Mobile World Congress 2021: Τρεις ομάδες της ελληνικής αποστολής περιγράφουν την εμπειρία τους από την έκθεση – θεσμό

Mobile World Congress 2021: Τρεις ομάδες της ελληνικής αποστολής περιγράφουν την εμπειρία τους από την έκθεση – θεσμό
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η ελληνική καινοτομία τράβηξε το ενδιαφέρον του παγκόσμιου οικοσυστήματος.

Η Mobile World Congress (MWC), μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις – συνέδρια ψηφιακών τεχνολογιών και καινοτομίας διεθνώς, επέστρεψε φέτος με ένα «υβριδικό» μοντέλο φυσικής και εικονικής παρουσίας, έπειτα από την ακύρωσή της λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τον Φεβρουάριο του 2020.

Το Mobile World Congress 2021 πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 28 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via της Βαρκελώνης. Σε αντίθεση με τα 100.000 άτομα που προσελκύει γενικά η έκθεση, φέτος, σχεδόν 30.000 επισκέπτες έδωσαν το «παρών» , όπου μεταξύ των 350 ομιλητών ήταν και Έλον Μασκ.

Η ατζέντα της διοργάνωσης ήταν εμφανώς διαφοροποιημένη από αυτή που έχουμε συνηθίσει, ενώ η απουσία τεχνολογικών κολοσσών όπως η Samsung, το Facebook και η Nokia ήταν αισθητή.

Το φετινό θέμα του συνεδρίου ήταν το «Connected Impact». Ένα θέμα που έφερε στο προσκήνιο τη συνδεσιμότητα και κατ’ επέκταση το ψηφιακό χάσμα και τον αντίκτυπο που έχουν για τη ζωή μας, τις κοινωνίες μας και το περιβάλλον.

Ενώ οι μελλοντικές τεχνολογικές τάσεις – ειδικότερα το 5G – έχουν τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ο κορωνοϊός έστρεψε την μεγαλύτερη προσοχή στις επίμονες προκλήσεις συνδεσιμότητας τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Από την «απαίτηση» για ένα νέο ψηφιακό deal μέχρι την ανάγκη στην αποσύνδεση, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συσπειρώθηκαν πίσω από την ανάγκη οικοδόμησης ενός αξιόπιστου ψηφιακού οικοσυστήματος για όλους.

Τρία πράγματα που τράβηξαν την προσοχή στο Mobile World Congress 2021

  1. Οι τεχνολογικές εκδηλώσεις δεν αφορούν μόνο premium προϊόντα. Η TCL ανακοίνωσε μια ενημερωμένη έκδοση του Alcatel 1 που κυκλοφόρησε το 2018.
  2. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, το 5G ήταν ένα καυτό θέμα στο MWC 2021. Η Qualcomm ανακοίνωσε «συλλογική υποστήριξη» από περισσότερες από 30 εταιρείες για την τεχνολογία mmWave (millimeter wave), την παραλλαγή 5G υψηλότερης ταχύτητας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «5G για όλους», η TCL παρουσίασε επίσης έναν υπαίθριο κόμβο 5G, σχεδιασμένο να ενισχύει το σήμα στο σπίτι που βρίσκεται πιο μακριά από τους σταθμούς βάσης.
  3. Οι επεξεργαστές Qualcomm τροφοδοτούν μερικά από τα τηλέφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές, επομένως μια νέα έκδοση αυτών θα μπορούσε να δώσει μια ένδειξη για το τι να περιμένουμε από τα smartphone που έρχονται στα τέλη του 2021.

Η ελληνική αποστολή και η εμπειρία των ομάδων

Στη φετινή αποστολή συμμετείχαν πολλές νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσίασαν φρέσκιες ιδέες που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον από πολλές διεθνείς εταιρείες.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Enterprise Greece συντόνισαν από κοινού την οργάνωση της ελληνικής αποστολής στην οποία συμμετείχαν 31 εταιρείες και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον χώρο της καινοτομίας. Μέσω της φετινής αποστολής αναζητήθηκαν ευκαιρίες συνεργασίας, μέσα από τις επαφές και την δικτύωση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως και των επιχειρήσεων και οργανισμών που συμμετείχαν στην ελληνική αντιπροσωπία, με εταιρείες και φορείς από όλο τον κόσμο.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή ήταν οι: AGEify, Allweb Solutions, Coffeco, Crossnics, Crowdpolicy, Cytech, Dataverse, Excelon, ExperiencesScanner, Fasmetrics, Growth Mindset, Hellenic Space Center, iCON Platforms, Inaccel, Liknoss, Modulus, Nanometrisis, Noveltech, Palo Services, Regate, Run4More, Siba, Solve, Tetragon, Trimsignal, VSMT και Ybeemaestro, η θερμοκοιτίδα Invent ICT και ο κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας digiGov-innoHUB.

