Μητσοτάκης: Μετά τις εισηγήσεις των ειδικών θα γίνουν εξαγγελίες για τα μέτρα

Μητσοτάκης: Μετά τις εισηγήσεις των ειδικών θα γίνουν εξαγγελίες για τα μέτρα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε τα μέτρα εκείνα τα οποία είναι απαραίτητα και τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και στη συνέχεια θα γίνουν εξαγγελίες από το Υπουργείο Υγείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η μετάλλαξη Όμικρον τείνει να γίνει επικρατούσα και στη χώρα μας, όπως αναμέναμε. Δεν έχουμε ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η νοσηρότητα της Όμικρον φαίνεται να μην είναι τόσο έντονη, όπως η νοσηρότητα της Δέλτα. Εμείς όμως βγαίνουμε αυτή τη στιγμή από το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε τα μέτρα εκείνα τα οποία είναι απαραίτητα και τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε τις δικές τους υποδείξεις, έτσι ώστε να φρενάρουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της Όμικρον για να μπορέσουμε να δώσουμε τις δυνατότητες στο σύστημα Υγείας να πάρει κάποιες ανάσες. Είμαστε σε κάποια φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης στις εντατικές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό και μας δίνει κάποια μικρά περιθώρια χρόνου να ετοιμάσουμε τις άμυνές μας απέναντι και στη μετάλλαξη Όμικρον».

«Αυτό το οποίο γνωρίζουμε, είναι ότι τα εμβόλια και για την Όμικρον είναι απαραίτητα. Ειδικά η τρίτη δόση είναι απολύτως απαραίτητη, ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έσπευσαν και ανταποκρίθηκαν στις υποδείξεις των ειδικών και έκαναν την τρίτη δόση. Είναι ελάχιστοι οι συμπολίτες μας άνω των 60, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματίσει εμβολιασμό με την τρίτη δόση, τους ενθαρρύνω να το κάνουν, είναι μια πολύ σημαντική πρόσθετη γραμμή άμυνας απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. Βέβαια, εξακολουθώ να προσπαθώ να πείσω τους συμπολίτες μας, οι οποίοι σκέφτονται ακόμα την πρώτη δόση του εμβολιασμού να κάνουν το βήμα αυτό. Να θυμίσω ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 θα καταστεί ενεργή στις 16 Ιανουαρίου του επόμενου έτους και θα ελπίζουμε μέχρι τότε, όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα και να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης, το οποίο έχει αποδειχθεί απολύτως αποτελεσματικό και κυρίως απολύτως ασφαλές».