Μητσοτάκης: Μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα πάνω από τον κατώτατο

Μητσοτάκης: Μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα πάνω από τον κατώτατο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, Αθήνα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καρότο και μαστίγιο…

Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» φαίνεται πως θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μειώσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που εντοπίζεται κυρίως στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών…

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν και ένα κίνητρο για τη φορολογική συνέπεια γιατί όσοι παρουσιάζουν κέρδη πάνω από το τεκμαρτό όριο θα απαλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος ενώ η έκπτωση για τους υπόλοιπους θα είναι στο 25%. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός ήταν ένα μέτρο που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2025 αλλά έρχεται νωρίτερα. «Επισπεύδουμε το μέτρο γιατί εμπιστευόμαστε το νέο σύστημα» είπε ο πρωθυπουργός.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού…

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως βλέπετε έχουμε αρκετή μεταρρυθμιστική δυναμική για να συνεδριάζουμε πια δύο φορές το μήνα. Και η σημερινή μας συνεδρίαση γίνεται στη σκιά της εντεινόμενης αναταραχής στη γειτονιά μας.

Θα επαναλάβω ότι ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Διαχωρίζει, ωστόσο, την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και ήδη, μάλιστα, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, και πάντα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξετάζουμε διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης.

Ενώ, βέβαια, υποστηρίζουμε σταθερά μία οριστική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος στη λογική των δύο κρατών. Είμαστε μία χώρα η οποία τιμά τις συμμαχίες της και η οποία συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους.

Γνωρίζετε, επίσης, τις παρεμβάσεις τις οποίες έκανα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, με αιχμή την αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό.

Όπως σημαντική εξέλιξη θεωρώ και το γεγονός ότι έχει διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών που βλέπουν πλέον θετικά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δείκτες υπολογισμού του υπερβολικού ελλείμματος. Είναι μία ακόμα ελληνική πρόταση η οποία αποκτά διαρκώς νέους συμμάχους.

Σε ό,τι αφορά τώρα το εσωτερικό, η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις. Έτσι, όσα ανακοίνωσα στη ΔΕΘ για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής παίρνουν τώρα τη μορφή νόμου. Είναι μία διαρκής μάχη κατά μίας βαθιά αντικοινωνικής στάσης, με την οποία -όπως έχουμε πει πολλές φορές- δεν συμβιβαζόμαστε.

Λαμβάνουμε, λοιπόν, μια σειρά από παράλληλα μέτρα σε πολλά πεδία. Από τη διασύνδεση, επιτέλους, των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την εφορία, μέχρι τις ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και τις καινούριες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε για τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.