24% για υπολογιστές και κατά 21% για εκτυπωτές. Η premium σειρά προϊόντων της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει προϊόντα όπως το πανέμορφο μπλε μεταλλικό laptop Dragonfly, είχε αυξημένες πωλήσεις κατά 29%. Οι πωλήσεις του Chromebook  υπερδιπλασιάστηκαν.

Η τιμή της μετοχής της HP, ενισχυμένη μόλις κατά 6% φέτος, κέρδισε ακόμη 6% στις διαπραγματεύσεις πριν από την έναρξη των συναλλαγών την Τετάρτη.

Το ερώτημα είναι αν αυτή η τάση θα έχει διάρκεια. Η Wall Street φαίνεται πεπεισμένη ότι είναι μια μόνιμη αλλαγή, αλλά προσωπικά θα ήμουν λίγο πιο επιφυλακτικός. Υπάρχει έντονη διάθεση για ταξίδια, για εκ του σύνεγγυς επικοινωνία, για επιστροφή στο γραφείο και στο σχολείο μεταξύ των κουρασμένων από την πανδημία ανθρώπων. Θα αγοράσετε ακόμη έναν φορητό υπολογιστή το 2021; Δε νομίζω.

Πηγή: Fortune.com