Photo:
Trimsignal, Experience Scanner, Coffe-eco

Συγκεκριμένα, οι ομάδες της θερμοκοιτίδας Invent ICT, Siba, Trimsignal, Coffe-eco, Experience Scanner και Voltage Stability Monitoring Tools συμμετείχαν στην έκθεση με φυσική παρουσία, ενώ η InAccel έδωσε το «παρών» ψηφιακά. Ας δούμε μερικά πράγματα που μοιράστηκαν με το Fortune Greece τρεις ομάδες της ελληνικής αποστολής:

Κυριάκος Τοντσίδης – Experience Scanner

Η Experience Scanner αναπτύσσει μία ταξιδιωτική πλατφόρμα, με σκοπό την ολοκληρωμένη πρόταση ταξιδιωτικής εμπειρίας, ύστερα από τον έλεγχο πολλαπλών δεδομένων.

«Είχα την χαρά να συμμετάσχω στην έκθεση της Βαρκελώνης με την ελληνική αποστολή, που για τέσσερις μέρες ήταν η καρδιά της καινοτομίας κερδίζοντας διεθνείς διασυνδέσεις για τα επόμενα βήματα των εταιριών ExperienceScanner.com και innovbrain.com», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος.

Μάριος Βλαχογιάννης – Coffe-eco

Η Coffe-eco εκμεταλλεύεται οργανικά υπολείμματα καφέ με σκοπό την απομόνωση φυσικών πολυφαινολών.

Ο Μάριος δήλωσε σχετικά: «Η Coffe-eco συμμετείχε στην έκθεση MWC 2021 ως μέλος την ελληνικής αποστολής όντας μια εταιρεία που προάγει την κυκλική οικονομία μέσα από την αξιοποίηση των υπολειμμάτων καφέ. Στη Βαρκελώνη είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την εταιρεία μας σε μια εκδήλωση για την κυκλική οικονομία, η οποία διοργανώθηκε από την Acció (Catalan Government) και είχε ως στόχο να παρουσιάσει νέες τεχνολογίες που αλλάζουν και βελτιώνουν αυτό το κλάδο, σε 15 CEOs μεγάλων και μεσαίων εταιρειών της Βαρκελώνης. Από αυτή την εκδήλωση έδειξε ενδιαφέρον η εταιρία TRADEBE (Παγκόσμιος ηγέτης στις Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες από το 1983) να γνωρίσει παραπάνω τις τεχνολογίες αξιοποίησης των υπολειμμάτων καφέ. Ακόμη, έγιναν συζητήσεις με την Renewable Seeds για την ένταξη της Coffe-eco στο δίκτυο τους, ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στη Βαρκελώνη για επενδύσεις στο sustainable business. Τέλος, μέσα από την συμμετοχή μας στην ελληνική αποστολή είχαμε την ευκαιρία να δικτυωθούμε και με τους ανθρώπους του ΣΕΚΕΕ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και επίσημα το INVENT ICT που μας στήριξε για να συμμετάσχουμε στο συνέδριο MWC 2021».

Photo:
Coffe-eco, Siba, ΣΕΚΕΕ

Έλλη Κατσίρη – Siba

Τέλος, η Έλλη Κατσίρη της Siba, εταιρείας που αναπτύσσει σύστημα σενσόρων χαμηλού κόστους για την αξιόπιστη και ολοκληρωμένη παρακολούθηση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος σε κτίρια, με χρήση ασύρματου δικτύου αισθητήρων και IoΤ, δήλωσε: «Είδαμε από κοντά πώς μπορεί να λειτουργήσει μία έκθεση στην πανδημία με την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών ασφαλούς πρόσβασης στον χώρο, καθώς και του networking. Με την παρουσία μας καταφέραμε να διευρύνουμε δυνητικές συνεργασίες με συγκεκριμένα προφίλ (industrial engineering). Κάναμε επαφές με επενδυτές, γραφτήκαμε σε βάση δεδομένων ισπανικού startup που βρίσκει ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως φοιτητές, με δεδομένα προφίλ. Επιπλέον, κάναμε επαφή με ένα εργοστάσιο στην Γαλλία που κατασκευάζει πλαστικά κουτιά, καθώς και με μία αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στα τσιπάκια. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μάθαμε πως οι περιοχές-στόχοι για τους επενδυτές είναι το public cloud, το περιβάλλον και το νερό, αλλά και οι γυναίκες. Σίγουρα η συμμετοχή αυτή μας αναπτέρωσε το ηθικό μετά την πανδημία!».