ΜμΕ: Τρέχουν «πίσω» από τα ψηφιακά έργα του RRF

ΜμΕ: Τρέχουν «πίσω» από τα ψηφιακά έργα του RRF
Photo: pixabay.com
Μόλις 6 στις 10 μικρομεσαίες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Οι δράσεις για να κλείσει το ψηφιακό χάσμα 

Κρίσιμη παράμετρος για την ανάπτυξη της νέας οικονομίας είναι η επιτάχυνση, τόσο της υλοποίησης των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης εντός χρονοδιαγράμματος όσο και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Στελέχη της αγοράς αλλά και διεθνείς οργανισμοί εφιστούν την προσοχή στον συντονισμό δράσεων ώστε να προωθούνται οι παραπάνω δύο στόχοι με την ίδια ένταση. Σημειώνεται ότι σήμερα, μόνο οι 6 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και 3 στις 10 λειτουργούν e-shop. 

Δεν θα πρέπει επομένως να παραβλέπεται ότι οι μικρές επιχειρήσεις καθυστερούν στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Σύμφωνα με έκθεση της World Bank οι μεγαλύτερες, πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και εκείνες με καλύτερα διευθυντικά στελέχη είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες. Πρόκειται για μια τάση που δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά. Τα ποσοστά υιοθέτησης νέων τεχνολογιών είναι παρόμοια στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Βόρειου Ατλαντικού. Ωστόσο, τέσσερις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις υιοθετούν νέες τεχνολογίες στις ΗΠΑ, ενώ στην ΕΕ ο λόγος είναι τρεις στις δέκα. Επιπλέον, οι χώρες και οι περιφέρειες με υψηλότερα επίπεδα ανθρώπινου κεφαλαίου, μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους και φιλικά προς τις επιχειρήσεις ρυθμιστικά πλαίσια προωθούν καλύτερα την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Σημειώνεται ότι μια κρίσιμη παράμετρος για την ανάπτυξη είναι η παραγωγικότητα της εργασίας. Όπως αναδείχθηκε σε δείγμα ιταλικών εταιρειών που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης της World Bank, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών αυξάνει τις συνολικές πωλήσεις και την απασχόληση, με σημαντική άνοδο της παραγωγικότητας εργασίας.

Οι εταιρείες που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες μειώνουν την ένταση συνήθων χειρωνακτικών εργασιών και αυξάνουν την ένταση μη συνηθισμένων γνωστικών εργασιών. Αυτή η αλλαγή στα καθήκοντα επιτυγχάνεται με την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων με πανεπιστημιακά πτυχία. Παράλληλα, καθώς είναι πιο πιθανό μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές εταιρείες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, αυξάνεται η συγκέντρωση στις αγορές και μειώνεται το μερίδιο του συνολικού εισοδήματος που πηγαίνει στην εργασία.

Οι ευκαιρίες για τις ΜμΕ

Αξιόλογα συμπεράσματα για το θέμα προέκυψαν και στο digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future, όπου ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική, Χάρης Θεοχάρης, έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην τεχνητή νοημοσύνη, ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για το 2024, ιδιαίτερα στις ΜμΕ. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του ΕΣΠΑ, προανήγγειλλε πρόγραμμα 190 εκατ. ευρώ για νεοσύστατες επιχειρήσεις, με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλη Κορκίδη, η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη άλματα. Όσον αφορά στις ΜμΕ, παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, 6 στις 10 χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, 3 στις 10 έχουν λειτουργικό e-shop και 2 στις 10 έχουν μία online πλατφόρμα για τις πωλήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ψηφιακές δεξιότητες & έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού 

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής είναι η επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού σε εξειδικευμένες δεξιότητες πληροφορικής με υψηλή ζήτηση. Σύμφωνα με τον Β’ Αντιπρόεδρο του ΔΣ της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), Ιωάννη Βαθιαδάκη, είναι σημαντικό ότι ήδη εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους, ιδιαίτερα σε επιστημονικά πεδία, έχουν αρχίσει να στρέφονται στην πληροφορική, αλλά ο στόχος για την εξασφάλιση διαθεσιμότητας εργαζομένων στις ΤΠΕ με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται άμεσα. 

Σημειώνεται ότι η World Bank διαπιστώνει πως οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) είναι πιθανότερο να βρουν απασχόληση σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους με πτυχίο γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα εξασθενεί μέσα σε πέντε έως επτά χρόνια από την είσοδό τους στο εργατικό δυναμικό, ένα αποτέλεσμα που εξηγείται από μια αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές στη ζήτηση για δεξιότητες.

Σημειώνεται τέλος ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρόκληση, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, προωθώντας την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο της εκπαίδευσης και για να επιλύσει το πρόβλημα των κενών θέσεων στις επιχειρήσεις ΤΠΕ προωθεί στρατηγική σε 3 άξονες: αύξηση σχολών πληροφορικής και εισακτέων φοιτητών, κατάληξη του μαθήματος της πληροφορικής σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ψηφιακό πιστοποιητικό και εφαρμογή προγράμματος επανεκπαίδευσης στις ψηφιακές δεξιότητες 100.000 εργαζομένων. Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που θα δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους να σπουδάσουν αντικείμενα που δεν υπάρχουν σήμερα στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: