Μνημόνιο συνεργασίας ύψους 1 δισ. ευρώ υπέγραψαν Attica Group και ΟΝΕΧ

Μνημόνιο συνεργασίας ύψους 1 δισ. ευρώ υπέγραψαν Attica Group και ΟΝΕΧ
Ο Πρόεδρος της Attica Group Κυριάκος Μάγειρας (3A) και ο Πρόεδρος της ONEX Πάνος Ξενοκώστας (3Δ) υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Attica Group και του Ομίλου Εταιρειών ONEX, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη (Α), του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα (4Α), του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη (4Δ), του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση (2Δ) και του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη (Δ), Αθήνα, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, 2023. Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά το πλαίσιο συνεργασίας 10 ετών για την εκτέλεση του ναυπηγικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του στόλου της Attica Group καθώς και των θυγατρικών της που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ο Όμιλος ONEX στις εγκαταστάσεις του στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συνεργασία Attica και ΟΝΕΧ θα έχει διάρκεια 10 ετών και περιλαμβάνει τόσο επισκευαστικές εργασίες όσο και μετασκευαστικές εργασίες με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των πλοίων.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς χαιρετίζει με ανακοίνωσή του την συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, στο υπουργείο Ανάπτυξης, ύψους 1 δισ. ευρώ μεταξύ της Attica Group και της ONEX με επίκεντρο την ανανέωση του στόλου της Attica.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως πρόκειται για δικαίωση των προσπαθειών όλων όσοι πίστεψαν στην αναβίωση των ναυπηγείων, αφού ξεκινά μια νέα σελίδα για τη ναυπηγική βιομηχανία και την ανανέωση του στόλου της ακτοπλοΐας μας, εντός της χώρας.

«Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της συμφωνίας και ιδιαίτερα στους επικεφαλής των δύο μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων της Attica group και ΟΝΕΧ, ως επίτιμων μελών του ΕΒΕΠ» πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Το ΕΒΕΠ στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη από τον πρόεδρο και CEO της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα και τον πρόεδρο της Attica Group, Κυριάκο Μάγειρα. Πρόκειται, όπως σημειώνει το επιμελητήριο, για μια μεγάλη συμφωνία που σηματοδοτεί την εκκίνηση του εκσυγχρονισμού του στόλου της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Η συνεργασία Attica και ΟΝΕΧ θα έχει διάρκεια 10 ετών και περιλαμβάνει τόσο επισκευαστικές εργασίες όσο και μετασκευαστικές εργασίες με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των πλοίων.

Όμως, εκείνο που κεντρίζει περισσότερο τα βλέμματα είναι ότι η συμφωνία αφορά και τη ναυπήγηση νέων πλοίων σε ναυπηγεία της Ελλάδας.

Το ΕΒΕΠ υπογραμμίζει ότι ο Πάνος Ξενοκώστας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως έπονται και άλλες αντίστοιχες συμφωνίες. Επίσης σημείωσε ότι πλέον τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου έχουν καταστεί συνώνυμο της έγκαιρης παράδοσης. Επιπλέον, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Attica Group, Κυριάκος Μάγειρας, σημείωσε πως ο όμιλος αποφάσισε να συμμετάσχει στον «αγώνα για την αναβίωση» της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα μας.

Πέραν αυτού, έδωσε έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ενός Ταμείου Επενδύσεων για την ακτοπλοΐα που θα αξιοποιεί και κοινοτικά κονδύλια, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Κώστα Σκρέκα ενώ παρόντες ήταν οι υπουργοί Εργασίας ‘Αδωνις Γεωργιάδης και Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και παρευρέθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Κ. Σκρέκας: Το μνημόνιο συνεργασίας, ύψους 1 δισ. ευρώ, μεταξύ Attica Group και του ΟΝΕΧ,  θα αναζωογονήσει τα ναυπηγεία και τον ακτοπλοϊκό στόλο μας 

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη και την «πράσινη» μετάβαση του ελληνικού στόλου επιτυγχάνεται με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Attica Group και του Ομίλου Εταιρειών ΟΝΕΧ, που αφορά στον εκσυγχρονισμό του στόλου της Attica Group και των θυγατρικών της ΟΝΕΧ στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου.

Αυτό επισημάνθηκε κατά την υπογραφή του μνημονίου, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, από τους επικεφαλής των δύο ομίλων, Πάνο Ξενοκώστα (ONEX Group) και Κυριάκο Μάγειρα (Attica Group), στο υπουργείο Ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόγραμμα προβλέπει:

– Τη συντήρηση και όλο το επισκευαστικό έργο του στόλου των 45 πλοίων που ελέγχει η Attica Group σήμερα, καθώς και όσων πλοίων αποκτηθούν ή τελούν υπό τη διαχείριση της κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με την ΟΝΕΧ.

– Την αναβάθμιση και τις ενεργειακές μετατροπές του στόλου της Attica Group, με σκοπό την «πράσινη μετάβαση» και την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πλοίων, σύμφωνα με τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας.

