Μητσοτάκης: «Συμφωνία αλήθειας» για να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες

Μητσοτάκης: «Συμφωνία αλήθειας» για να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 29 Μαΐου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο επικεφαλής της ΝΔ δεσμεύτηκε από το βήμα του ΣΕΒ πως θα υπάρξει μείωση φόρων και εισφορών εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Από μια επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες πρέπει να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, όπου ο Θεόδωρος Φέσσας επανεξελέγη στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου για την επόμενη διετία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, λέγοντας ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πρόβλημα πολιτικό, πρόβλημα αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και ασυνέπειας λόγων και έργων.

«Η συγκυρία είναι κρίσιμη, η χώρα έχει ήδη δεσμευτεί σε βαριά μέτρα μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος» ανέφερε, και εξήγησε: «Η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου συνιστούν ένα τέταρτο μνημόνιο δίχως χρηματοδότηση και ενώ η χώρα θα είναι σε ένα καθεστώς αυστηρής εποπτείας. Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού στα επίπεδα του ευρωπαϊκού νότου και να μπορεί να σχεδιάζει τον δανεισμό της με αυτοπεποίθηση».

«Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στο φορολογικό και το ασφαλιστικό δημιουργεί νέες “ωρολογιακές βόμβες”. Με σημαντικότερη αυτή του ιδιωτικού χρέους. Οι Έλληνες χρωστούν σήμερα 102 δισ. ευρώ στην Εφορία, 31 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 100 δισ. στις τράπεζες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε προσωπικά και στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι, «Η κυβέρνηση υπογράφοντας το τέταρτο μνημόνιο αποδέχεται ότι τα πλεονάσματα θα μείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Αυτό είναι το βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας. Δεν τον εμπιστεύονται και γι’ αυτό δένουν χειροπόδαρα τη χώρα για πολλά χρόνια».

«Η ανάπτυξη πρέπει να αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο τους μετόχους των επιχειρήσεων», είπε ο αρχηγός της ΝΔ και πρόσθεσε: «Είμαι αποφασισμένος να μην επιτρέψω να αναπαραχθούν οι παθογένειες του παρελθόντος. Μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ που λειτουργούσε σε κλειστή οικονομία. Από μια επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες πρέπει να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες».

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως εφόσον εκλεγεί, η ΝΔ θα μειώσει φόρους και εισφορές για να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση και πρότεινε στα μέλη του ΣΕΒ να υπάρξει μία αμοιβαία συμφωνία: «Η συμφωνία μας πρέπει να τηρείται αμοιβαία. Δεσμεύομαι να μειώσω φόρους και εισφορές, να απλοποιήσω το επιχειρηματικό περιβάλλον. Εσείς θα δεσμευτείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα, θα πληρώνετε φόρους-εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον και θα κάνετε συμμέτοχους τους εργαζόμενους».

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, είπε ότι είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να αναβιώσουν με τον τρόπο που το σχεδιάζει η κυβέρνηση. «Δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας που παράγει, αλλά ούτε και τους εργαζόμενους», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να γίνουν σωστές αλλαγές ώστε να ανοίξει μια συζήτηση για λελογισμένες αυξήσεις του κατώτερου μισθού. Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι δεν χωρά η ανασφάλιστη εργασία και η απασχόληση πέραν του χρόνου εργασίας, και πρότεινε: «Προσφέρετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας και εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν της εφορίας».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως οι ξένες επενδύσεις δεν φτάνουν. Σημείωσε ότι πρέπει να καλυφθεί το επενδυτικό κενό 100 δισ. για τα επόμενα έξι με επτά χρόνια και στο πλαίσιο αυτό χρειάζονται ελληνικές επενδύσεις που συρρικνώθηκαν από τα 46 δισ. το 2008 στα 11 δισ. το 2017. Είπε ότι οι προϋποθέσεις για μία έκρηξη των επενδύσεων υπάρχουν με χαμηλές τιμές κινητών και ακίνητων αξιών και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.

«Απαιτείται η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου», δήλωσε και επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συμπράξεις, ενώ τόνισε πως οι επιχειρήσεις που άντεξαν την κρίση είναι πιο ανταγωνιστικές και καλύτερα προετοιμασμένες για την επόμενη ημέρα. «Έχετε γίνει εξωστρεφείς και έχετε επενδύσει στην ψηφιακή ανάπτυξη. Ένας ούριος άνεμος πνέει και στη νέα επιχειρηματικότητα, καθώς νέοι άνθρωποι έφυγαν από τη σιγουριά του Δημοσίου. Σε αυτούς βλέπει τον σπόρο μιας νέας Ελλάδας που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα», είπε.

«Από εμάς τους πολιτικούς ζητούν να μην τρέχουν με τα πόδια δεμένα. Θέλουν ένα πλαίσιο αλλαγών που θα μειώσει το αποτύπωμα του κράτους στην οικονομία και ένα Δημόσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.  «Προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους χρηματοδοτήσω. Είμαι ανοικτός σε φοροαπαλλαγές για να ενισχύσω την απασχόληση. Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι ενισχύει την υγιή επιχειρηματικότητα».

«Η χώρα χρειάζεται μια αποφασισμένη κυβέρνηση για να μην χάσει το τρένο της ανάπτυξης. Γι’ αυτό οι επόμενες εκλογές έχουν μεγάλη σημασία», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει το κόστος του λαϊκισμού και τώρα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

«Μου είναι αδιανόητο όταν πρέπει να κοιτάμε το μέλλον, ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να μας γυρίσει 60 χρόνια πίσω. Δεν θα ακολουθήσω γιατί η ιστορία διδάσκει να μην επαναλαμβάνουμε λάθη», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.