Μητσοτάκης στο CNN: Οι διαφορές με την Τουρκία και η «πρόκληση» της κλιματικής αλλαγής

Μητσοτάκης στο CNN: Οι διαφορές με την Τουρκία και η «πρόκληση» της κλιματικής αλλαγής
ATHENS, GREECE - AUGUST 31: Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis awaits to welcome the Italian Prime Minister Giorgia Meloni (not seen) outside Maximos Mansion in Athens, Greece on August 31, 2023. Kostis Ntantamis / Anadolu Agency (Photo by KOSTIS NTANTAMIS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
«Με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνέντευξη στο CNN παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 78ης Συνόδου Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει. Μπορούμε όμως να το επιχειρήσουμε και στο μεταξύ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία και η κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι ελληνική οικονομία πάει πολύ καλά, εκτίμησε πως έχουμε πάρει ήδη την επενδυτική βαθμίδα, για να επαναλάβει ότι η τιτάνια προσπάθεια της αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία, της ανακούφισης των πληγέντων και της οικονομικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής θα απαιτήσει πολλούς πόρους.

Όπως είπε, χρειάζεται συγκρότηση μιας παγκόσμιας συμμαχίας, καθώς θα απαιτηθούν τρισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό φέτος, αλλά χτυπηθήκαμε κλιματικές καταστροφές, πρώτα από όλα από πυρκαγιές και μετά από πιο καταστροφικές πλημμύρες, η μεγαλύτερη πλημμύρα που έχουμε δει στη χώρα και ναι να είστε σίγουρος, ότι θα φωνάξω πιο δυνατά από όλους ότι πρέπει να ξοδέψουμε πολλά χρήματα ως ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Την επόμενη δεκαετία θα ξοδέψουμε τρισεκατομμύρια, είμαι κάθετος σε αυτό, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να καταφέρουμε απανθρακοποιήσουμε την Ευρώπη μέχρι το 2050. Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ δύσκολα, θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε και άλλες χώρες, θα χρειαστεί μια ισορροπία, δεν αφορά μόνο τις νότιες χώρες χρειαζόμαστε παγκόσμια συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτημα για το αν ο τουρισμός κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή και όσα αυτή μπορεί να επιφέρει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο. Ίσως είναι μια ευκαιρία μέσω της κλιματικής αλλαγής να προωθήσουμε στον κόσμο πως μπορεί να έρθει στην Ελλάδα και τον Απρίλιο».

Τέλος, μιλώντας για την παρουσία του στην Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Είναι εξαιρετική ευκαιρία να βρισκόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο, να συζητάμε παγκόσμια θέματα, θα μιλήσουμε πολύ για τη μετανάστευση αύριο. Είναι σημαντικό για όλους τους ηγέτες να συναντώνται συχνά και να μπορούν να συζητάνε θέματα ασφαλείας, αν θέλουμε να κάνουμε τον ΟΗΕ σχετικό και να έχει άποψη για όλα τα θέματα, πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: