ΜμΕ: Το small δεν «χωράει» στο Ταμείο Ανάκαμψης 

ΜμΕ: Το small δεν «χωράει» στο Ταμείο Ανάκαμψης 
Photo: pixabay.com
Μονόδρομος οι συγχωνεύσεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις - Οι επιχειρήσεις 2-3 ατόμων, στην ΕΕ, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Με φοροελαφρύνσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκο τραπεζικό δανεισμό «δελεάζει» τις πολύ μικρές επιχειρήσεις το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που προωθεί συγχωνεύσεις με προσάρτηση των μικρών εταιρειών σε μεγαλύτερες, ομοειδούς δραστηριότητας.

Σε άλλη περίπτωση δεν θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό μέσω των ευνοϊκών όρων που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ξεκαθαρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πρόκειται εξάλλου για βασικό πυλώνα του σχεδίου που ανέπτυξε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας βασιζόμενη στη θεωρία ότι η κυριαρχία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη χαμηλή παραγωγικότητα. Ουσιαστικά αυτό επανέλαβε με σαφή τρόπο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης πριν από δύο μέρες στο Kontra24 προκαλώντας αντιδράσεις.

Όπως είπε αναφερόμενος στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία σημειωτέον σχεδιάζεται να μοχλεύσεουν περίπου 60 δισ. ευρώ, ένα μέρος θα περάσει μέσα από τις τράπεζες και θα κατευθυνθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που συγχωνεύονται. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η ΕΕ ορίζει ως μικρομεσαία μια επιχείρηση με έως 250 εργαζόμενους και έως 50 εκατ. ευρώ τζίρο. Με τη συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων με ομοειδείς μεγαλύτερες θα προκύψουν μεγάλα και ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα τα οποία θα έχουν πρόσβαση σε φοροελαφρύνσεις και κεφάλαια. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρεί κρίσιμο να πεισθούν οι μικρές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας δεδομένου ότι στην ΕΕ εταιρείες με 2-3 εργαζομένους δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες.

Ο ορισμός της ΕΕ

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ΕΕ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 99% όλων των επιχειρήσεων. Είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας καθώς δημιουργούν πάνω από το 85% των νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Η ΕΕ κατηγοριοποιεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τρεις ομάδες, τις μεσαίου μεγέθους (medium-sized) με λιγότερους από 250 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατ. ευρώ, τις μικρές (small) με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ και τις πολύ μικρές (micro) με λιγότερους από 10 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών μέχρι 2 εκατ. ευρώ. Οι τελευταίες είναι στο επίκεντρο σε ότι αφορά το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Το σχέδιο ανάπτυξης 

Ειδικότερα, αυτό που προτείνει το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, είναι αύξηση του αριθμού των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό θεωρεί η επιτροπή ότι είναι προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση των εξαγωγών. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, η ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που σε κάθε περίπτωση θα αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα, και η καλύτερη διασύνδεσή τους με αλυσίδες αξίας και με τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα ενισχύσει έμμεσα και περαιτέρω τη συνολική εξωστρέφεια της οικονομίας και την παραγωγικότητα.

Οι παραγωγικοί φορείς

Η θέση των παραγωγικών φορέων στα παραπάνω, δηλαδή στην ανάγκη αύξησης του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων με την παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγωγές, είναι ότι χάρη στις επιχειρήσεις αυτές, τις μικρομεσαίες και τις πολύ μικρές, έχουν αντέξει από τη δεκαετή κρίση η οικονομία και το εμπόριο, σε συνέχεια μάλιστα της εποχής της αποβιομηχάνισης και της αναστολής παραγωγικών δραστηριοτήτων, που υπηρετούσαν παλαιότερους οικονομικούς στόχους της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων έχουν αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των προτάσεων ζητώντας σχέδιο δράσεων για τη διάσωση των επιχειρήσεων, τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Πρόσβαση σε κεφάλαια 

Εν κατακλείδι, με εξαίρεση κονδύλια που θα κατευθυνθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατά πληροφορίες θα κυμαθούν περί τα 500-600 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν προβλέπεται κάποια άλλη ουσιαστική συνεισφορά σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. Πρακτικά η χρηματοδότησή τους θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες και από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Πάντως οι τράπεζες, οι οποίες θα κατανείμουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι έτοιμες και θα κατευθύνουν χρηματοδοτήσεις κυρίως σε πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, καινοτομία, έρευνα καθώς και σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.