-Τη δυνατότητα ναυπήγησης/κατασκευής νέων πλοίων στις εγκαταστάσεις του Ομίλου ΟΝΕΧ, εφόσον η Attica Group προβεί σε μία τέτοια κίνηση για τον στόλο της.

Παρόντες στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Attica Group και του Ομίλου Εταιρειών ΟΝΕΧ ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Εργασίας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η σημερινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ONEX και της ATTICA GROUP είναι ένα σπουδαίο γεγονός, μια συμφωνία που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των ελληνικών ναυπηγείων και ταυτόχρονα του ακτοπλοϊκού στόλου της Ελλάδας. Σήμερα δίνεται σάρκα και οστά στο όραμά μας, να καταστεί η Ελλάδα ναυπηγικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η σημερινή ημέρα αποτελεί μία νέα φωτεινή σελίδα για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Η δυναμική επαναφορά των ναυπηγείων Ελευσίνας και μαζί τους η αναβίωση ενός ολόκληρου τομέα στην Ελλάδα, αποτέλεσε εξαρχής προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα μας, που κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία με πάνω από 5.500 πλοία και κατέχει το 60% του ευρωπαϊκού στόλου. Η Ελλάδα που συνέβαλε καταλυτικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθώς εκτός των άλλων κατέχει το 25% των πλοίων μεταφοράς LNG παγκοσμίως. Η Ελλάδα που πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση, οφείλει να έχει τη ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στο επίπεδο που της αξίζει. Το σημερινό μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί μια έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στην αξιόπιστη πολιτική της κυβέρνησής μας».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε: «Θέλω να συγχαρώ την ΟΝΕΧ για την πολύ μεγάλη σημερινή εθνική επιτυχία. Το γεγονός ότι ένας πολύ μεγάλος όμιλος όπως η Attica Group αποφασίζει να υπογράψει αυτό το μνημόνιο συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και να δώσει δουλειά για πολλά χρόνια στους εργάτες της περιοχής και κατά συνέπεια στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία στο σύνολό της, είναι ένα εξαιρετικά χαρμόσυνο νέο. Μου δίνει μεγάλη προσωπική περηφάνια και σίγουρα είναι ένα ισχυρό σήμα, του ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο από τα παγκόσμια συμβόλαια της Ναυπηγικής Βιομηχανίας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε: «Χαιρετίζω αυτή τη συνεργασία, αυτό το μνημόνιο. Υλοποιούμε τον κοινό στόχο για μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και πράσινη ναυτιλία. Με ισορροπημένο και ορθολογικό τρόπο και με αναπτυξιακό πρόσημο έτσι ώστε να πετύχουμε οικονομικά οφέλη για όλους στο πλαίσιο της οικονομίας κλίμακος».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας, διότι σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη μιας περιόδου βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα. Σήμερα, ανοίγει ένας νέος ορίζοντας για περισσότερες θέσεις εργασίας, για ένα cluster δραστηριοτήτων, που θα ενισχύσουν γενικά τη βιομηχανία μας. Η Ελλάδα επιστρέφει».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να είμαι μαζί σας σήμερα εδώ, σε αυτήν την τόσο σημαντική συμφωνία. Εύχομαι να ξέρετε ότι αγαπώ αυτό το κράτος. Αυτό το κράτος που γεννήθηκαν οι γονείς μου.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κώστα Σκρέκα, δύο ανθρώπους που πονάνε για την πατρίδα τους και κάθε μέρα δίνουν μεγάλη προσπάθεια να έχουν οι Έλληνες πολίτες τις ευκαιρίες να δουλέψουν και να φτάσουν πολύ ψηλά».

Ο πρόεδρος του Ομίλου ONEX SA, Πάνος Ξενοκώστας, ανέφερε: «Η σημερινή συμφωνία δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πολλαπλασιαστική η ισχύς που δημιουργεί μια τέτοια συμφωνία, καθώς η τεχνογνωσία μένει εδώ. Οι άνθρωποι ξαναγυρίζουν στις δουλειές τους, θα εκπαιδεύσουμε καινούργιους και όλη αυτή η συνθήκη δημιουργεί μια συνέχεια της οποίας η αλυσίδα είχε σχεδόν κοπεί όταν ξεκινήσαμε να προσπαθούμε να το επαναφέρουμε.
Μια τεράστια δικαίωση, όμως, η σημερινή μέρα και για τους Έλληνες εφοπλιστές και ακτοπλόους τους οποίους για πάρα πολλά χρόνια το σύστημα της παρακμής κατηγορούσε ως μη ευπατρίδες, μη πατριώτες, ότι τα πάνε αλλού τα πλοία».

Ο πρόεδρος Attica Group, Κυριάκος Μάγειρας, δήλωσε: «Έχουμε καθήκον να δώσουμε ό,τι μπορούμε στην ελληνική οικονομία. Δεν μπορεί τα ναυπηγεία να μην είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση. Η ακτοπλοΐα και τα ναυπηγεία είναι αλληλένδετοι οργανισμοί και αγορές και πρέπει να έρθουν και να επενδυθούν χρήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: