Μητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα 200-300€ για συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς

Μητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα 200-300€ για συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς
μητσοτακης Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ.

Την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη. «Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν αύριο από το Οικονομικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας ότι: «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

Ελπίδα αλλαγής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στην βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας»

«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση που υπήρξε μετά την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού και την άμεση ελληνική βοήθεια στη γειτονική χώρα θα συνεχιστεί ή θα επανέλθει η Άγκυρα στις προηγούμενες συμπεριφορές της, ο πρωθυπουργός απάντησε πως εύχεται και ελπίζει να συνεχιστεί και υπογράμμισε: “Πράγματι πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα ίσως προκύψει κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και κρατώ τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, του κ. Τσαβούσογλου, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Από την άλλη, όμως, καταλαβαίνω και την επιφυλακτικότητα κάποιων, που μπορεί να πιστεύουν ότι μετά από το αρχικό διάστημα της συναισθηματικής φόρτισης όλα αυτά μπορούν να πάνε στην άκρη και να επιστρέψουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μη γίνει.

Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια που έχω την τιμή να είμαι πρωθυπουργός αγωνίζομαι να μη ρίχνω λάδι στη φωτιά και να μη δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Θέλω να ξαναπώ ότι ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία και πάντα ήμουν ανοιχτός να συζητήσουμε με την Τουρκία. Γνωρίζει η Τουρκία πολύ καλά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα θέματα τα οποία συζητάμε, ποια είναι τα θέματα τα οποία δεν συζητάμε και γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πια έχει βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ενισχύεται αποτρεπτικά, θα εξακολουθεί να χτίζει τις συμμαχίες της, δεν είναι κατ’ ανάγκη οι κινήσεις που γίνονται εις βάρος της Τουρκίας. Επομένως, μακάρι πράγματι να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή. Η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, πιστεύω, ότι θα εξακολουθούν και μέσα από τη δικιά τους εθελοντική προσφορά να στηρίζουν το δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό, με αποστολή βοήθειας, την οποία και σήμερα ακόμη η Τουρκία έχει ανάγκη. Και εμείς θα παίξουμε τον ρόλο μας ως μία γειτονική χώρα στην Τουρκία για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και στην προσπάθειά που θα γίνει την επόμενη μέρα για την ανοικοδόμηση των περιοχών”.

Δεν αποκαλύφθηκε η ημερομηνία των εκλογών

Δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα όταν δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων, δεν πιστεύει τίποτε από όλα αυτά που λέει, τόνισε ο πρωθυπουργός, και κάλεσε τους πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν την πρώτη κάλπη να γνωρίζουν ότι αριθμητικά υπάρχει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει αν μέσα του έχει αποφασίσει πότε θα γίνουν οι εκλογές και σημείωσε:

“Έχω πει πολλές φορές οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Συν-πλην κάποιες εβδομάδες δεν νομίζω πως θα έχει και τόσο μεγάλη διαφορά στη φορά των πραγμάτων”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: